Arcápolási rutinom +kedvenc termékeim

2021.01.22.

2020-ban sok új terméket kipróbáltam, a kedvenc reggeli és esti arcápolási rutinom is részben változott. Ebben a cikkben az aktuális rutint és a kedvenc termékeimet osztom meg veletek.


Mi az az arcápolási rutin?

Az arcápolási rutin fogalma nem olyan régóta (kb.10 éve) van a köztudatban. Ez nem azt jelenti, hogy előtte ne lett volna (arctisztítás, hidratálás mindig szerepelt a napi szépségápolásban), csak nem adtunk neki külön nevet. Az is az oka, hogy többet beszélünk komplett rutinról, hogy az alap arctisztítás, hidratálás kiegészült egyéb termékekkel (szérumok, pakolások vagy a mostanában nagyon divatos hámlasztók). A reggeli/ esti 1-2 termék helyett most már sokan (köztük én is) 4-5 terméket használnak arcápoláskor. Ennek a több termékes ápolásnak a neve az arcápolási rutin.

Természetesen a bőrtípusunknak és korunknak megfelelő termékekből áll. Viszont az évek alatt rájöttem arra is , hogy nagyon fontos, hogy a rutinban használt termékek kiegészítsék egymást. Ha egy márkától használunk egy termékcsaládot, az általában úgy van összeállítva, hogy a termékek jól működjenek egymással és a hatóanyagok is kiegészítsék egymást. 

Szerintem alapvető hiba, hogy túl sok az adott bőrproblémára való termékből áll a rutin. Például, ha valakinek zsíros, pattanásos bőre van, akkor mindegyik termék szárító hatású. Vagy idősödő bőrnél mindegyik termék ránctalanító, hatóanyagban gazdag krém. Tapasztalatom szerint ez egyszerűen a bőrnek túl sok. Nekem jobban beváltak azok a rutinok, melyekben vannak egyszerű összetételű, semleges termékek és ezek vannak kiegészítve néhány speciálisa az adott problémát megcélzó termékkel. 

Szerintem az is fontos, hogy a bőrnek van egy természetes megújulási és regenerálódási folyamata, amit segíteni és támogatni kell (elsősorban helyes életmóddal, megfelelő mennyiségű folyadék bevitellel).

Ez egy olyan rutin, amit évek (évtizedek:) alatt építettem ki és nekem nagyon jól be vált. Ez a cikk az én kedvenc termékeimet mutatja be, ez viszont nem az jelenti, hogy másnak is ugyanezek válnak be...

Reggel: 

Arctisztítás (reggel 1 lépéses, általában micellás víz)

Tonizálás (opcionálisan reggel, nem minden nap)

Szérum (könnyű hidratáló szérum, nyáron permet)

Szemkörnyék ápoló

Hidratáló krém (könnyebb állagú, amire lehet sminkelni)

Este:

Arctisztítás 3 lépésben (olajos lemosó vagy balzsam, vízzel lemosható arctisztító+ néha micellás víz)

Tonizálás

Szérum (megcélozva a ráncokat:)

Szemkörnyék ápoló (van, hogy használok alá külön szemkörnyékre való szérumot vagy olyan a szérum, ami szemkörnyék köré is használható + szemkörnyék ápoló krém)

Géles állagú hidratáló krém

Regeneráló hidratáló krém

Hetente:

Hámlasztó, Radír

Maszk

Mindezek mellett 2021-től elkezdtem beépíteni a napi rutinba az arcjógát is...Majd az eredményekről beszámolok később:)

