Cruelty free termékek - Tények és tévhitek

2018.06.25.

Amikor egy évvel ezelőtt elhatároztam, hogy elsősorban igyekszem cruelty free termékeket vásárolni, azt gondoltam egyszerű dolgom lesz. Van egy lista, egyik oldalán az állatkísérletet végző kozmetikai cégek a másikon pedig a cruelty free márkák. Aztán kiderült, hogy ez nem ilyen egyszerű...

Most sem gondolom, hogy teljes lenne a tudásom a témában, de néhány dologgal kapcsolatban úgy érzem már tisztábban látok. Ebben a cikkben azokat a tényeket és tévhiteket veszem sorba, melyek fontosak a téma ismeretéhez. Igyekeztem elsősorban tényeket összegyűjteni és megosztani.

1. A kozmetikai állatkísérletek oka elsősorban etikai

Bár természetesen az is, elsősorban inkább üzleti megfontolásból történik. 2013 óta az Európai Unióban tilos kozmetikai célú állatkísérletek végezni. Viszont máshol a mai napig tesztelnek állatokon. Ma a legfőbb oka annak, hogy tesztelnek állatokon kozmetikai termékeket az, hogy Kína (amit mondani sem kell, hogy hatalmas piaca a kozmetikumoknak), állatkísérletekhez köti az országában való forgalmazást. Tehát, ha egy cég Kínában árusítani szeretne, alá kell vetnie a termékeit ennek a procedúrának. Így fordulhat elő, hogy több régebben cruelty free brand került át a "másik oldalra", amikor meghozta a döntést, hogy forgalmazni fog Kínában. A cruelty free kozmetikai brandek között sok kicsi vagy mostanában alapított márkát találunk, amelyek eleve nem forgalmaznának Kínában vagy eleve úgy terveztek alapításkor, hogy nem fognak és már ennek megfelelően alakították ki az üzletpolitikájukat. Jó hír, hogy ezért a legtöbb magyar népszerű brand is cruelty free.

Tehát, az hogy vannak cégek, akik a termékeiket alávetik állatkísérleteknek, sokkal inkább üzleti, mintsem etikai kérdés.

Update 2021: 2021 januárjától Kína új szabályzatot rögzített, mely szerint nem szükséges, minden terméket állatokon tesztelni. Röviden: Megtartják az előzetes tesztelést (ha egy új brand, vagy termékcsalád szeretne megjelenni a piacon )ill. bizonyos speciális termékek esetén fenntartják az eddigi rendszert (hajfestékek, fényvédők), viszont a termékek folyamatos tesztelését nem tartanák fenn, ami több ezer állat életét menti meg, Ez hatalmas előrelépés az eddigi rendszerhez képest. Ez a hír több hiteles forrásnál is megjelent. Ilyen pl. a Crueltyfreekitty oldala, mely cikkjének linkjét a témáról ide csatolom: https://www.crueltyfreekitty.com/news/china-ends-mandatory-pre-market-animal-testing-2021/

Szerintem a legjobb Cruelty free oldal a Crueltyfreekitty, elsősorban azért, mert nagyon naprakész. Én először itt keresgélek a témában. Később erről az oldalról lesz még szó a cikkben.

A Kínával kapcsolatos hírek nagyon szelektáltak, ezért nagyon nehezen ellenőrizhető, hogy mindebből mennyi valósult meg. Több Cruelty Free blog vagy a témával foglalkozó cikk elmondta, nem tudják pontosan, hogy mennit változtattak az eddigi rendszeren. Most a legújabb hírek már úgy szólnak, csak akkor nem tesztel Kína állatokon, ha az adott termék csak online kapható Kínában vagy Kínában gyártja le az adott cég...

Egy biztos, hogy A Kínában történő tesztelés még egy ideig téma lesz Cruelty free ügyben, azok a brandek, akiket érint ez a folyamat, is gyakran nyilatkozzák, hogy folyamatosan próbálnak harcolni azért, hogy ez a típusú tesztelés megszűnjön...

2. Vannak cruelty free és nem cruelty free brandek

Ez sem ilyen egyszerű. Sok kiskapu van (ezzel a cégek egy rész él is) és ezeknek a megítélése sem egyértelmű.

Mik lehetnek az okok, hogy egy cég nem cruelty free?

-Magát a terméket tesztelik állatokon

-Magát a terméket nem, de a nyersanyagot, amiből készül vagy valamelyik összetevőt tesztelték állatokon

- Ha a kozmetikai cég nem tesztel állatokon, de más céget megbíz ezzel

-A márka forgalmaz Kínában

És van még egy nem egyértelmű eset (amiről a cruelty free termékeket használók véleménye sem egyezik meg) és elég gyakran előfordul. Ha az adott kozmetikai brand nem végez állatkísérleteket, de egy olyan cég tulajdonában van, amely nem cruelty free. Ilyen pl: a Nyx vagy Urban Decay, melyek Cruelty free brandek, viszont a L'oreal tulajdonában vannak, mely forgalmaz Kínában. Ez az a szituáció, amiről a bloggerek és vloggerek véleménye is különbözik. Pl. Evelina Forsell, aki a svéd Nyx face Awards egyik győztese, sokat kampányol az állatkísérletek ellen, egyik videójában látványosan kiselejtezte a nem cruelty free termékeit, viszont azokat a termékeket megtartotta (Pl: a Nyx és UD), ahol csak az anyacég tesztel. Míg vannak, akiknek ez is kizáró ok, ha állatkísérlet mentes termékeket szeretnének.

Íme Evelina Forsell egyik videója (a The Body Shoppal közös együttműködésben) az állatkíséreletek ellen:

A cruelty free listákról azt is tudni kell, hogy időről időre változnak. Ha egy állatkísérlet mentes cég úgy dönt, hogy forgalmazni fog Kínában, akkor többé nem crulety free.

A közelmúltban arra is volt példa, hogy a The Body Shop, ami mindig Cruelty free volt és elkötelezetten küzd az állatkísérletek beszüntetéséért, viszont a L'oreal tulajdonát képezte évekig, 2017-ben eladásra került. A brazil Natura cég vette meg, mely brand harcol az állatkísérletek ellen, a fenntarthatóságot képviseli és példaértékű elvek alapján működik. Így a The body shop (ha lehet így fogalmazni, de jobban nem tudok) újra "teljesen" cruelty free. Update 2020: Azóta a Natura megvette az Avont is (mely árusít Kínában), úgyhogy nem tudom, hogy most mi lesz...Ez egy jó példa arra, hogy a Cruelty free státusz mennyire változhat...

3. Akkor mégis honnan tudhatjuk, hogy melyik termék cruelty free?


Személyes véleményem szerint a legjobb lista a krémmánia listája. Ez a lista minden kizáró okot figyelembe vesz.

Pontosan így szól a meghatározás az oldalukon:

"Azon márkák listája, melyek esetében sem a terméket, sem a nyersanyagokat, sem az összetevőket sem tesztelték állatokon. A Krémmánia Cruerly Free listáján található márkák nem csak maguk nem végeznek állatkísérleteket, de harmadik személyt sem bíznak meg ezzel, valamint a beszállítójuk, anyavállalatuk sem folytat ilyen jellegű tevékenységet. Szintén nem szerepelnek a listán olyan márkák, melyeket Kínában is forgalmaznak, ugyanis a kínai szabályozás szerint a külföldről behozott kozmetikai termékeket minden esetben kötelező állatokon tesztelni."

Ezt a listát itt lehet megnézni:

https://kremmania.hu/markak/cimkek/cruelty-free

Az is nagyon jó ebben a listában, hogy folyamatosan frissíttik. Szoktam figyelni (pl: a The Body Shop esetében) hogyha változik egy márka besorolása, akkor aránylag rövid időn belül rákerül a listára vagy lekerül a listáról.

A hivatalos lista a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) listája. Itt a márka hivatalos állásfoglalása szerepel, ha nem végez állatkísérletek, de nem terjed ki arra az esetre, ha az anyacég nem cruelty free. Ezen a listán a Nyx cruelty free és  zárójelben van megadva a L'oreal, mint tulajdonos.

A PETA keresőjét (ahova be lehet írni a brandet "ellenőzésre) itt találod:

https://features.peta.org/cruelty-free-company-search/index.aspx

Blogok, amiket érdemes követni a témában:

Magyar nyelven:

Crueltyfree.hu (CF lista, cikkek és blog)

https://crueltyfree.hu/

Cruelty-free-beauty.hu (Juhász Anita Diána blogja)

https://www.cruelty-free-beauty.hu/

Angolul:

Crueltyfreekitty.com (Itt is találsz keresőt is)

https://www.crueltyfreekitty.com/

Ethicalelephant.com

https://ethicalelephant.com/

Mindegyik blog alaposan utánajár a témának egy-egy cikk megírásakor, sokszor leveleznek az adott cégekkel, hogy a lehető leghitelesebb információt adják tovább.

4. Cruelty free termékek esetén biztos, hogy nem sérült állat

Sajnos ez sem biztos. A Cruelty free státusz egyetlen egyet jelent, hogy nem tesztelik a terméket állatokon. Akármilyen hihetetlen cruelty free termékek tartalmazhatnak állati összetevőket. Olyat is amihez el is pusztítatanak állatot. Ilyen pl: a kármin. A kármin egy vörös színezőanyag, amit egy fajta nősténytetű példányaibőól készítenek (durván fogalmazva préselt tetű). Előfordulhat élelmiszerekben (nálunk gyakori gyömölcsjoghurtokban, cukorkákban, de felvágottakban is előfordul, ha kicsi a hústartalma és szebb színt szeretnének neki). Kozmetikumokban is piros szín eléréséhez használják. Leggyakoribb rúzsokban, de lehet pirosítókban vagy vörös szemfestékekben is. És ami a legdurvább, hogy a kármint úgy hírdetik, hogy természetes színezékkel színezett (mert ugye nem szintetikus:). Sőt néztem egy dokumentumfilmet a kárminról, ahol elmondták, hogy azért kezdték el használni, mert az emberek ódzkodni kezdtek a mesterséges színezéktől, elolvasták az összetételi listákat, ezért kellett természetes alternatíva a vörös színezékre... A marketing ugye, ha azt látjuk a terméken, hogy természetes színezékkel színezve, akkor azt hisszük, hogy minden ok... Hasonló állati összetevők lehetnek még (a teljesség igénye nélkül: Steraic Acid (állati zsírból készült, de elő tudják állítani vegán eljárással növényekből is és ugyanazon a néven jelölik), shellac (állati eredetű gyanta, a laktetű váladékából készítik, elsősorban hajlakkokban és körömlakkokban fordul elő, ma már tudják helyettesíteni műgyantákkal), guanine (halpikkelyből készült színezék), Squalane (cápamájból készül, elsősorban hajkondicionálókban használják). De vannak olyan állati összetevők is melyekhez hivatalosan nem pusztul el az állat, de speciális tartási körülmények és kinyerés módja erős kérdéseket vett fel. Ilyen többek között: a Lanolin (bárányszőrből nyert hidratáló anyag), keratin (agancsból, állati csontból nyert hidratáló anyag), a méz, a méhviasz, a lactose vagy az ecsetekhez használt állati szőr (a legtöbben azt gondolják, hogy ehhez feltétlenül el kell pusztítani az állatot, de a legtöbbször fésüléssel nyerik az ecsetekhez használt szőrt). És még egy plusz adat, ezeknek az anyagoknak legtöbbször nincs egészségügyi kockázata (mivel természetesek), tehát egy nagyon szép összetevő listát fogunk látni, ha utána nézünk az összetevőknek... A legbiztosabb, ha vegán és cruelty free terméket keresünk. A vegán termékekhez nem használnak állati összetevőket, ha pedig cruelty free is, akkor nem tesztelték állatokon. De akkor még mindig ott az anyacég kérdése...

5. Ami bio, natúr vagy természetes kozmetikum az cruelty free

Ez sajnos nagyon nem igaz. A krémmánia listázza a natúrkozmetikumokat is külön. Ez a lista 12 oldalas (egy oldalon 50 márka szerepel). Tehát kb. 600 ilyen brand van listázva.

A cruelty free lista ezzel szemben összesen 6 oldalas (kb. 300 brand) és ebből sok nem natúrkozmetikai márka. Ebből könnyen lehet következtetni, hogy nagy számú natúrkozmetikai brand nem cruelty free, ezért ha ez fontos nekünk érdemes külön ellenőrizni.

Viszont az ellenkezője is igaz. Azért mert egy márka nem végez állatkísérleteket, lehet nem túl szép összetevő listája. Erre is bőven találunk példát.

6. Csak kozmetikai termékeket érintenek az állatkísérletek

Sajnos nem. Kevésbé foglalkozunk vele, de a tisztítószereket is tesztelik állatokon. Nagyon sok népszerű tisztítómárkát tesztelnek  ilyen módon. Cruelty free mosóport pl. nehezebb találni, mint arckrémet. Mondjuk a tisztítószerek nagy része kiváltható természetesen bomló anyagokkal (ecet, szódabikarbóna, citromlé stb.)

Több cikket is írtam ezeknek az anyagoknak a felhasználásáról:

Itt az írtam le, hogyan használom a szódabikarbónát, ebben a cikkben pedig azt, hogyan használom az almaecetet és milyen tapasztalataim voltak

Végezetül összeszedtem néhány márkát kategóriánként, a krémmánia listáról. Amit idegyűjtöttem, csak a legfontosabb márkákat tartalmazza, a teljes listákat a fent megadott linkeken lehet megnézni.

Külön öröm, hogy sok magyar márka is található a cruelty free listán.

Smink:

Anastasia Beverly Hills, Ardell (az Ardell termékeit teszteltem is és ebben a cikkben írtam le a tapasztalataimat, BarryM, Becca, BhCosmetics,  Catrice, Colourpop, Decoderm, Essence, Elf, Jeffree Star, Kallos, Kryolan, Kell a púder, Milani, Pupa Milano, Revolution, She Stylezone, Sleek

Kozmetikai eszközök:

Beautyblender, Ecotools, Ebelin, Jessup, Real Techniques

Testápolás és arcápolás:

Balea, Bomb Cosmetics, Caola, Dr.Kelen, Herbária, HeliaD, Lush, Mannaszappan, Paulas Choice, The Body Shop, Yamuna

Hajápolás:

Kallos, HeliaD, Lush, Mannaszappan, The Body Shop

Babaápolás:

Babylove

Tisztítószerek:

Frosch

A blogon ezekről a cruelty free termékekről írtam részletes véleményt (azokat sem vettem bele , ahol az anyacég tesztel):

Catrice HD Liquid Coverage alapozó

Essence stay all day korrektor

Essence long lasting szemceruza

Catrice szemöldök ceruza

Catrice eyebrow set

Essence szemöldök ceruza

Kipróbáltam: Ardell termékek

Revolution PRO lipstick collection

Ebelin ecsettisztító folyadék

Essence Shine Last&Go körömlakk

Eredeti Konjac szivacs rózsaszín agyaggal

Manna Ében arctisztító szappan

Helia D Tokaji aszú hidratáló krém

Pompom Neroli virágvizes zselé

EOS ajakbalzsam / vélemény

Kallos Serical Latte hajpakolás

 

Házikencék közül pedig ezekről írtam:

Ajakradír 3 összetevőből

Ezt a receptet videó változatban is megnézheted a Topsminkblog Youtube csatornáján:

Kókuszolaj-Hogyan használom

Teafaolaj- Hogyan használom?

Szódabikarbóna - Hogyan használom?

Almaecet- Hogyan használom?

A környezettudatos smink gyűjteményt pedig itt találod: https://www.topsmink.hu/kornyezettudatos-smink/

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink


Ezek a cikkek is érdekelhetnek...:) Ha igen, akkor klikk a képre és már olvashatod is :)


vissza

Hozzászólások