Hogyan retusáld a sminkfotóidat? - 1. rész

2018.09.18.

"Ha nem posztolod, akkor meg sem történt" - szólt az egyik mobilszolgáltató hirdetése. Amin megakad a szemünk egy hírfolyamban az egy látványos fotó, ezért fontos, hogy minden képre, ami felkerül próbáljuk kihozni a legtöbbet, még akkor is, ha az alapanyag nem a legjobb.


Viszont nem minden kép sikerül tökéletesen (szerintem mindegyiken érdemes egy kicsit állítani), de ha az alapanyag jó, akkor megéri egy kicsit dolgozni vele.

Melyik fotókkal érdemes foglalkozni?

Amiken az alapok, amik nem változtathatók jók. Arckifejezés, haj, a smink kidolgozottsága. Ezeken nehéz változtatni.

Min lehet módosítani?

Fények, színek intenzitása, hibák-foltok eltüntetése, felületek világosítása, bőr tökéletesítése (ezzel óvatosan), méretre vágás, élesítés, elmosás. Instagramra érdemes négyzet alakúra vágni a képeket, különben az Istagram vágja méretre és lehet pont az marad le, amit szeretnénk, hogy látszódjon.

Nem kell, viszont általában (tisztelet a kivételnek:) nem profi eszközökkel és profi körülmények között készítünk képeket és sokat javíthatunk retusálással az összhatáson. 

Mire érdemes törekedni?

Hogy legyen a fotónak egy célja, egy története és azt mondjuk el.

Milyen programot érdemes használni?

Én nem vagyok híve a telefonokon található egyszerű retusáló programoknak, mert nagyon mű lesz a végeredmény. Ha profi fotókat szeretnénk érdemes profibb eszközöket használni. Én általában Pxlr-t használok, leginkább laptopon, de most már a mobiltelefonos alkalmazása is egész használható. Sablonokban pedig a Canva verhetetlen (ennek a telefonos alkalmazása nem igazi...)

Miben mások a profibb programok, mint a telefonos retusálás?

Hogy az általunk kiválasztott területeket lehet manuálisan változtatni, több az opció, finomabban lehet javítani a hibákat. Pl: telefonos alkalmazások legtöbbször az egész arcot együtt retusálják, így műanyagszerű lesz a hatás. Ha több időt szánunk rá, lehetőség van arra, hogy egész kis területeken módosítsunk, finomítsunk.

Arról, hogyan sminkelj fotóra, arról itt írtam részletesen: https://www.topsmink.hu/blog/hogyan-sminkelj-hogy-jol-mutass-a-fotokon-tippek-trukkok/55785/

Mennyi időt kell rászánni?

Egyetlen filter nem elég egy jó képhez. Egy profi fotón sokszor 40- 50 réteg van...

És most nézzünk néhány példát:

Egy alap retusálás, ahol nem sok mindent kellett változtatni: 

Miért kezdtem el foglalkozni a képpel?

Természetes fénynél készült, ezért már alapjaiban is nagyon jó volt. Tetszett a smink, az arckifejezés, a haj és a borostyán a háttérben. Minimálisan változtattam rajta.

Hogyan készült ez a smink: Itt írtam le részletesen: https://www.topsmink.hu/blog/latvanyos-smink-6-termekkel-15-perc-alatt/57602/

Én sminkfotónál gyakran sötétítem egy kicsit  a hátteret és növelem a kontrasztot, így a smink hangsúlyosabbá válik. A bőrt minimálisan szoktam tökéletesíteni, mindig hagyok ráncokat és pórusokat, hogy életszerű legyen. A homlokomon van egy anyajegy, ami az első képen még látszik, ezt gyakran eltüntetem.

Ebben az esetben ennyi elég is volt, hogy a szem és a rúzs színe hangsúlyosabbnak tűnjön.

A mesterséges fénynél készült képek nehezebb esetek. A fotózás (egyik) alapszabálya, hogy vagy természetes vagy mesterséges fényt használunk és lehetőleg ne keverjük a kettőt. Tehát, ha kevés az ablakon beáramló fény ne kapcsoljunk még lámpát. Vagy ha igen, akkor pedig a természetes fényt szüntessük meg (pl: húzzuk be a függönyt). Ahhoz, hogy mesterséges fénynél tökéletes fényviszonyokat teremtsünk sok eszköz létezik (speciális lámpák, softboxok, ringlightok), de ha nincs otthon ilyenünk, akkor marad a retusálás.

Nézzünk néhány ilyen példát:

Íme egy Halloween smink:

Még a Mac-es időkben Halloween idején, gyorsan készítettem és teljesen zárt helységben (iroda fényképeztem), vakuval, mesterséges fénynél.

Miért kezdtem el vele foglalkozni?

Mindenki azt mondta erre a képre, hogy nem ismerne fel rajta, holott elég minimális eszköztárral készült. Ráadásul az arckifejezésben is van valami, ami (mindenki megnyugtatására) nem én vagyok.

Mi nem tetszett?

Hogy a sminken kívül nagyon átlagos volt, szerettem volna sötétebb hátteret , hogy nagyobb fókuszt kapjon a smink. A rossz világítás miatt nagyon fakók voltak a színek.

Min változtattam?

Elsősorban a fényerősséget és a kontrasztot. Ekkor már igazán fekete volt a háttér. A színek állításánál már jobban dominált a vörös szemsmink és a szemem színe is intenzívebb lett. A hajszín vöröses barna lett, ez kimondottan tetszett, ezért később sem változtattam rajta. Viszont az új beállítások után sokkal sötétebb lett a bőrszín is, ezért azt manuális több lépcsőben vissza kellett világosítani. A helyszínen nem sikerült (eszközök hiányában) a szemöldök teljes eltüntetése, ezért ezt is utólag oldottam meg.

Arról, hogy milyen kreativitás rejlik a sminkelés mögött itt írtam: A smink ereje- Azzá válsz, akivé akarsz

És most nézzünk két lehetőséget egy témára!

Ugyanazt a fotót két különböző módon módosítottam.

Az első esetben csak visszaadtam a rossz világításnál elvesztett színeket és mélyítettem a hátteret. Így ennek a fotónak egy jobb minőségű változata lett.

A második esetben viszont az egész jellege megváltozott a képnek, művészibb hatást kelt, mintha nem is ugyanaz lenne a két fotó. Ezt azért is raktam ide példának, hogy néha érdemes eljátszani a szélsőséges változatokkal. Olyan sötétre vettem a hátteret és annyira világosra az arcot, hogy a kontraszt már nagyon erős. Sok részlet váll/ haj egyes részei teljesen beolvadnak a háttérbe és az arc és smink sokkal nagyobb hangsúlyt kap.

Arra is hoztam egy példát, hogy ha vállalhatatlan a kép minősége, de teszik nekünk, akkor is érdemes vele foglalkozni. Ez egy spontán selfie, kevés fénynél, vakuval. Mivel nagyon rossz volt a képminőség azt választottam, hogy túlexponált hatást érek el a képnél, ami által egészen érdekes lett. Én annyira megszerettem ezt a képet, hogy ezt használom instagram (@riederotilia) profilfotónak.

Most ennyit gondoltam erről a témáról, de tervezek írni még a filterek és speciális effektek használatáról is. 

A 2020-ban készített sminkjeimből pedig videót is készítettem a Topsminkblog Youtube csatornájára (ezeknél már jobb kamerát használtam, mint a cikkben található képeken:)

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások