Hogyan készítsd el a tökéletes manikűrt? + kedvenc termékeim

2020.09.10.

Én azok közé tartozom, akik soha nem járnak körmöshöz, hanem minden vasárnap megcsinálom a körmeimet és (köszönhetően a mai termékeknek) egy hétig bírják. Hogyan készítem el és milyen termékek váltak be? Erről szól ez a cikk.

Egy hétig tartó manikűrt el lehet érni otthoni kéz és körömápolással is. Én nem vagyok körmös, de fontosnak tartom az ápolt kezeket, tehát ez a cikk elsősorban arról szól, hogy nekem, nem profiként milyen rutin és termékek váltak be.

Én általában vasárnaponként szánok erre a műveletre egy kicsit több időt, mert akkor tudok egy órát nyugodt körülmények között csak ezzel foglalkozni. Sosem csinálom rohanásban. Egy manikűr elkészítése a tökéletes "Én idő" is lehet, amikor csak magunkkal foglalkozunk.

Ezekre az eszközökre/ termékekre van szükség:

-Körömlakk lemosó

-Köröm reszelő

-Körömágybőr visszatoló

-Polirozó

-Alapozó lakk

-Körömlakk

-Fedőlakk

-Körömágybőr ápoló

-Kézkrém

-Franci lakkozáshoz sablonok

A manikűr lépései:

1. Körmök tisztítása, régi körömlakk eltávolítása

Körömlakk lemosóval eltávolítom a régi lakkot. Ez a művelet egyben zsírtalanítja is a körmöket. Vannak hagyományos lemosók, kis üvegben melyet vattakoronggal kell használni, de létezik olyan is amiben szivacs van és bele kell dugni az ujjat, megforgatni és már meg is vagyunk. Illetve létezik az a változat is ahol a korongok már át vannak itatva a lemosóval.

2. Formázás

A körmök reszelése elengedhetetlen a formázás szempontjából. Én egy irányba szoktam reszelni a körmöket, ezáltal sima lesz a felület. Forma szempontjából én a rövidebb körmöket részesítem előnyben, de az idei trendek alapján a mandula forma most a legdivatosabb.

Kedvenc termék:

Semilac Paris körömreszelő


Ez egy számomra pont jó méretű, banán alakú reszelő, melynek mind a két oldala használható (az egyik gyengébben a másik erősebben reszel). Azért szerettem meg, mert az érdesebb oldala valóban erős, pillanatok alatt el lehet érni a kívánt formát. Az ára 500.- Ft körül van. 

Update 2022: Azóta kipróbáltam az üveg körömreszelőt és teljesen más dimenzó, mint a hagyományosak és nem drágább. Feltétlenül érdemes beszerezni egyet:)

3. Körömágybőr visszatolása és ápolása

Hogy vágjuk-e a körömágybőrt vagy ne, erről megoszlanak a vélemények. Én azt gondolom, hogy vágni csak profinak érdemes, mert megsérthetjük a területet (és a körömágybőrnek is megvan a funkciója, hiszen véd a fertőzésektől). Tehát én visszatologatom őket. Általában minden manikűr készletben van erre használható eszköz és magában is kapható.

Illetve felfedeztem egy új terméket, ami bekerült a rutinomba. Egy külföldi videóban láttam olyan körömágybőr ápolót, ami ecsetes kivitelű volt. És ott ajánlották, hogy a körömágybőr ápolása is legyen a napi rutin része. Én ilyenkor úgy vagyok, hogy persze, még mit ne vegyek bele a napi rutinomba a többlépéses arctisztítás, hidratálás, testápolás, hajápolás mellé...Viszont hiába tologattam vissza hetente a körömágy bőrt, nem volt tökéletes látvány, eléggé látszott és száraz is volt az a terület, ezért azt gondoltam, ok. jó legyen ápolom naponta. Tehát minden este bekentem ezzel az ecsetes ápolóval (amiről mindjárt írok), és egy hét (!) múlva tökéletes állapotban voltak. Tehát egyrészt a nagy manikűrnél is, mielőtt visszatolnám a körömágybőrt bekenem ezzel a termékkel, majd a visszatolás után átmosom újra körömlakk lemosóval, hogy tiszta legyen a felület. +Minden este bekenem ezzel a termékkel a körömágy bőrt (a lakkozott körmökön), ezzel puhítom őket. (ebben az esetben természetesen nem kell lemosni, csak ha lakkozás követi).

Kedvenc termékek:

Semilac Paris tápláló olaj körmökre és körömágyra toll formában


Én elég sokáig keresgettem az említett videó miatt ilyen ecsetes terméket, mire a Notino oldalán találtam. Nagyon praktikus és egyszerűen használható és ami legfontosabb valóban hatásos. Gyorsan rendbehozta a száraz körömágy bőrt. (ára: 2.000.- Ft körül)

Burt's Bees citrmos krém a körömágy bőrére

A Burt's Bees termékei nálunk kevésbé ismertek (talán azért mert drogériában nem kaphatók, de szintén tudom ajánlani a Notino oldalát:), viszont külföldi blogokon sokan csodaszerként ajánlják a különböző termékeiket. Ez egy fém tégelyben lévő nagyon hatásos kis krém.

4. Polirozás


A körmök felületének kiegyenlítése nagyon fontos, hogy szépen terüljön rajta a lakk. Ezt polirozóval tehetjük meg. Kedvenceim azok a típusok, melyeknek mindegyik oldala más erősségű, A "durvábbal" szoktam kezdeni, ezzel egységes felületet képzek, majd egy puhábbal fényesre polírozom. Ezután is át szoktam törölni egy körömlakk lemosós párnával, hogy zsírtalan és tiszta legyen a köröm felülete.

5. Alapozó lakk

Az alaplakknak több funkciója is van: védi a körmöt, a körömlakk nem fogja meg. Egységes alapot képez és tartósabbá teszi a lakkot. Már kaphatók olyan lakkok, melyek bázis és fedőlakk egyben. 

6. Lakkozás


És csak most érkeztünk el, 6. lépésként a lényeghez, a lakkozáshoz. Viszont úgy gondolom, hogy ugyanúgy, mint a sminknél, ahol nagyon fontos a bőr előkészítése, a manikűrnél pedig a körmök a megfelelő állapotban legyenek. Enélkül nem lesz szép és tartós az eredmény.

Lakkozni szerintem mindenki tud:) Érdemes megtámasztani a kezet, én három csíkot szoktam húzni. Egyet középre és kettőt a két szélre. A lakkok az utóbbi évtizedekben nagyon sokat változtak, nagyon szépen terülnek, szinte egyáltalán nem csíkozódnak. Én két réteget szoktam felkenni (van aki hárommal dolgozik). 

Színekben én követem az évszakokat (sminkben is):

Ősz: Nude, barna, narancs, középkék, zöld, piros

Tél:  Bordó, sötétkék, fekete. Karácsonykor arannyal, ezüsttel keverve. 

Tavasz: pasztell színek, rózsaszín, fehér, világoskék, mentazöld

Nyár: élénk piros-narancs, neon színek, fehér, fukszia, citromsárga, arany

Kedvenc termékeim:

Essie

Ikonikus termék, nálunk nem olyan régen kaphatók. A színválasztékot megnézheted itt: Essie körömlakk

Essie körömlakkok közül a "Ballet Slippers" (natúr) és a "Wicked" (sötét)  árnyalatok a külföldi oldalak ikonikus terméklistáján is megtalálhatóak.

Ballet Slippers:

OPI

Az Opi körömlakkokat nem kell bemutatni. Ár/ érték arányban nagyszerű lakkok, melyek folyamatosan követik  (limitált kollekciókkal) az éppen aktuális divatot.

Ikonikus színek: "Lincoln Park After Dark", "Im not really a waitress"

Lincoln Park in the Dark:

Chanel Le Vernis

High end márkák közül egyértelműen a Chanel lakkjai a legnépszerűbbek. Magas minőség (mondjuk ennyi pénzért legyen is:) és klasszikus színválaszték jellemzi. Na én ezeket a típusú termékeket szoktam ajándékba kérni...(főleg, ha már régóta vágyom egy színre). Ráadásul a körömlakkokról elmondható, hogy kiadósak, sokáig használhatunk egy-egy darabot. 

Ikonikus szín: "Vamp"

A Chanelnek a lemosója, az alapozó és fedőlakkja is (az ára ellenére és a minősége miatt) a legnépszerűbbek között van.

7. Lakk eltávolítása a bőrről, korrigálás

Akármennyire is profin lakkozunk, valamennyi fog kerülni a köröm melletti bőrre is. Én lemosóba mártott fülpucival szoktam lemosni. Ilyenkor a lemosóból öntök ki egy kicsit egy tálkába és abba mártogatom. De nagyon megtetszett a profi megoldás, amihez speciális vágott ecsetet használnak. Szerintem ez lesz az az eszköz, amit legközelebb beszerzek. Léteznek speciális, toll alakú termékek, amiket kimondottan erre a célra fejlesztettek. Én néhány olcsóbb típust próbáltam ezekből, de nagyon nem váltak be. Általában az volt a problémám, hogy nem volt elég az anyag és dörzsölgetni kellett, ezért maradtam a hagyományos megoldásnál.

8. Fedőlakk

A fedőlakknak is több funkciója van: tartósabbá teszi a lakkozást, általában fényt is ad, sok közülük gyorsítja a száradást. 

És íme a végeredmény, néhány a saját manikűrjeim közül:

+1 Kéz és körömápolás naponta

Ahhoz, hogy a kezünk és a körmeink mindennap kifogástalanak legyenek elengedhetetlen, hogy néhány terméket a napi rutinba is belevegyünk. Ez nálam egy kézkrém és az említett körömágybőr puhító olaj. 

Kedvenc kézkrém:

L'Occitane Karité Shea vajas kézkrém

Erről a termékről itt írtam részletes véleményt

Ebben a témában még ezeket a cikkeket találod a blogon:

Tavaszi körmök Essence lakkokkal

Márvány körmök egyszerűen lépésről lépésre

Essence Shine Last&Go körömlakk/ Őszinte vélemény+ swatchok

Francia körmök kis csavarral

TOP5 nyári körömlakk: OPI, Essie, Essence, Sally Hansen

Ennek a cikknek a videó változata is elkészült a Topsminkblog Youtube csatornájára:

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)


vissza

Hozzászólások