Arctisztítás

Mivel este alapos arctisztítást végzek, reggel csak micellás vízzel törlöm át az arcom. Én már többször írtam, hogy nem vagyok teljesen elégedett a micellás vizek tisztító hatásával, viszont reggel nem távolítok el sminket, csak gyorsan áttörlöm, hogy eltávolítsam az éjszaka lerakódott koszt és erre a micellás víz tökéletesen megfelel. Tulajdonképpen én nagy különbséget a micellás vizek között nagyon nem érzek (annak ellenére, hogy meglepő, de elég különböző összetevő listájuk van). A Bioderma Sebium H2o micellás vizet tulajdonképpen csak azért próbáltam ki, mert itthon a legnépszerűbb termékek közé tartozik, magamtól nem választottam volna, mert inkább pattanásos, gyulladt bőrre ajánlják, viszont nekem nagyon bevált, egyértelműen ez lett a kedvencem. Sajnos azért is mert van egy nagyon finom (nekem uborkás, holott nem tartalmaz uborka kivonatot...) illata, de kiderült, hogy a Sensibioval szemben ez tartalmaz illatanyagot (valószínűleg ezt érzem:) A hatása viszont nagyon pozitív. Egyáltalán nem szárít, inkább nyugtat (tartalmaz Gingko Bilobát és  réz szulfátot, ami gyorsítja a sebgyógyulást). Tehát én most általában ezt használom. Van még két vizes állagú lemosó, melyek nem micellás vizek és a sminket is hatékonyan távolítják el. Az egyik a MAC Pro eye makeup remover (arcra is lehet használni), a másik az Estée Lauder Take it away lemosó. Mindkettőt nagyon szeretem, de az áruk (mindkettő 10.000.- Ft körül) megakadályoz abban, hogy folyamatos ezeket használjam ) főleg azért, mert a lemosók elég gyorsan is fogynak...) Ezért egyenlőre marad a Bioderma:)

Szérum

Reggel elsősorban olyan szérumot szoktam használni, ami a vízhiányt pótolja (pl: MAC Moisture Infusion) , de (elsősorban nyári időszakban), van hogy kiváltom egy termálvíz sprayvel.

UPDATE 2022: Az elmúlt időszakban nagyon rákapta a hyaluronsavas szérumokra. Általában reggel használom őket, éjszakára pedig peptides vagy retinolos szérumot teszek fel. A kedvenc szérumjaimról ebben a cikkben írtam nagyon részletesen: Smink 40 felett részletesen

Thermal víz spray

Én sokáig nem igazán tudtam, hogy mire használjam, ezeket a fújós vizeket. Viszont többször kaptam ajándék csomagban vagy kis kiszerelésű mintát belőle és ha már volt itthon, akkor elkezdtem fújkálni. Rájöttem, hogy a legjobb szolgálatot nyáron teszi, amikor sokszor a hidratáló szérum helyett ezt használom és utána jön a krém. Melegben nagyon jó érzés, ráadásul ezeket a sprayket napközben is vihetjük magunkkal és amikor szükségét érezzük fújhatjuk (akinek száraz a bőre mint nekem, az tudja, hogy milyen jól tud esni). Ár érték arányban szerintem egyértelműen az Avene terméke a legjobb. Ez egy Szilícium dioxidban és nyomelemekben gazdag, nyugtató hatású termálvíz (a termálvíz sprayk sem ugyanolyan összetevőjűek, attól függ, hogy milyen vízet használnak hozzá). Én ennek szeretem a legjobban a fúvókáját (szépen permetez, nem köpköd, nem folyik mellé)

Szemkörnyék ápoló

Szerintem a szemkörnyék ápolása az, amit nagyon sokan kihagynak, de szerintem ez az egyik legfontosabb az arcápolásban. A szem körüli vékony bőr speciális ápolást igényel. Szomorú tény, de nem találtam még meg a tökéletes, nagy kedvenc szemkörnyék ápolót. Talán túl nagyok az elvárásaim:))) Én ebben az évben (főleg azért, mert volt egy időszakom amikor L'oreal arcápolást teszteltem), alapvetően két L'oreal terméket használtam (L'oreal Paris Hyaluron specialst és L'oreal Paris Age Specialst 55+). Az Age Specialistből még most is bőven van, pedig napi kétszer használom, tehát elég kiadós darabok, nem kell őket havonta megvenni. Tulajdonképpen szerettem mindkettőt, de biztos, hogy újabbakat fogok kipróbálni az évben.

Illetve már többször megírtam ezen az oldalon, hogy ár/érték arányban szerintem az Anaconda szemkörnyék ápolója (800.-Ft körül van az ára) nagyon jó. Az árához képest kimondottan szép és gazdag összetevő listája van. Többek között tartalmaz: aloe vera kivonatot, kamilla kivonatot, levendula kivonatot, tejsavat, shea vajat, hialuron savat, E vitamint, panthenolt... Csodákat ettől sem kell várni, de a középkategóriás szemkörnyék ápolókkal simán felveszi a versenyt. 

Krém 

Én általában sminkelek, ezért olyan könnyű állagú hidratálókat használók, amire lehet sminkelni. Viszont azt is szeretném, hogy valamennyire felvegye a harcot a ráncokkal. Most találtam rá a Clinique ID termékére, ami egy olyan hidratáló krém, amit magunk állíthatunk össze. Választhatunk több típusú alapkrémből és különböző koncentrátumból. Én a zselés alapkrémet választottam, ami nagyon jól hidratál és a ráncellenes koncentrátumot választottam. Néhány hete használom és egyenlőre nagyon meg vagyok elégedve, bár nyilvánvalóan ennyi idő alatt nagy változás nem történt, majd hosszú távon fog eldőlni, hogy újravevős lesz-e. Viszont az intenzív hidratáló hatást már most érezni...

UPDATE 2022: sajnos nem igazán vált be. Nagyon jól hidratált, viszont ár/érték arányban nem találtam jónak. Hasonló hatású termékeket találtam már sokkal olcsóbban is. 

Ha reggeli arcápolásról beszélünk, akkor mindenképp meg kell említeni a fényvédelmet. Erről a témáról is megoszlanak a vélemények. Vannak akik azt javasolják, hogy folyamatosan (télen, nyáron) magas faktorú fényvédőt használnak. De természetesen van olyan vélemény is, miszerint teljesen felesleges a használata. Szerintem mindenkinek érdemes alaposan utána olvasni és az alapján dönteni. Én általában attól teszem függővé, hogy használok-e külön fényvédőt, hogy a nappali krémben illetve alapozóban mekkora az SPF. Az SPF szám azt jelöli, hogy hányszor több időt tölthetünk biztonságosan úgy napon, ahhoz képest, amennyit fényvédelem nélkül lehetünk a szabadban. Ez így elég bonyolultan hangzik, de másképp nem tudom megfogalmazni:) Ebből is kitűnik, hogy egy gyorsan leégő, világos típusú bőrnél ugyanaz az SPF szám kevesebb ideig véd, mint annak akinek nem hajlamos a bőre a leégésre. Ennek függvényében érdemes mérlegelni, hogy milyen időszakokban és milyen erősségű fényvédelemre van szükség, mert ez mindenkinél egyéni lehet. Természetesen érdemes bőrgyógyásszal vagy kozmetikussal egyeztetni. 

UPDATE 2022: Elérkezett az az idő, amikor én is elkezdtem rendszeresen fényvédőt használni és nagyon megszerettem a Vichy Ideal SPF 50, kimondottan arcra készült terméket, mert nagyon könnyű az állaga és lehet rá sminkelni.


Este több lépéses arctisztítást használok, azért is mert szinte minden nap sminkelek (gyakran erősebben). Ez a típusú tisztító rendszer általában egy olajos állagú lemosóból, utána egy habzó, vízzel leöblíthető arctisztítóból és gyakran még egy micellás vízből vagy könnyű vizes állagú lemosó vízből áll. És megdöbbentő, hogy még a harmadik körben is jön le kosz az arcról...

Nekem annyiban speciális a helyzetem, hogy a legtöbb olajos lemosótól nagyon könnyezik a szemem (de úgy hogy éjszaka alvás közben is folyik belőle a könny) és ugyanez történik a természetes olajokkal (pl kókuszzsír is). Viszont az alapos sminklemosásra meg szükségem van. Röviden: elég sok sminklemosót kipróbáltam, valamelyikkel jobb volt a helyzet valamelyikkel rosszabb. Drogériás termékek közül talán a Garnier Essentials 2in1 nyugtató lemosó volt a legjobb. Ez már érzetre sem annyira olajos mint a többi, de alaposan tisztít.

Aztán gondoltam egyet és kipróbáltam a tisztító balzsamokat. Ezek a tégelyben szilárdak, a kéz melegétől felolvadnak, rá kell kenni az arcra, majd vattakoronggal letörölni. Most a Clinique Take the day off cleansing balm-ot használom és nagyon meg vagyok elégedve:) Elsősorban azért mert nagyon hatékonyan tisztít. Ez egy egyszerű összetevőlistájú termék. Tulajdonképpen néhány olaj (pálmaolaj, kókuszolaj) és E vitamin keveréke. Készítettem az arctisztítási rutinomról egy videót, amin lehet látni, hogy egy komolyabb szemsminket (Maybelline Color Tattoo+ glitter+ szempillaspirál + a műszempilla ragasztó maradéka) egy mozdulattal lehoz. Erre is egy picit érzékeny a szemem, de közel nem annyira, mint a hagyományos kétfázisú lemosókra. Valószínűleg részben azért mert nem kell több kört menni egy szemsmink lemosásához ill. azért is mert ugyan olajos, de nem annyira folyékony, ezért nem megy (annyi) a szemembe.

Az olajos réteget le kell mosni egy vizes, habzó lemosóval. Ebből a típusú arctisztítóból (a közhiedelemmel ellentétben) nem csak olyanok vannak, ami nagyon szárítják a bőrt. Én a Neutrogena Hydro Boost Aqua lemosóját már többször újra vettem, nekem egyáltalán nem szárítja a bőrömet, ezért nagyon szeretem:)


Ezután még micellás vízzel át szoktam törölni az arcot és még mindig van szennyeződés a lemosó korongon...

Tonik 

A tonikok szerepe az évek alatt változott. Régebben a szappanos (lúgos, magas ph-jú) arclemosás után a bőr ph értékének visszaállítása volt a legfőbb feladata. Ma már ritkábban mosunk arcot szappannal és a lemosók többsége nem borítja meg a bőr ph értékét. 

Ezért a tonikok szerepe változott. Folyékony állaguk miatt szépen beilleszthetőek a többlépéses arcápolási rutinba, extra hasznos összetevőkkel látják el a bőrt és eltávolítják a smink és a szennyeződések utolsó maradékát is (igen még mindig lehet rajta:)

Legnagyobb kedvencem a rózsavíz, itt írtam róla: Rózsavíz: Hogyan használom?

Szérum 

Én nagy szérum rajongó vagyok, mert a szérumokkal lehet nagyon hatékonyan konkrét bőrproblémákat megcélozni. Esetemben a hidratálást és ráncok elleni "harcot". Szérumból nekem a nagy kedvenc a Clinique repairwear laser fokus. Kimondottan a ráncokat célozza meg (persze bizonyos határokon belül, botox hatást nem érdemes várni tőle) és amiért nagyon szeretem az az hogy szem köré is használható hivatalosan.

Árbarátabb kategóriából nekem nagyon bevált a Delia Hyaluronic Acid széruma. Erről a termékről írtam is egy külön posztot, elolvashatod itt: Olcsó, de nagyon jo: Delia hialuronsavas szérum. Ennek az ára 1.000.-Ft körül van, viszont arra számítani kell, hogy ez egy egész kis üveg. Amíg a Clinique hosszú hónapokig elég, nekem ez a szérum 3 hét alatt fogyott el. Viszont még a havi szinten 1.000.- Ft  is bőven megéri. Azóta kipróbáltam egy másik szérumot is a Deliától, a feszesítő ránctalanító szérumot őssejtekkel (Professional Face Care Stem Cells). A szérum maga nem lett volna rossz, viszont én nagyon megszenvedtem a kiszereléséve. Ez egy jóval sűrűbb anyag mint a hialuronsavas, ezért a pipetta nem tudta felszívni. Ezért ki kellett nyitnom az üveget és úgy kirázogatni, mert annyira kicsi az üveg, hogy semmivel nem lehetett belenyúlni... Tehát az őssejteset nem fogom újra rendelni, viszont van a márkának egy C vitaminos és egy mandulasavas széruma, azokat tervezem kipróbálni a jövőben.

UPDATE 2022: Több szérumot is kipróbálta a Déliától és igazán csak a hyaluronsavas vált be, őszintén csak azt tudom ajánlani.

Szemkörnyék ápoló + szérum

Nekem azért furcsa, hogy sokan nem használnak szemkörnyék ápolót, mert nekem ez az a termék, amiről soha nem mondanék le. Huszonéves koromtól rendszeresen használok szemkörnyék ápolót. És több, mint 10 éve már használok külön szemkörnyékre készült szérumot is alá. Lehet, hogy ez luxusnak tűnik, de szerintem a szemkörnyék érzékeny bőre speciális ápolást kíván. Sokáig használtam az Estée Laudernek Advanced night repair eye szemkörnyék szérumát, ami zselés állagú, lehet használni magában is , de lehet rá még gazdagabb textúrájú szemkörnyék ápolót tenni.

Idén  kipróbáltam ki a Revolution Skincare termékei közül az 5% Caffeine solution+ hyaluronic Acid szérumát és nagyon meg voltam elégedve vele:) Látványosan erősebb hatása van, mint magában egy szem krémnek. Az ár is baráti (3.000.-FT körül). Én valamikor tavasszal vettem és napi használat mellett is még mindig van benne valamennyi (2021 január). Próbáltam magában is, de nekem úgy kevés, viszont krémmel együtt szuper. Ha erősebb sminket teszek fel, akkor a smink alá általában ezt használom, mert nagyon gyorsan beszívódik. 

Amikor pedig a Clinique szérumot használom, akkor a szemkörnyékre is azt teszem szérumnak és arra jön a szemkörnyék ápoló krém.

Géles hidratáló

Nekem száraz, vízhiányos bőröm van (akármennyire odafigyelek a megfelelő folyadék bevitelre). Bármilyen állagú krémet gyorsan beszív.. Amit ebben az évben vezettem be, hogy az arckrém és a szérum között este használok egy géles állagú krémet, mely pótolja a vízhiányt. Nyáron néha magában ez is elég, de legtöbbször teszek rá még krémet. Nekem ez a módszer nagyon bevált...Most nagy kedvencem a Neutrogena Hydro Boost water gél, de nagyon szerettem a L'oreal Hydra Geniust is. Erről a krémről itt írtam részletesen: Kipróbáltam: L'oreal Hydra Genius

Tulajdonképpen a múlt év nagy felfedezése az volt számomra (amire talán előbb is rájöhettem volna:), hogy egy ilyen géles krémre (amit mindig szerettem, de kevésnek éreztem), a beszívódása utána (ez nálam 5-10 perc), simán feltehetek még egy (kicsit gazdagabb) krémet. Nekem ez a hatás így tökéletes:)


Gazdagabb összetételű, tápláló krém 

A hidratáló krémekkel vagyok úgy, mint a szemkörnyék ápolóval, hogy nem találtam még meg a tökéleteset. Ebben az évben kezdtem azt el, hogy a vizes állagú krémre egy vastagabb, semleges regeneráló krémet teszek és ez a kombináció most nagyon bevált. Jobban, mintha egy ránctalanító krémet használnék. Az első ilyen az Embryolisse legendás hidratálója volt, aminek az a legjobb reklám, hogy divatbemutatók backstageben a modellek általában ezzel regenerálják a bőrüket. Ez egy vastagabb krém (nyáron még néha nekem is sok). Összetevőkben gazdag, tartalmaz búzafehérjét, hialuron savat, édesmandula olajat, méhviaszt, A, E és F vitamint. 

Nagyon jók az intenzív regenerálásra a cica krémek is. Én most a Mixa Cica krémét használom és nagyon meg vagyok elégedve vele,  de sok márkának van cica kréme (Uriage, Bioderma, La Roche Posay...)

Hetente

A napi arcápoláson kívül hetente beépítek egy kis extra ápolást...

Radír

Mostanában az a divat (ezt másképp nem tudom mondani), hogy ne használjunk szemcsés radírokat, mert roncsolja a bőrt. Azt azért fontos tudni, hogy a kémiai hámlasztók is okozhatnak sérüléseket, ezért nagyon fontos, hogy betartsuk az előírásait. Nekem egy (prémium kategóriás) hámlasztóval volt nagyon rossz tapasztalatom, ezért nagyon kis szemcsés, gyakran használható radírt használok, azt is csak heti egyszer, de ebben az évben kimondottan szeretnék foglalkozni a kémiai hámlasztókkal, tehát várható jónéhány cikk a témában.

Maszk

Hétvégén mindig teszek fel valamilyen maszkot. Fátyolmaszkból elég sokat kipróbáltam és ha őszinte szeretnék lenni, akkor a legtöbbnél nem sok változás történik a bőrömmel (én mindig csinálok előtte utána fotókat, így szembesülök az igazsággal, hogy bár nagyon jó érzés használni őket, soknak alacsony a hatásfoka, főleg az olcsóbb néhány száz forintos termékekre igaz ez). Nekem három volt ami látható eredmény hozott. Az egyik a L'oreal Paris Specialist 45+, a másik a Garnier Naturals  fresh mix mask hyaluron.  ami dehidratált bőrre ajánlott. Illetve a Neutrogena Hydro boost face, ami két részből áll és az is fontos, hogy melyik oldalával érintkezik a bőr. Ez volt az első olyan maszkom, ahol nem éreztem, hogy áll rajta a cucc, hanem szinte bepréselte a bőrbe az anyagot. Garnier és a Neutrogena nagyon erősen hidratált és pótolta a vízhiányt. Bőrtípustól és kortól függetlenül használhatóak.

Feszesítő maszkok közül  egyedül a L'oreal Paris Specialist 45+ volt, aminek volt valamennyi hatása. Csodát ettől sem kell várni, de látható volt a különbség. Mindhárom maszk ára 1.000 és 1.500.- Ft között van.

Most van néhány maszk, ami kipróbálásra vár: Filorga Time Filler maszk (ez egy drágább maszk,  nagyon sokat várok tőle) , a Mizon Joyful Time csigás maszk, illetve két olcsóbb kategóriáju kenegetős maszk.

Mivel az egyszer használatos maszkok heti rendszerességű használata nem éppen költség takarékos, keresgélek a hagyományos tégelyes, tubusos maszkok között is, mert azok kiadósabbak, mivel több alkalomra elég anyag van bennük.

Most egy luxus terméket használok a kenegetős maszkok közül. Ez a Glamglow GravityMud, ami egy lehúzható maszk, feszesítő és lifting hatással. Amikor fenn van akkor elég látványos:)

Összességében meg vagyok vele elégedve. Nagyon szeretem, hogy lehúzható, teljesen eltávolítja  az elhalt hámsejteket és valóban feszesít. Nagyon szép lesz utána a bőröm. Viszont az ára ( a teljes kiszerelés 16.000.- Ft körül van, én a minit próbáltam, ami négy alkalomra volt elég, de az is 6.000.- Ft felett volt), meglehetősen borsos, ezért még mindig nem döntöttem el, hogy újra rendelem vagy próbálkozom, hátha találok hasonlót olcsóbb árkategóriában...

Én mindig küzdöttem a száraz (nem csak vízhiányos) bőrömmel, télen bőrpírral, szárazság foltokkal és hámlásos részekkel. Ezzel a rutinnal ezek a problémák teljesen megoldódtak. Igaz, hogy több, mint 20 évembe telt (és pl. szemkörnyék ápolóból még nem találtam meg a tökéleteset) és közel 50 évesen jutottam el idáig, de legalább most van egy ideálisnak mondható rutinom. 

Arcápolással kapcsolatban ezeket a cikkeket a találod a blogon:

A szép bőr 10 pontja

Egy fontos összetevő: a hialuronsav + kedvenc termékeim

2 hónapig csak L'oreal arcápolást használtam- Mi történt a bőrömmel?

Mi az a maskne? Hogyan ápold a maszk alatti pattanásokat?

Tökéletes bőr és megjelenés smink nélkül- 10 pontban

A száraz, vízhiányos bőr ápolása

Tisztító arclemosó radír zsíros, mitesszeres bőrre házilag

Ezekről az arcápolási termékekről olvashatsz őszinte véleményt a blogon:

Eredeti Konjac szivacs rózsaszín agyaggal öregedő bőrre

Bioderma Sensibio H2O micellás víz

Garnier micellás víz

Melyik a jobb micellás víz? Garnier vs. Bioderma Sensibio H2O

Manna Ében arctisztító szappan

Mire jó a Mac Fix+?

Olcsó, de jó: Delia hialuronsavas szérum

Helia D Botanic Concept Tokaji aszús hidratáló krém

La Roche Posay Effaclar Duo- krém zsíros, pattanásos bőrre

L'oreal Paris Hydra Genius Hidratáló

PomPom Neroli virágvizes zselé

Ezek a legjobb alapkrémek

Glamglow Supermud tisztító maszk zsíros, mitesszeres bőrre

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások