Ez a legjobb alapozó? - Estée Lauder Double Wear/ Őszinte vélemény

2019.11.19.

A Double Wear alapozó az Estée Lauder márka legnépszerűbb terméke, sokan kikiáltották már a legjobb alapozónak. Én sokat használtam magamra és sminkesként is. Ugyan egy összehasonlító cikket már írtam róla, azt gondolom megérdemel egy önálló posztot. A cikk a saját tapasztalataimat és véleményemet tartalmazza.

Melyik a legjobb alapozó? Ez a leggyakoribb kérdés, amit feltesznek nekem (a "Hol tanuljak sminkelni? mellett:) Az alapozóválasztás nem egyszerű dolog (tervezek mostanában egy cikket arról, hogyan találhatjuk meg a számunkra legjobb terméket. Közben elkészült a cikk: Hogyan válaszd ki a tökéletes alapozót?). Függ attól, hogy milyen fedést szeretnénk, milyen típusú a bőrünk, matt vagy fényesebb végeredményt szeretnénk-e. A Double Weart többen kikiáltották már a legjobb alapozónak, magam is közel 10 éve használom, ezért gondoltam megosztom (őszinte) tapasztalataimat erről a termékről.

Az Estée Lauder Double Wear Stay-in-Place alapozó a márka legnépszerűbb terméke. (Szinte) csak jó visszajelzéseket lehet látni, legyenek akár vevővélemények vagy Youtube influencerek. Legutóbb a világ 10 legnagyobb Beauty Youtubere közé tartozó Tati (aki sok luxusterméket is tesztel) áradozott róla. Ahogy ő fogalmazott szupermodellnek érezte magát egész nap, amíg viselte. És ki ne szeretne szupermodell lenni?

Ez az alapozó High End (magasabb árkategóriájú, nem drogériás) termék. Én már sokszor kifejtettem az álláspontomat a High End termékről. A legfontosabb számomra az ár/érték arány, ha egy termék drágább, de többet is tud (hatásában, összetevőkben, tartósságban, hatékonyságban), akkor szívesen áldozok rá többet. Sokszor kiderül, hogy a drágább az olcsóbb, mert tovább tart és mert kevesebb kell belőle. Ebből a szempontból is vizsgáltam ezt az alapozót: Megéri az árát?

Mi ez a termék és mit ígér?

Az Estée Lauder Double Wear Stay-in-place (hivatalos nevén), egy közepes- építhető fedésű, olajmentes, illatanyagmentes, akár 15 órán át tartós alapozó. Hővel, kopással és a levegő páratartalmával szemben ellenálló.

Kinézet, csomagolás 

Az alapozó egy strapabíró üvegben van. Sajnos én már ejtettem le (csempére) és nem törött el (azért ezt nem ajánlom kipróbálni:) Az üveg alapból öntős. Sokáig nem lehetett hozzá pumpát vásárolni. Én sokszor bosszankodtam azon, hogy gyakran többet öntöttem ki, mint amennyit felhasználtam. Szerencsére ez a probléma megoldódott: néhány éve kapható hozzá pumpa, amivel könnyű az adagolás. Ezt külön kell megvásárolni, de csak egyszer, mert a következő DW alapozónkra egyszerűen át tudjuk tenni. Vevővéleményekben olvastam, hogy kompatibilis az üveg a Mac alapozókhoz kapható pumpával is :)

Saját darabjaim:

Milyen maga az alapozó anyaga?

Folyékony, de sűrű állagú alapozó. Kellemes illata van. Nem tartalmaz hozzáadott illatanyagot, az összetevők illata azonban érezhető.

Milyen típusú bőrre ajánlott?

Az alapozóválasztás legfontosabb kérdése, hogy milyen bőrtípusra ajánlott. A Double Wear erős fedésű, matt hatású alapozó, ezért normál és zsíros bőrre kimondottan ajánlott, viszont jól működik száraz bőrrel is. 

Én száraz bőrűként használtam évekig és ezzel az alapozóval szemben az egyik gyakori észrevétel az hogy szárít, ezért erről gondoltam írok kicsit részletesebben. Ugyan nekem a T zónám sem kimondottan zsíros, a legtöbb alapozó egy idő (néhány óra után) kifényesedik. Elsősorban azok, melyeket száraz bőrre ajánlanak. Én mindig vágytam (elsősorban nyáron) olyan alapozóra, ami matt marad, viszont a matt alapozók sokszor (szó szerint) berepedeztek, megtörtek az arcomon, kellemetlen volt viselni őket és nem is volt szép látvány. Amikor először használtam Double Weart nekem ez volt a legnagyobb újdonság, hogy van egy olyan alapozó, ami órák óta fenn van, matt, de maga a bőrkép ugyanolyan szép, rugalmas. Nincsenek száraz foltok, repedezések. Én éreztem, hogy fedésben nem lenne rá szükségem, de mégis évekig csak ezt használtam, mert tetszett, hogy ha bármikor (akár 12 órai munka után is) benéztem a tükörbe, hibátlan bőrképet láttam. Viszont más ami látszik és más amit az ember érez. Mert tény és való, hogy magát a szárító hatást, húzódást érezni, viszont ez kívülről nem látszik:) Én intenzíven hidratáltam a használata mellett (éjszakára zsírosabb krémekkel, nappal, az alapozó alá zselésebb állagú termékekkel), de így is éreztem.  Mostanában a száraz bőröm miatt illetve, hogy nincsenek erős bőrhibáim, inkább csak alkalmakra, vagy indokolt esetben (nagy meleg, esős idő) használom, mert tudom, hogy 100%-ban megbízható. Viszont azt el kell mondanom, hogy a bőröm állapotán egyáltalán nem rontott a több éves használat sem (sőt  nekem hidegre/ melegre nagyon érzékeny a bőröm, kipirosodik, és valószínűleg ez a vastagabb réteg védte is a bőrömet, mert pl. a pirosodást minimalizálta).

Update: Két dolog még eszembe jutott: 1. Jól működik együtt primerekkel. Én a Chanel primerét nagyon szeretem, mert védi is a bőröm és a DW-vel együtt remek páros, nagyon szép az összhatás. 2. Kimondottan rászoktam, hogy téli időszakban használom. Nekem a hidegre nagyon érzékeny a bőröm és a DW-vel (főleg a primerrel kiegészítve) nagyon sokat segít, hogy átvészeljem a telet:)

Ebből következik, hogy erősebben zsírosodó bőrre kimondottan megváltás a hosszantartó matt hatás. Bár zsíros bőr esetén fontos, hogy zsírtalanított, matt felületre kerüljön fel. Ezt az alapozót érezni a bőrön (nem kellemetlen, de érezni), tehát aki nagyon természetes ("egyáltalán ne érezzem, hogy az arcomon van") érzést szeretne, annak valószínűleg nem ez lesz a kedvence.

Milyen a fedése?

A Double Wear úgy terjedt el, mint brutálisan erős fedésű alapozó, de hivatalosan közepes fedésű/építhető alapozó. Az tény, hogy ha nincsenek komolyabb bőrhibák, akkor teljesen homogén felületet képez. Bőrhibák esetén is jól fed, esetleg szükség lehet korrektorra vagy azokon a részeken még egy kis alapozóra. Nekem egyáltalán nem kopott, amilyen fedést láttam reggel a tükörben azt láttam este is.

Milyen a finise? Kell-e rá púder?

Természetes matt finise van. Nekem egyáltalán nem igényli a púdert (nem zsírosodik át, nem kopik). Nagyon átfényesedő bőr esetén lehetséges, hogy kell púder, de szerintem érdemes egy próbát tenni púder nélkül. 

Milyen lesz a bőr összképe?

A Double Wear teljesen homogén felületet képez. Ez így jól hangzik, de tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden egyenetlenség, pirosság eltűnik a bőrről és ennek nem a legtermészetesebb a hatása. Én Photosop effektnek szoktam nevezni. Ez az alapozó nekem igényli a teljes sminket. Vissza kell adni a bőrképnek a természetes mélységeit (korrektor és pirosító szinte kötelező, de nekem a DW az egyetlen alapozó, melynél kontúrozok is). Szempillaspirál, szemöldök sminkelése (ha szükséges) és a száj hangsúlyozása szintén hozzásegít a természetesebb hatáshoz. Tehát ez nem az az alapozó, amit felkenek gyorsan, hogy szebb legyen a bőröm és már rohanok is (az inkább egy BB krém)...

Íme két példa:)

Mind a két montázs első képén csak Double Wear alapozó van rajtam (igen ez így egy kicsit furcsán néz ki, bár hozzá kell tenni, hogy egyik sem a "hivatalos" színem, az egyik világosabb, a másik kicsit sötétebb), majd a második képen ugyanazzal az alapozóval, kb. fél óra múlva, teljes sminkkel. Jól látszódik az is, amiről később még írok, hogy a Double Wear igazodik (bizonyos mértékig) a saját bőrszínhez. Mindkét montázsnál az első és a második kép ugyanolyan (természetes) fényviszonyok mellett készült, korrektor, pirosító került fel az arcbőrre, de púder nem. (+még szempillaspirál, szemöldökceruza és rúzs). Elsősorban a homlokon lehet látni (oda nem került semmi pluszban), hogy amikor sötétebb alapozót használtam, akkor minimálisan világosodott, amikor világosabbat, akkor sötétedett.

Milyen a színválaszték?

Megdöbbentően nagy a színválaszték. A hivatalos honlapon 54 (!) szín található. Ez azt jelenti, hogy például nagyon világos bőrre is találhatsz megfelelő színt. Partnereknél (pl: Douglas, Müller) ez a választék kevesebb lehet, de a főbb árnyalatokból mindenhol találni.

A DW esetében a C árnyalatok a rózsaszínesek és a W-sek a sárgásak (a Mac esetében ez pont fordítva van, csak hogy ne legyen olyan könnyű az élet:) A hivatalos üzletekben Budapesten, egy kis okos kütyüvel be tudják mérni a pontos színt. Viszont a jó hír az, hogy valamilyen szinten ez az alapozó igazodik a bőrszínhez. Ez nem azt jelenti, hogy oxidálódik (sötétebb lesz), hanem valóban igazodik. Én pl. már a legtöbb 2-es 3-as színt használtam már magamra:) Persze az a legjobb, ha sikerül egyszer a pontos színt megtalálni (ami valószínlűeg nyárra és télre különböző lesz).

Az otthon lévőket swatcholtam, hátha jelent egy kis segítséget:

És ugyanezek magamra feltéve: (mindegyik képnél a smink nélkülit közvetlenül az alapozó feltétele előtt fotóztam, ezért egy-egy pár ugyanolyan (természetes) fényviszonyoknál készült és az aktuális bőrképet mutatja).

Itt lefényképeztem ugyanazt az alapozót 5 perc elteltével. Az első képen csak a Double Wear van rajtam. A kép közvetlenül az alapozó feltétele után készült. A második kép 5 perccel később készült (annyi idő telt el, ameddig egy feldobtam egy szempillaspirált). A második képen sincs se korrektor, se púder. És lehet látni, hogy valamennyire színben is alkalmazkodott, valamint természetesebb hatást kelt.

Hogy kell használni?

Ezzel az alapozóval meg kell tanulni bánni. Ami ritkán hangzik el, hogy használat előtt érdemes felrázni (főleg, ha már régebbi).

Elsősorban a gyors száradás miatt kell kitapasztalni a használatát, illetve különösen fontos, hogy egyenletesen, lehetőleg ne vastag rétegben kerüljön az arcra. Azt tapasztaltam, hogy ezt az alapozót nem érdemes kézzel feltenni, mert nagyon nehéz elérni azt, hogy szinte mindenhova egyforma rétegben kerüljön. Nem érdemes úgy sem használni, hogy pontokban feltesszük az arcra mindenhova és utána dolgozzuk el, mert el kezd közben megkötni és nehezen eldolgozhatóvá válik. Nekem legjobban a Beauty blender vált be hozzá. Kézfejre teszek valamennyit, onnan veszek fel kisebb mennyiségeket és dolgozom el egy részen, majd haladok tovább. Fontos, hogy ne maradjon ki rész és törekedni kell, hogy ne legyen nagyon vastag réteg, de mindenhol legyen alapozó. Érdemes jól eldolgozni a széleken (hajtőnél a homlokon, fültő, nyakvonal). Ecsettel is fel lehet tenni (nekem blenderrel egyszerűbb). A laza alapozó ecsetekkel vékonyabb hatást, a lapos alapozó ecsettel erősebb fedést lehet elérni.

