5 tipp a profi sminkhez - Profi eszközök, szín és forma elmélet

2018.03.12.

Alapszinten már jól sminkeled magad? Szeretnél profibbá, tudatosabbá válni? 5 olyan tippet/ lehetőséget mutatok be, melyekkel továbbléphetsz és profibb lehetsz a sminkelésben.

Kezdetben sok mindent lelkesedésből csinálunk :) A továbblépéshez szerintem aztán mindig tudatosságra van szükség. A sminkben a profi eszközök használata, a szín- és a formaelmélet jelenti a következő lépcsőfokot.

1. Vásárolj néhány minőségi ecsetet!

Amikor komolyabban elkezdtem foglalkozni a sminkeléssel az első termékek, amiket vásároltam sminkecsetek voltak. A kezdetektől profi ecsetekkel gyakoroltam és amikor olyan helyzetbe kerültem, hogy nem profi eszközökkel kellett sminkelnem, akkor jöttem rá, hogy milyen nagy a különbség ecset és ecset között.

Milyen ecseteket érdemes venni, ha szeretnél kipróbálni profi eszközt?

- Satírozó ecset (pl: MAC 217). Az ára 5 és 10 ezer forint között van egy minőségi szemsatírozó ecsetnek, te tényleg más dimenzió dolgozni vele. Kívánt mennyiségű anyagot vesz fel és gyönyörűen satírozz

- Tömör szemecset (pl: Mac 239). Ezekkel az ecsetekkel lehet elsősorban A szem mozgórészére tömören felvinni a szemhéjfestéket, pigmentet vagy akár glittert, hogy az eredmény tényleg látványos legyen. Én azt vallom, hogy már két ilyen profi ecsettel szinte mindenféle szemfestést el lehet készíteni és már ennyi is elég, hogy sokkal kinőségibb aminket készítsünk.

A sminkes szemecsetekről részletesen írtam itt

- Profi pirosító ecset. Az ára 6-15 ezer forint között van. Tömör, de puha ecsetek ezek, melyekkel tényleg oda és olyan rétegben kerül a pirosító ahogy elképzeltük. Elég egy minőségi darab. Én szeretem a vágott ecseteket, mert pontosabban lehet velük dolgozni. Ár/érték arányban nagyon jók a Real Techniques ecsetei.

Mac #129:

- Alapozó ecset. Profin alapozni profi ecsettel vagy beauty blenderrel lehet. Érjük el a kívánt fedést és ne legyen maszkszerű. Ahhoz, hogy a megfelelő alapozást érjük el nem csak az alapozónak kell jónak lenni, nagyon sokat számít, hogyan és mivel tesszük fel.

Mac #130:

Az alapozó és pirosító ecsetekről részletesen itt írtam

- Profi vágott ecset. Szemöldökre, tushoz, javításra. Elsősorban azért érdemes ebből minőségit venni, mert sokkal tovább tartja az "élességét". Nem fognak össze-vissza állni a szőrszálacskák néhány használat után.

- Ajakecset. Kezdetben van a szájfény, aztán megérik a gondolat, hogy rúzst használjunk. Ha pedig ezt profin szeretnénk tenni, akkor rúzsecsettel tudjuk ezt tökéletesen feltenni.

Tehát összesen 6 ecset és már sokkal profibb szinten sminkelhetsz.

2. Keverd ki a tökéletes alapozót.

Alapozó szempontjából:

Kezdő szint: BB krém vagy színezett hidratáló kézzel feltéve

Haladó szint: A bőrtípusnak megfelelő alapozó, alapozóecsettel vagy szivaccsal/ blenderrel feltéve

Profi szint: A bőr aktuális igényeinek megfelelő alapozó kikeverése. Ez jelenti egyrészt azt, hogy a használt alapozóból van sötétebb és világosabb színünk és mindig az aktuális bőrszínünknek megfelelőt keverjük ki. Másrészről a bőr állapotának megfelelően keverjük primerrel, krémmel vagy olajokkal. Sokkal szebb hatást lehet elérni, ha nem egymásra rétegezzük az anyagokat, hanem összekeverjük őket. Bár ez egy kis kísérletezést kíván és lehet, hogy nem is mindegyik fog működni, de tökéletes bőrképet lehet így elérni.

Az alapozásról nagyon részletesen itt írtam

3. Ismerkedj meg a színkörrel!

A színkör így néz ki:


A színelmélet egy külön tantárgy a művészeti iskolákban, tehát évekig lehet tanulni róla :) Érdemes vele foglalkozni, mert tudatosan tudjuk használni a színeket, ha ki szeretnénk valamit emelni vagy el szeretnénk tűntetni.

Amire alapfokon lehet használni az bizonyos színek (szem alatti karikák, tetoválások) eltűntetésének elmélete ill. színek (pl: szemszín) kiemelése.

Mindkettőhöz a komplementer színt használhatjuk, ez az adott színnel szemben lévő szín. 

Pl: Ha kék szem, annak a komplementere a narancs, ezért minden narancsos, barack árnyalat (legyen az az szemfesték, narancsos pirosító vagy rúzs) nagyon ki fogja emelni a szem kékségét.

A kék szem sminkeléséről itt írtam

Zöld szín komplementere a piros. Ez nem azt jelenti, hogy piros szemhéjfestéket kell feltenni (bár akár azt is lehet :), hanem hogy érdemes vöröses árnyalatú rúzs, pirosas pirosítót vagy olyan szemhéjfestéket választani, amiben, ha halványan is, de megjelenik a piros (pl: pirosas lila vagy bordó színt). Azt hiszem ezt ennél bonyolultabban már nem tudtam volna megfogalmazni:)

A barna szemszínhez (a barna neutrális szín) ezért szinte minden illik hozzá. Kiemelésére a lila vagy a kék a legmegfelelőbb.

Hogy melyik szín emeli ki a legjobban a szemszínt arról itt írtam részletesen

A színkört használjuk akkor is ha tetoválást vagy szem alatti karikát vagy pigmentfoltokat szeretnénk eltűntetni. Meg keressük az eltüntetésre váró színt a színkörön és a vele szemben lévő szín fogja "kiütni". Ezért használnak pirosság eltüntetésére zöld korrektort vagy indiai lányok szem alatti zöldes/ barnás karikákra vörös rúzst. Alapfokon ez az eltüntetés úgy működik, hogy a felületre rákerül az ellentétes szín (pl:zöld vagy barack korrektor), majd erre az alapozó vagy korrektor, amin így már nem fog átütni a karika vagy folt. Azt hiszem ez a gondolamenet még bonyolultabbra sikerült, mint az előző :) Remélem azért érthető:)

4. Tanulj meg kontúrozni!

Az arc formázása nem egyszerű, de nagyon látványos és egyszerűbb változatai hétköznap is bevethetők. Eszközei bronzerek vagy kontúrozó paletták ill. highlighterek. A sötét-világos színek játékával optikailag változtatható az arcforma.


Nemrég közre adtam a szerintem öt legjobb videót, amiből megtanulhatsz konturozni. Itt nézheted meg

Illetve írtam egy nagyon részletes cikket a highlighter technikáról, elolvashatod itt: Highlighter kisokos

5. Elemezd a szemformád és sminkeld tudatosan!

A szem formája mindenkinél különböző és az is, hogy közel vagy távol ülnek egymástól. Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, mindig egy szabályos, mandula formájú szemet veszünk alapul és ehhez képest korrigáljuk a szemformát a szemfestéssel.

Íme néhány példa:

Remélem ez a kis ötletgyűjtemény hozzájárul ahhoz, hogy még profibb legyél a sminkelésben! Jó kÍsérletezést!

Profi sminkről még a következő cikkeket olvashatod a blogon:

Mi legyen a sminkes táskádban sminkesként - Cheklist

Egy profi sminkeszköz: Facechart

6 fontos dolog, ha profi sminkeshez mész

Bemutatkozik egy profi sminkiskola: Backstage Makeup School

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások

Social Media

Kapcsolat

TOPSMINK BLOG -RIEDER OTÍLIA

E-mail:

topsminkblog@gmail.com


Legnépszerűbb bejegyzések

Teafaolaj- Hogyan használom?

Ajakradír házilag- 3 összetvőből

Ombre haj képek - A legjobb 50 ombre haj fotó

Hogyan tisztítsd a sminkes ecseteidet

Milyen a jó alap sminkkészlet ?

Kérlek a Blog tartalmát ne másold, ne jelentesd meg más online és offline felületen.

Topsmink.hu egyedi szöveges és képi tartalom. Copyright 2015-2021, R. Otília. Minden jog fenntartva!



BLOG