Házi szépítő- és tisztítószerek - Szódabikarbóna - Hogyan használom?

2018.01.30.

Elég sokat kísérletezgetek házi szépítőszerekkel és természetes takarítási módszerekkel. Olyan megoldásokat keresek, melyek környezettudatosak, de hatásosak. Ebben a cikkben a szódabikarbónával kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg.

Mióta több házikencét használok (amik gyakran hatásosabbak, mint a bolti termékek), nem is értem, hogy régebben miért költöttem annyit arc- és testápolási termékekre.  Szeretném megjegyezni, hogy a cikk a saját tapasztalataimat írja le, ami nekem műkődik, nem biztos, hogy másnak is. Bőrápolási termékeket (házikencét is ) kis felületen próbáljuk ki először, hogy reagál a bőrünk.


Én kétféle szódabikarbónát szoktam vásárolni bioboltban, az egyik étkezési (nem a Horváth Rozi:), hanem nagy kiszerelésű, ha jól emlékszem 500 g), a másik pedig nem étkezési, takarításra. Ugyanúgy néznek ki, csak a felirat különbözik. Egy árban is vannak, ha jól emlékszem 350 Ft körül. A zacskón mindig jelzik, hogy étkezési célra használható-e az adott szódabikarbóna. Én szépségápoláshoz mindig étkezésit használok.


A takarításhoz vásárolt szódabikarbónát surolóporként használom elsősorban vagy pasztát készítek (ki vízzel surolókrémet készítek). Személyes tapasztalat, hogy érdemes egy kicsit rajtahagyni a felületen és utána, ha szükséges, szivaccsal dörzsölni és lemosni. Van egy nagyon jó kis keverék (szódabikarbóna, citromlé és 10%-os ecet elegye, vigyázni kell vele, mert pezsegve felhabzik), ami verhetetlen a fúgatisztításban. Amikor már nem habzik a fúgára teszem, 5-10 percig rajtahagyom, majd vízes ruhával letörlöm.

Ezt a fúgatisztítót ebből a videóból lestem el. Nagyon jó kis szappanreceptek, meg takarítási ötletek vannak benne. A fúgatisztító 2.57-nél kezdődik.

Szépségápoláshoz az érkezésit szoktam használni. Azonos mennyiségű kókuszolajjal keverem és néha használom a fogaim súrolására (a kókuszolaj lágyít rajta, de a fehérítő hatás megmarad). ill. ugyanez a keverék (kiemelném, hogy nekem :) nyilván bőrtípustól függ), nagyon jól működik arctisztítóként, bő vízzel lemosva. Radírozó hatása is van, tényleg nagyon tisztának érzem utána arc arcbőrt és egyáltalán nem szárít (valószínűleg a kókuszolaj miatt). Erről részletesebben a kókuszolajról írt cikkben írtam itt. A szódabikarbóna károsíthatja a fogzománcot, ezért érdemes előtte fogorvossal konzultálj, hogy mit szól hozzá. (aki nem szeretne hagyományos fogkrémet használni, de a szódabikarbónától tart, annak érdemes drogériában beszerezhető fogport vásárolni). Itt szeretném megjegyezni, hogy arcápoláshoz szűz, hidegen sajtolt, vegyszermentes, 100%-os kókuszolajat használok. 


Ezeken kívül kísérletezgettem "No poo" (sampon nélküli hajmosással) . 100%-ban egyikkel sem voltam elégedett, de legjobban a szódabikarbóna mosás, almaecet öblítéssel vált be. Ehhez a szódabikarbónát négyszeres mennyiségű vízben feloldom (tapasztalatom, hogy meleg vízben sokkal jobban oldódik). Ezt a keveréket száraz hajra teszem (mivel mindig rakódik le az alján, azt nem, csak a feloldódott keveréket. A lerakódott darabokat nagyon nehéz kimosni.) 
Feltétlenül kell hagyni dolgozni, (én 15 percet szoktam). Ha rögtön kimossuk, nem érvényesül a zsíroldó hatás, szinte nem is látszik a különbség. Majd alaposan ki öblítem a szódabikarbónát és almaecetes öblítéssel fejezem be a műveletet ( én azt is ki szoktam vízzel öblíteni). Az öblítéshez bio almaecetet használok, ami olyan, mint egy szűretlen gyümölcslé, nem átlátszó és a szaga közel sem olyan erős. Az almaecet maradéktalan szüntette meg a hajam korpásodását, amivel évek óta sikertelenül küzdöttem. Erről és az almaecettel kapcsolatos tapasztalataimról itt írtam részletesen.

Itt is megtalálsz:

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

vissza

Hozzászólások