Egy profi sminkeszköz - Facechart

2018.01.03.

Ma egy profi sminkeszközről, a fecechartról szeretnék írni. Ez az elkészítendő smink rajza, mely elengedhetetlen a pontos, profi smink tervezéséhez .


Mi az Facechart?   Az elkészítendő vagy az elkészített smink rajza.

Mire rajzolják? A legtöbb brandnek, márkának van saját rajzoltatott chartja. Ez egy arcot ábrázol, melyet tulajdonképpen ki kell színezni. Ha szeretnél ilyen üres chartot, sok félét lehet találni Pinteresten, melyek nyomtathatók. (Akvarell papírra érdemes nyomtatni, a sima nyomtató papír erre a célra sajnos nem használható). Az én rajzaim Mac-es lapokra készültek. A Mac Pro üzleteiben ( Pl: Londonban, Párizsban, Bécsben) kaphatók is.

íme néhány cég Facechartja (az alsó sorban a középső a Mac Facechart)

Mivel rajzolják?  Ugyanazokkal a termékekkel, melyekkel a sminket. Alapozót nem raknak a lapra. Ha nem szeretnénk, hogy hófehér legyen, akkor púderrel érdemes bőrszínűvé tenni az alapot.(a legjobb a MAC fix púdere:) A többi szín is másképp fog hatni, általában intenzívebb, mint arcon. A szemhéjpúder, pirosító, rúzs, szemceruza ugyanaz, mint amit használunk. A szempillákat szemhéjtussal vagy vékony filccel tudjuk megrajzolni. Érdemes az egész rajzot (pl az ajkakat) erősebben árnyékolni, mert ami az életben plasztikus az itt csak egy fehér felület. A szemszínt is ki kell színezni, mindennek színt kell adni, mint az életben. Rákerülnek a termék nevei és az ecsetek száma, hogy később ez alapján bármikor elkészíthessük a sminket.

A világhálón számos művészi igényességű facechartot találni:

Ha többet is nézegetnél, több százat gyűjtöttem össze a Topsmink Pinterest oldalán. Megnézheted itt

Mivel rajzoljuk? Ugyanúgy sminkecsetekkel. Néha kisebb fejűt kell használni, hogy ugyanazt az intenzitást érjük el.

Mire használjuk?

1. Gyakorlásra. Úgy tűnhet, mintha a rajznak nem sok köze lenne a valós sminkeléshez, de ez nem így van. Több profi sminkes rendszeresen vesz rajzórákat. Tulajdonképpen a smink is az, csak nem vászonra és nem festékkel készül. Pl: Szemfestés, árnyékolás gyakorlásához nagyon jó eszköz.

A színelméletről és egyéb profi technikákról itt írtam: 5 tipp a profi sminkhez: szín és  forma elmélet

Íme néhány a saját készítésű Facechartjaim közül:

2. Tervezésre. Elsősorba divatbemutatók, fotózások előtt nagyon jó lehetőség, hogy megnézzük valóban működik-e, amit elképzeltünk. A legnagyobb sminkesek sem improvizálnak, előre megtervezik a sminket. A nagy divatbemutatókon a vezető sminkes megtervezi és még jóval a bemuttó előtt betanítja a sminket a többi sminkesnek.

Itt pl egy őszi kollekcióhoz készítettem gyors tervet:

3. Emlékeztetőnek. Én próbasmink után (pl esküvő esetén), nem csak leírom a termékeket, hogy mivel készült, hanem le is rajzolom.

4. Sminkoktatáshoz. Ha valaki sminkoktatáson vesz részt, a foglalkozás végén összegzésképpen készül facechart, ahol lépésről lépésre átvehetjük még egyszer a sminket. A rajz alapján később könnyebb elkészíteni.

Tudom, hogy itthon még nem minden sminkes dolgozik facecharttal, de  még ha csak hobbi alapon érdekel is a sminkelés, érdemes kipróbálni. 

Jó kis kaland és sokat lehet belőle tanulni :)


Profi sminkkel kapcsolatban ezeket a cikkeket találod a blogon: 

Bemutatkozik egy profi sminkiskola-Bacstage Makeup School

Mi legyen a sminkes táskádban sminkesként - Cheklist

6 fontos dolog, ha profi sminkeshez mész

5 tipp a profi sminkhez- Szín és formaelmélet

Melyik márka készíti a legjobb sminket?


Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)



vissza

Hozzászólások