A száraz, vízhiányos bőr ápolása + kedvenc termékeim

2020.07.27.

A száraz, feszülő bőr kellemetlen érzés, ráadásul hajlamosabb a ráncosodásra is, mint a többi bőrtípus. Ebben a cikkben azokat a termékeket és bőrápolási rutint mutatom be, ami nekem bevált. Sok közülük használható vízhiányos, de nem száraz bőr esetén is.

A száraz arcbőr ápolása (akárcsak a többi bőrtípusé) speciális termékeket igényel.

De mi a különbség a száraz és a vízhiányos bőr között?

Nem vagyok kozmetikus, de sokat utána olvastam a témának és leegyszerűsítve a következőket tudtam meg.

A száraz bőr egy bőrtípus, legfőbb oka genetikai (természetesen a környezeti okok ronthatnak rajta). Nem megfelelő mennyiségű a vízmegtartás és a zsírtermelés s bőrben, mely gyakran a nedvesség gát gyengülésével is jár.  A kevesebb mennyiségű zsír termelése miatt a bőr felszíne száraz és érdes tapintású.

A vízhiányos bőr szinte bármelyik bőrtípus mellett ott lehet (akár zsíros, vízhiányos is lehet a bőr), bár az kétségtelenül igaz, hogy a száraz bőr szinte mindig vízhiányos is. Elsősorban a kevés folyadék bevitel és a környezeti hatások okozzák (légkondi, fütés...stb). Azért is fontos pótolni a vízhiányt, mert a legtöbb kozmetikai termék sokkal jobban fejti ki a hatását, ha megfelelő mennyiségű víz van a bőrben.

Azok a termékek, amik a vízhiányt pótolják (a legtöbb ilyen lesz a termékek között), szinte minden minden bőrtípusra használhatak. Felsorolok majd egy -két gazdagabb (zsírosabb) terméket is, ami viszont kimondottan száraz bőrtípus esetén javasolt.

Van két olyan termékcsalád, aminek a tagjait gyakran használtam és kimondottan vízhiányos bőrre készülte, az egyik a Neutrogenanak a Hydro Boost termékcsaládja, a másik a Biodermanak a Hydro bio termékei. Mindkettő kék csomagolásban van. Ha vízhiányos bőrünkön szeretnénk változtatni, akkor biztonsággal vehetünk ezekből a termékcsaládokból.

Lemosók:

Jók lehetnek erre a bőrtípusra a micellás vízek. Bár én teljes smink eltávolítására nem szeretem, de a bőr könnyed áttörlésére igen. Szinte mindegyikre igaz, hogy vizes hatású, nem szárít, de friss hatást hagy maga után. Legjobban a Bioderma Hydrabiot (kék) szeretem használni.

Nem  kell lemondani a vizes arclemosásról sem. Sokáig nem találtam megfelelőt a bőrömre, míg végül kipróbáltam a Neutrogena Hydro Boost lemosóját. Vizes, habzó lemosó, de egyáltalán nem szárít. Tartalmaz hialuronsavat is. A hialuronsav egy a bőrben természetesen megtalálható vízmegkötő, ezért nagyon jó dehidratált bőrre. A hialuronsavról írtam egy külön cikket is, elolvashatod itt: Egy fontos összetevő: a hialuronsav

Kimondottan száraz bőrre nagyon jók a zsírosabb lemosó tejek (én még emlékszem azokra az időkre, amikor száraz bőrre szinte csak azt lehetett kapni:) Ezt a terméket még nem próbáltam, de a várólistámon van, ezért úgy gondoltam beveszem a cikkbe. Ez a Cetaphil tisztító teje száraz és érzékeny bőrre.

Update 2022: Azóta kipróbáltam a márkának az érzékeny bőrre használható tisztítóját és annyira bevált, hogy már csak ezt használom, arcra és testre egyaránt.



Én sosem hagyom ki a tonizálást (bár a micellás vizeknél sokszor azt mondják, hogy elég maga micellás víz...), de ha tejes, krémes állagú lemosót használunk, akkor feltétlenül szükséges. Viszont fontos, hogy a tonizáló termék alkoholmentes, gyengéd változat legye, hogy ne szárítsa a bőrt.

Update 2022: Nagyon bevált tonizálásra a rózsavíz. Itt írtam róla: Kipróbáltam: Rózsavíz/ Hogyan használom?

Szérumok:

Szerintem a speciális ápolás legfontosabb része a szérumok használata, mert ezekkel tudunk egy bizonyos problémára hatni. Nekem két szérum vált be nagyon, mindkettő hialuronsavat tartalmaz és egyik sem zsíros hatású vagy nehezíti el a bőrt.

Az egyik a Delia Cosmetic Professional face care Hyaluronic Acid. Ez egy 1.500.- Ft körüli árban lévő kis szérum, melyet a krém alá kell használni. Nekem látványos javulást okozott. Erről a szérumról részletesen is írtam itt: Olcsó, de nagyon jó: Delia szérum


A másik a L'oreal Paris Hydra Genius terméke. Ez hivatalosan nem szérum, hanem egy könnyű hidratáló krém, de én a krém alá használtam és úgy is tökéletesen működött. Ez a krém kimondottan a vízhiányt pótolja és minden bőrtípusra külön kapható. Én a száraz/ érzékeny bőrre valót használtam, de még az is nagyon könnyű, egyáltalán nem zsíros hatású krém volt. Erről a termékről itt írtam nagyon részletesen: L'oreal Hydra Genius

Krémek

A Cerave tégelyes krémét már sokat dícsértem. Én testápolónak használom és talán ez az egyetlen olyan krém, ami nem csak pillanatnyilag, hanem hosszabb távon is hidratálja a bőrömet. Sokan használják ezt a krémet arcra is (hivatalosan lehet), de van a Cerave-nek kimondottan arckréme is, szerintem arcbőr ápolására érdemes azt használni.

Update 2022: Azóta kipróbáltam a Cerave arckrémeket is, itt írtam róluk: Kipróbáltam Cerave arckrémek

Az Embryolisse hidratáló krém annak köszönheti hírnevét, hogy divatheteken a modellek és a sminkesek sokat használják arra, hogy az igénybe vett bőrt rendbehozzák. Én nem rég szereztem be és ez egy zsírosabb, töményebb krém, ami szinte védőréteget von arcbőrre. Most nyári időszakban kicsit soknak is éreztem (télen remek lesz). Ez a krém igazi vitamin bomba (tartalmaz A, E és F vitamint) és este, amikor a tükörbe néztem , megdöbbentem, hogy mennyire ragyogó és élettel teli a bőröm. Egy alkalom után látható volt a különbség. Ha valaki valóban száraz, fakó bőrrel küzd, annak érdemes tenni vele egy próbát.

Update 2022: Az egyik legnagyobb kedvencem lett, mindig van itthon, extrém erős a bőr regeneráló hatása.

Maszkok

Arra, hogy nagy dózisban hidratáljuk a bőrünket, a maszkok a legalkalmasabbak. Én elég sokfélét kipróbáltam (sok teljesen hatástalan volt), viszont a Garnier Hyaluron Shot maszk, valóban alaposan hidratálta a bőrömet. Ez a gézmaszk abból a szempontból speciális, hogy külön van csomagolva a gézmaszk és külön az anyag (mely nagy dózisban tartalmaz hialuronsavat). A megadott utasítás alapján, kell hajtogatni a zacskót és frissen áztatódik át a maszk a hialuronsavas anyaggal. Ennél a maszknál valóban éreztem hatást, feszesebb, teltebb lett az arcbőr Látható is volt és néhány óra múlva azon kaptam magam, hogy elfelejtettem hidratálókrémet használni, mert egyáltalán nem húzódott a bőröm...

Termálvíz sprayk

A termálvíz sprayt nem tartom must have kozmetikumnak, viszont száraz és vízhiányos bőr esetén is nagyon jól jöhet. Ezek a spray termálvízet tartalmaznak, melyekben soka  vitamin és ásványi anyag. (Ezt úgy kell elképzelni, hogy vannak olyan kozmetikai cégek, akik konkrétan megvásárolnak egy forrást, vagy egy hegynek a részét- nem viccelek). Ezt azért is írtam le, mert nagyon sokszor olvasni, hogy vizet adnak el több ezer forintért, de azért közel nem csapvízről van szó...  Nagyon jó arra, hogy fűtött vagy légkondicionált irodában hidratáljuk a bőrt (ezeket a sprayket akár sminkre is nyugodtan lehet fújni), de nagyon jól jöhet nyaralás, strandolás esetén vagy ha sokat vagyunk szabad levegőn. Én nyáron elég sokat vagyok a kertben és sokszor húzódik a bőröm, amikor végeztem a kertészkedéssel, ilyenkor gyakran használom. Általában kicsit túlárazottnak tartom ezeket a termékeket (4-5 ezer forint körül), végül az ikonikus termék listán találtam az Avene Eau Thermal sprayet, ami ár /érték arányban kedvezőbb (a 150 ml-es 2.000 Ft körül van) és azóta ezt használom. Nekem jobban be is vált, minta az addigiak (Vichy, Mac Fix+, Uriage) és árban is jobban jövök ki. Ráadásul ennek a legjobb a fúvókája, nagyon szépen porlaszt, aránylag nagy mennyiséget, nagy felületre, ezért én ezt szerettem a legjobban használni.

Nekem ezek a tapasztalataim a száraz bőr ápolásával kapcsolatban, de ha bármilyen más termék van, ami Nektek bevált, azt bátran osszátok meg itt hozzászólásban:)

Száraz bőrre ajánlott termékek közül ezekről írtam a blogon:

MAC Fac&Body alapozó/ Őszinte vélemény

Kipróbáltam: Eredeti Konjac szivacs

Bioderma Sensobio H2O Micellás vÍz 

Delia hialuronsavas szérum

Vichy M89 Probiotic szérum

Ezek a legjobb alap krémek


Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások

Social Media

Kapcsolat

TOPSMINK BLOG -RIEDER OTÍLIA

E-mail:

topsminkblog@gmail.com


Legnépszerűbb bejegyzések

Teafaolaj- Hogyan használom?

Ajakradír házilag- 3 összetvőből

Ombre haj képek - A legjobb 50 ombre haj fotó

Hogyan tisztítsd a sminkes ecseteidet

Milyen a jó alap sminkkészlet ?

Kérlek a Blog tartalmát ne másold, ne jelentesd meg más online és offline felületen.

Topsmink.hu egyedi szöveges és képi tartalom. Copyright 2015-2021, R. Otília. Minden jog fenntartva!



BLOG