Házi szépítő- és tisztítószerek - Szódabikarbóna - Hogyan használom?

2018.01.30.

Elég sokat kísérletezgetek házi szépítőszerekkel és természetes takarítási módszerekkel. Olyan megoldásokat keresek, melyek környezettudatosak, de hatásosak. Ebben a cikkben a szódabikarbónával kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg.


FONTOS:  Volt egy időszak (2017 körül), amikor elsősorban környezettudatosság miatt több házireceptet is kipróbáltam. Elsősorban neten talált recepteket. A házikencés cikkekben ezeket a recepteket és a saját tapasztalataimat osztom meg., elsősorban azért, mert azt gondolom, hogy érdekes lehet (én annak idején örültem volna ilyennek, elsősorban azért, mert ezeket a recepteket sokszor úgy vezetik be, mint csodaszereket, de ezért erről szó sincs. Mindenkinek a bőre más, másképp reagálhat, egyáltalán nem biztos, hogy ami nekem bevált, vagy nem okozott gondot, arra más is ugyanígy reagál. 

A cikkben található  szemcsés radír recept is. Mostanában sok ellenérvet olvasni a szemcsés radírokkal és a kókuszolajjal szemben is. Ha kérdések vannak benned, érdemes utána olvasni. Ez a cikk a saját tapasztalataim megosztása és nem ajánlás másnak a bőrére. 

Pontos kezelési javaslatot és termékajánlást bőrproblémára kozmetikus, súlyosabb esetben bőrgyógyász tud adni.

Mióta több házikencét használok (amik gyakran hatásosabbak, mint a bolti termékek), nem is értem, hogy régebben miért költöttem annyit arc- és testápolási termékekre.  Szeretném megjegyezni, hogy a cikk a saját tapasztalataimat írja le, ami nekem működik, nem biztos, hogy másnak is. Bőrápolási termékeket (házikencét is ) kis felületen próbáljuk ki először, hogy reagál a bőrünk.

UPDATE 2020: A cikk írása óta nagyrészt visszatértem a bolti, hagyományos kozmetikai és takarító szerekhez. Néhány házikence van még, amit manapság is elkészítek. A cikkben szereplők közül a kókuszolajos arclemosót szoktam néha elkészíteni.


Én kétféle szódabikarbónát szoktam vásárolni bioboltban, az egyik étkezési (nem a Horváth Rozi:), hanem nagy kiszerelésű, ha jól emlékszem 500 g), a másik pedig nem étkezési, takarításra. Ugyanúgy néznek ki, csak a felirat különbözik. Egy árban is vannak, ha jól emlékszem 350 Ft körül. A zacskón mindig jelzik, hogy étkezési célra használható-e az adott szódabikarbóna. Én szépségápoláshoz (bár nem találtam rá konkrét irányadást, minden receptben csak annyit írnak, hogy szódabikarbóna) mindig étkezésit használok.


A takarításhoz vásárolt szódabikarbónát súroló porként használom elsősorban vagy pasztát készítek ( vízzel súrolókrémet készítek). Személyes tapasztalat, hogy érdemes egy kicsit rajta hagyni a felületen és utána, ha szükséges, szivaccsal dörzsölni és lemosni. Van egy nagyon jó kis keverék (szódabikarbóna, citromlé és 10%-os ecet elegye, vigyázni kell vele, mert pezsegve felhabzik), ami verhetetlen a fúgatisztításban. Amikor már nem habzik a fúgára teszem, 5-10 percig rajta hagyom, majd vizes ruhával letörlöm.

Tapasztalat: Ami miatt egy idő után nem szívesen használtam, az az volt, hogy mindig a felületen maradt belőle valamennyi, nem tudtam 100%-osan feltörölni, kis fehér szemcsék voltak pl. a csempén...

Szépségápoláshoz az érkezésit szoktam használni. Kipróbáltam (mint szerintem mindenki :) fogtisztításra, fehérítésre. Én azt a receptet használtam (amit a legtöbb helyen olvasni), amikor azonos mennyiségű (folyékony állagú) kókuszolajat és szódabikarbónát keverek össze. Tulajdonképpen végig tartottam tőle, mert annyit hallani, hogy tönkreteszi a fogzománcot, néhány próbától eltekintve soha nem használtam rendszeresen. Engem sem az állaga, sem az íze nem zavart és tisztának éreztem a fogaimat. Fehérítő hatást nem tapasztaltam. A szódabikarbóna károsíthatja a fogzománcot, ezért érdemes előtte fogorvossal konzultálni, hogy mit szól hozzá. (aki nem szeretne hagyományos fogkrémet használni, de a szódabikarbónától tart, annak érdemes drogériában beszerezhető fogport vásárolni).

Érdekes módon  ugyanez a keverék (kiemelném, hogy nekem :) nyilván bőrtípustól függ), nagyon jól működik arctisztítóként, bő vízzel lemosva. Radírozó hatása is van, tényleg nagyon tisztának érzem utána arc arcbőrt és egyáltalán nem szárít (valószínűleg a kókuszolaj miatt). Erről részletesebben a kókuszolajról írt cikkben írtam itt.  Itt szeretném megjegyezni, hogy arcápoláshoz szűz, hidegen sajtolt, vegyszermentes, 100%-os kókuszolajat használok. 

Mostanában nagyon sok ellenérv merül fel a szemcsés radírokkal szemben, sok helyen olvasni, hogy nem javasolják a használatukat. Csak a saját tapasztalatomat tudom leírni. Én szeretem ezt a keveréket és jó hatással van a bőrömre. Ezt más cikkben is leírtam, hogy belefutottam egy komment folyamba, ahol azokon élcelődtek, akik szódabikarbónával, meg kávézaccal radíroznak, hogy az milyen gáz és hogy influencerek, hogy írhatbak le egyáltalán ilyesmit. Én nagyon sok ilyen receptet láttam a neten és egyáltalán nem bánom, hogy kipróbáltam, de természetesen mindenki maga dönti el, hogy mit ken az arcára...

Tapasztalat: Azt figyeltem meg, hogy a szódabikarbóna néhány napon belül szinte mindent magába szív, szemcsés lesz, ezért a legjobb annyit készíteni belőle, amennyit egy alkalommal elhasználunk.


Ezeken kívül kísérletezgettem "No poo" (sampon nélküli hajmosással) . 100%-ban egyikkel sem voltam elégedett, de legjobban a szódabikarbóna mosás, almaecet öblítéssel vált be. Ehhez a szódabikarbónát négyszeres mennyiségű vízben feloldottam (tapasztalatom, hogy meleg vízben sokkal jobban oldódik). Ezt a keveréket száraz hajra teszem (mivel mindig rakódik le az alján, azt nem, csak a feloldódott keveréket. A lerakódott darabokat nagyon nehéz kimosni.) 
Feltétlenül kell hagyni dolgozni, (én 15 percet szoktam). Ha rögtön kimossuk, nem érvényesül a zsíroldó hatás, szinte nem is látszik a különbség. Majd alaposan ki öblítem a szódabikarbónát és almaecetes öblítéssel fejezem be a műveletet ( én azt is ki szoktam vízzel öblíteni). Az öblítéshez bio almaecetet használok, ami olyan, mint egy szűretlen gyümölcslé, nem átlátszó és a szaga közel sem olyan erős. Az almaecet maradéktalan szüntette meg a hajam korpásodását, amivel évek óta sikertelenül küzdöttem. Erről és az almaecettel kapcsolatos tapasztalataimról itt írtam részletesen.

Házi szépítőszerekről, környezettudatos sminkről még ezeket a cikkeket találod a blogon:

Cruelty free termékek- Tények és tévhitek

Zero Waste szépségápolás

Teafaolaj: Hogyan használom?

Kókuszolaj: Hogyan használom?

Rózsavíz: Hogyan használom?

Almaecet- Hogyan használom?

Tisztító lemosóradír házilag/ miteszeres bőrre

Ajakradír házilag 3 összetevőből

Erről Topsminkblog Youtube videó is készült:

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások