A sminkelés alapjai - Ki kell dobnom a sminktermékeimet?

2015.09.23.

Csak ha lejártak, de akkor nagyon gyorsan. Összeszedtem azokat az általános lejárati időket, amivel egy sminkterméknél számolni kell. Bőrproblémákat vagy akár fertőzést is kockáztatsz, ha lejárt kozmetikumot használsz, mivel a kozmetikumok többségében remekül szaporodnak a bacik...
Tehát nézzük meddig is használhatóak a sminkcuccaink!


Az egyes márkák termékeinek lejárata ettől eltérhet, tehát mindig ellenőrizd le a csomagoláson a lejáratot! Általában nyitott tégely jelecske jelzi meddig használhatjuk a terméket biztonságosan (a benne található szám a hónapokat jelzi, ameddig használhatjuk, ha már felbontottuk). Azok a termékek, amelyek nem tartalmaznak tartósítószert, valószínűleg az általam megadott időpontoknál hamarabb lejárnak. Tényleg érdemes mindig figyelembe venni a termékeken található jelzéseket.

Most pedig lássuk az általános adatokat.

Bónuszként rajztudásom is megcsodálható...

3-6 hónap

Nincs mit csodálkozni. A spirál érintkezik a szemünkkel, majd viszza a tégelybe, majd megint a szem, megint a tégely és ez így megy... Ráadásul semmilyen alternatíva nincs a felvitelére és igazán fertőtleníteni sem lehet. Ezért 3 hónap után kuka.

A szivacsok és aplikátorok már az első használat után nem higénikusak, ezért jobb megoldás ecset használata. Az ecsetek tisztíthatóak és szemét sem lesz belőlük.

Arról, hogyan tisztítsd az ecseteidet itt írtam részletesen

6-12 hónap

Ezek általában el is fogynak ennyi idő alatt...

A korrektort is higénikusabb ecsettel felvinni, mint az aplikátorával. Ez az alapozóra is igaz (főleg kompakt alapozók esetén)

12-18 hónap

A szájfényt is használhatjuk ecsettel. Minden krémes állagú és tégelyes termék hamarabb romlik. (A krémesek azért mert általában tartalmaznak vizet, amiben szaporodnak a baktériumok, a tégelyesek, meg azért mert nagyobb felületen érintkeznek levegővel.)

Ha valamelyik terméknél azt látod, hogy trugyis, zavaros, furcsa állagú, rossz szagú lett, azt azonnal dobd ki.

24 hónap

A szemceruzát érdemes használat előtt papírzsepin néhányszor áthúzni vagy kihegyezni, hogy az a rész, ami a szemünkkel érintkezik tiszta legyen.

A szemhéjfesték és a pirosító sokáig biztonsággal használható, mivel általában nem tartalmaznak vizet. Azért a felületüket érdemes néha papírzsebkendővel áttörölni.

A rúzst is érdemes papírzsepin áthúzni használat előtt. Néha gyógyszertári alkoholba mártva (fejjel lefelé, hogy ne menjen a tégelybe az alkohol) lehet alaposan fertőtleníteni.

36 hónap

Ezek a termékek azok, melyekkel higéniai szempontból a legkevesebbet kell izgulni. (Tehát a tavaly karácsonyra kapott sampon még simán jó lehet..)

Most pedig irány a pipere polc és selejtezés indul!

A sminkecsetek tisztításáról videót is készítettem:Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...:) Ha igen klikk a képre és már olvashatod is...
vissza

Hozzászólások