Jó, hogyha nem zsíros felületre kerül fel (bár az egyik alapozónak sem jó:), mert akkor tud igazán jól megtapadni. Ez semmi extrát nem jelent, érdemes inkább gél állagú hidratáló termékeket használni az alapozó alá, vagy olyanokat, melyeknél kitapasztaltuk, hogy jól lehet rá sminkelni. Ha valakinek extrán zsírosodik a bőre, akkor papírzsepivel leitatni a felesleget, vagy/és mattító primert használni. 

Ezt az alapozót nem igazán lehet (bár nem is igazán szükséges) napözben korrigálni. Nem működik úgy, hogy rákenünk napközben még valamennyit. Esetleg púderrel érdemes javítani, ha szükséges.

Mennyire tartós?

Ez az alapozó (csúnya szóval) tulajdonképpen megköt az arcon. 15 órát ígér, ezt be is tartja. Napi átlagos használat mellett este ugyanúgy néz ki, mint reggel. Nekem az edzést és a nagy meleget is bírja (bár olvastam olyan véleményeket, hogy valakinek melegben elmozdult, de én soha nem tapasztaltam ilyet). Én amíg sminkeltem gyakran használtam esküvőkre és volt olyan, aki az esemény után írt, hogy 35+ fokban még hajnalban is teljesen hibátlan maradt sminkje. 

Nekem ez a legmegbízhatóbb alapozóm. Hiába ér hozzá a telefon, nyúlok hozzá kézzel napközben, ugyanúgy a helyén marad. Amit a hivatalos oldalon írnak, hogy jól bírja a párás, nedves időt teljesen igaznak bizonyult.

Ár

Ez az alapozó magasabb árkategóriájú termék, viszont ár/érték arányban nagyon jó. Valóban többet is tud, mint az olcsóbb társai, az a kategória, amikor valóban érezni, hogy jobb terméket kapunk a több pénzért. A másik, amit a cikk elején is írtam, hogy folyamatos használat mellett gazdaságos is, mert kevesebb kell belőle egy használatra és nem kell napközben javítgatni. Magyarán lehet, hogy egy olcsóbb alapozóból 3-at elhasználunk annyi idő alatt, míg a DW-ből egyet. Nekem mindennapi használat mellett is több, mint 10 hónapig tartott egy üveg (bár ez az idő használattól függően különböző lehet).

Kinek ajánlanám ezt az alapozót?

-Aki erősebb fedésű, matt alapozót szeretne

-Akinek fontos, hogy tartós legyen az alapozó

-Alkalmi alapozónak

-Aki más alapozóból nem talál megfelelő színt

Ki az , akinek lehet, hogy nem ez lesz a kedvence?

-Aki nagyon természetes alapozót szeretne (A Double Wearnek van egy könnyebb verziója a Double Wear Nude, lehet érdemes tenni azzal egy próbát)

-Aki nem szereti, ha érzi a sminket

- Aki nem akar mellé más sminkterméket használni, csak egy alapozót feldobni

Egy alkalmi sminket  is készítettem a Topsminkblog Youtube csatornára, amiben ezt azt alapozót használtam:


Még ezekről az alapozókról írtam véleményt a blogon:

Catrice HD Liquid Coverage teszt és vélemény

Melyik a legjobb alapozó? Mac Fix Fluid vs. Estée Lauder Double Wear

Kipróbáltam: 5 MAC alapozót/ képekkel

MAC Fac&Body alapozó/ Őszinte vélemény


Alapozással kapcsolatosan ezeket a cikkeket találod a blogon:

Minden, amit az alapozásról tudni szeretnél

Hogyan válaszd ki a tökéletes alapozót?

Highlighter kisokos: Minden, amit tudni kell

Kipróbáltam 5 MAC alapozót

Hogyan változtasd az alapozó fedését?

Minden az ecsetekről: Alapozó és púderecsetek

Sminktippek zsíros bőrre

12 korrektor trükk, amit mindenkinek ismernie kellene

Kipróbáltam-Rimmel Stay Matte púder

Hogyan sminkelj, ha száraz a bőröd?



Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink


Ezek a cikkek is érdekelhetnek...:) Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások