Hogyan tüntesd el a maszk alatti pattanásokat?/ Mi az a maskne és hogyan ápold?

2020.10.05.

A maszkviselés a mindennapjaink része lett. A szájmaszk alatti nedvesség, meleg és a szájmaszk dörzsölődése irritálja az arcbőrt. A maszk alatti pattanásos, kiütéses tüneteknek külön neve is van, ez a maskne. Hogyan előzd meg és hogyan ápold ezt a területet, erről szól ez a cikk.

Az elmúlt közel fél évben sok olyan dolog vált a mindennapjaink részévé, amiről (ha hallottunk is azelőtt) szinte egyáltalán nem használtuk. Home Office. Távoktatás. Maszkhasználat. A maszkok mindennapi viselésével pedig megjelent egy új gyűjtőnévvel illetett bőrplobléma együttes: a maszkne.

Elkezdtem utána olvasni a témának és a legteljesebb magyar nyelvű cikket a Notino oldalán találtam. Ennek a cikknek a megírásakor is ezt az írást vettem alapul. A "Mi a maskne" és a "Hogyan alakul ki? címszavak tartalmát tőlük vettem át. A teljes, hosszú cikket a Maskne Notino oldalán olvashatod el.

Amikor elhatároztam, hogy írok a témáról (mivel nem vagyok sem bőrgyógyász, sem kozmetikus) , alaposan utána olvastam. Olyan hiteles (elsősorban angol nyelvű) forrásokat igyekeztem csak figyelembe venni, amiben bőrgyógyászok és kozmetikusok nyilatkoztak a maskne okairól és kezeléséről (pl: BBC, hopkincmedicine, everydayhealth.com stb.). Ezekben a cikkekben nagyon hasonló véleményeket lehet olvasni (amelyek megegyeznek a Notino cikkben is leírtakkal). És mindez egybevágott azzal, amit én sminkesként és 15 évig a kozmetika iparban dolgozóként gondolok a témáról. 

Ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalókat osztom meg, melyet a szakemberek fontosnak tartanak.

Mi az a maskne?

A maskne a szájat és orrot védő eszközök, vagyis a szájmaszkok és légzésvédők hosszú ideig történő viselése által kiváltott állapota a bőrnek. Leggyakoribb típusa az ún. acne mechanica, vagyis mechanikus hatások által kiváltott akné.

Hogyan alakul ki?

A mechanikus dörzsölés, meleg, rossz szellőzés, valamint az izzadás, légzés, beszéd okozta nedvesség kombinációja miatt a maszk alatt ideális környezet jön létre a mikroorganizmusok szaporodásához és a pórusok eltömődéséhez. Az arcon a szájmaszk dörzsölődése miatt keletkező apró horzsolások megkönnyítik a szennyeződések és baktériumok bőrbe jutását. A pórusok eltömődnek, így az arcon megjelennek az akné különböző formái, ami akár apró pattanás, mitesszer vagy komoly cisztás akné is.

Hogyan előzhető meg? 

-A legfontosabb, hogy a maszkot rendszeresen kell cserélni. A papírmaszkok egyszer használhatók, a használat után el kell dobni. A maszkok rendszeres cseréje gátolja a baktériumok szaporodását a maszk alatt.

-A legjobb a bőr szempontjából a 100 %-ban pamut textilmaszk, ami nem szorít és nem dörzsöl. Első használat előtt mossuk és vasaljuk ki. 

-A textilmaszkot minden használat után mossuk és vasaljuk ki. Kímélő mosószer használata javasolt, viszont öblítőt ne használjunk, mert irritálhatja a bőrt és eltömítheti a pórusokat.

-Csak akkor viseljünk maszkot, ha szükséges. Szabad levegőn, ha nem érintkezünk másokkal engedjük szellőzni a bőrt.

Hogyan ápoljuk a bőrt, hogy elkerüljük a maskne kialakulását ill. mit használjunk, ha már megjelentek a pattanások?

Arctisztítás

A legfontosabb, hogy a maszkot mindig tiszta arcbőrre helyezzük fel, ezért a bőrtisztítás kiemelt fontosságú. Érdemes vízzel használható lemosót (hab, emulzió vagy gél) használni. A cikkek nagy részében kiemelték, hogy az olajos lemosókat érdemes kerülni. A vízzel lemosós lemosókról sokszor a szárító hatású gélek, habzó lemosók jutnak eszünkbe. Ma azonban már bőven találunk hidratáló hatásúakat is, amelyek nem szárítják a bőrt.

A lemosó után javasolt tonik használata (nemcsak maskne időszakban), az arc teljes tisztítása érdekében. Ezeknél a termékeknél ugyanúgy igaz, hogy nem csak alkoholos, szárító hatású, hanem sok nyugtató és alkoholmentes tonik is kapható. Bármilyen típusú a bőrünk, találunk megfelelőt. Egy biztos: a tonizálás lépését nem érdemes kihagyni.

Kedvenc termékeim:

Száraz bőrre:

Neutrogena Hydro Boost Face


Már többször is dicsértem a blogon ezt a lemosót. Ez egy vízzel lemosható arctisztító, ami alaposan tisztít, viszont egyáltalán nem szárítja a bőrömet. Nekem általában minden ilyen típusú lemosó után húzódik a bőröm. Ez a termék szerencsére kivétel:)

Zsíros bőrre:

Vichy Normaderm Phytosolution arctisztító gél pattanásos bőrre


Ez egy mélytisztító arcgél, mely kimondottan pattanásos, aknés bőrre készült. Tartalmaz probiotikumokat és ásványi anyagokat.

A tisztítás utáni hidratálónak a zselés, géles állagú krémek a legjobbak, melyek teljesen beszívódnak. Érdemes kerülni a sűrű, zsíros krémeket a vazelint és a retinolt tartalmazó krémeket.

Hagyjuk a krémet teljesen beszívódni és csak utána helyezzük fel a maszkot. 

Kedvenc termékem:

L'oreal Paris Hydra Genius arcápoló gél

Ez egy nagyon könnyű pumpás hidratáló, mely különböző bőrtípusokra kapható. Én a száraz, érzékeny bőrre valót használom és nagyom szeretem. Nagyon hamar felszívódik.

Erről a krémről itt írtam részletes véleményt: Kipróbáltam: L'oreal Paris Hydra Genius hidratáló

Esti bőrápolási rutin:

Amint lehetséges tisztítsuk meg az arcbőrt, hogy eltávolítsuk a felhalmozódott izzadságot, faggyút és szennyeződéseket, hasonlóan nem olajos, hanem vízzel használható lemosóval vagy vizes állagú sminklemosóval (esetleg micellás vízzel). 

Ha csak a maszk alatti rész pattanásos és gyulladt, akkor az erre való speciális terméket csak azon a területen használjuk. Jók lehetnek a problémás arcbőr kezelésére való szalicilsavat vagy egyéb Aha savat tartalmazó termékek. De legyünk óvatosak az alkalmazásukkal, mert irritálhatják a gyulladt területet. Ebben az esetben használhatunk könnyű nyugtató és hidratáló termékeket. Érdemes egyszerre csak egy terméket használni ere a területre. Heti egyszer nyugtató maszkot is bevethetünk.

Kedvenc termék: 

La Roche Posay Effaclar Duo


Erről a könnyű hidratáló krémről már írtam. Használható nappal és éjszaka is. Nálunk a kamasz fiam használta, akinek nagyon bevált a bőrére. Viszont egyszer, amikor gyulladt részek lettek az arcomon akkor én is kipróbáltam és megdöbbentő volt a gyulladás csökkentő hatása.

A képekkel illusztrált cikket itt nézheted meg: Kipróbáltam: La Roche Posay Effaclar Duo

Maszk és a smink

Maszk alá nem ajánlják alapozó viselését, mert hozzájárulhat a pórusok eltömődéséhez. Ezért ha nem feltétlenül szükséges ne sminkeljük az arcot.  Ha mégis teszünk fel alapozót, akkor érdemes néhány dolgot betartani.  Ugyan mindig kell figyelni a higéniára, de a mostani időszakban kiemelten. Mindig tiszta arcbőrre és tiszta eszközökkel (naponta mosott szivacs vagy ecset) dolgozzunk. Esetleg tiszta kézzel is feltehetjük. Érdemes vékony púder réteggel fixálni, hogy a krémes anyag ne ragadjon a maszkba. Nagyon krémes alapozókat érdemes kerülni. Ha már kialakultak pattanások akkor pedig speciálisan aknés arcbőrre készült alapozót érdemes használni, ami nem tömíti el a pórusokat, speciális összetevőket tartalmaz illetve jó megoldást adhatnak a púder alapozók. Ebben az esetben nem kell külön alapozót és púdert használni. Elsősorban dermokozmetikai termékek között fogunk találni ilyet. Ahogy lehetséges érdemes lemosni az alapozót, majd alaposan megtisztítani és hidratálni a bőrt. Otthon már ne legyünk alapozóban.

Ajánlott termék:

Vichy Dermablend Covermatte


Ez egy púder alapozó, melynek nagy fedése van. Elsősorban zsíros és normál bőrre ajánlott. Matt hatást biztosít. Ezeknél a termékeknél érdemes arra figyelni (nemcsak maszkos időszak esetén), hogy ha van hozzá szivacs azt ne tartsuk a púderben, inkább érdemes tisztított ecsettel vagy szivaccsal feltenni.

FONTOS: Ha úgy érzed, hogy a bőrprobléma állapota egyre rosszabb és nem hatnak a használt termékeid, akkor fordulj kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz, aki ellát személyre szabott tanácsokkal és ajánl a bőrödnek megfelelő termékeket.

Bőrápolással kapcsolatban ezeket a cikkeket olvashatod még a blogon:

A szép bőr tíz pontja

Melyik a jobb micellás víz?- Garnier vs. Bioderma

2 hónapig csak L'oreal arcápolást használtam-Mi történt a bőrömmel?

Egy fontos összetevő: a hialuronsav + kedvenc termlékeim

Száraz bőr ápolása+ kedvenc termékeim

Tökéletes bőr és megjelenés smink nélkül

Ezekről az arcápolási termékekről írtam részletes véleményt:

Eredeti Konjac szivacs rózsaszín agyaggal

Bioderma Sensibio H2O micellás víz

Garnier micellás víz

Manna ében arctisztító szappan

Delia hialuronsavas szérum

Helia D Botanic Concept Tokaji aszús hidratáló krém

Pompom Neroli virágvizes zselé

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek... ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások

Social Media

Kapcsolat

TOPSMINK BLOG -RIEDER OTÍLIA

E-mail:

topsminkblog@gmail.com


Legnépszerűbb bejegyzések

Teafaolaj- Hogyan használom?

Ajakradír házilag- 3 összetvőből

Ombre haj képek - A legjobb 50 ombre haj fotó

Hogyan tisztítsd a sminkes ecseteidet

Milyen a jó alap sminkkészlet ?

Kérlek a Blog tartalmát ne másold, ne jelentesd meg más online és offline felületen.

Topsmink.hu egyedi szöveges és képi tartalom. Copyright 2015-2021, R. Otília. Minden jog fenntartva!



BLOG