Ki a legjobb smink videós? - Top 10 magyar Youtube smink /beauty csatorna

2018.06.04.

Az összes magyar Youtube sminkes csatornáján néztem videókat és szakmai szempontok alapján állítottam össze a listámat.

Topsmink Facebook oldalán naponta osztok meg híreket a szépség világából és sminkes trükköket. Ha van kedved iratkozz fel itt https://www.facebook.com/topsmink/


Hogyan készült a lista?

Nem szerettem volna random módon válogatni, azok közül a csatornák közül, amiket ismerek, hanem teljes áttekintést szerettem volna. Ezért a Starnetwork naponta frissülő Youtube statisztikái alapján (ahol a különböző tartalmú csatornák listáit lehet megnézni, a listát megnézheted itt: http://starnetwork.hu/youtube-statisztikak/youtube-beauty-csatornak/), az összes Beauty csatornáról (összesen 55 csatorna szerepel a listában) néztem videókat és ez alapján döntöttem el a saját tízes listám helyezettjeit.

Mik voltak a szempontok?

Ez egy saját személyes lista, de igyekeztem minél több objektív szempontot bevonni.

- A smink videók tartalma és szakmaisága (csak a beauty és smink videókat néztem meg egy csatornáról, a vlog, kihívás és egyéb videókat nem, mert kimondottan a sminkeléshez használható anyagokat szerettem volna értékelni)

- Sminkes és beauty tartalmak aránya. Itthon nem igazán vanak olyan csatornák, melyek kizárólagosan szépség témával foglalkoznak (1-2 kivételtől eltekintve). Szinte mindegyiken találunk egyéb tartalmakat (kihívások, életmód, vlog...) Én kiszámoltam a sminkes/ beauty tartalmak arányát egy adott csatornán (a legutóbbi száz videót néztem át - ez általában az elmúlt két év anyaga - és megnéztem ezekből mennyi a szépség témájú). Ebből már könnyű volt százalékos arányt megállapítani :)

- Személyiség (ez nyílván szubjektív, de szerintem ennek a műfajnak ez a legfontosabb eleme)

Mi jellemző a magyar sminkes csatornákra általában?


A hazai és külföldi videósok közütt elég nagy a különbség. Míg az angol nyelvű csatornák között sok profi sminkest találunk (Linda Hallberg, Lisa Eldridge, Jeffrey Star, Charlotte Tilbury és még sokáig lehetne folytatnia sort., akik napi szinten dolgoznak - akár sztárokkal is - a szakmában). A magyar csatornákon (egy két kivételtől eltekintve) inkább kedvelésből sminkelőket találunk.

A videósok nagy része tízen, huszonéves. Így aki idősebb az nehezen talál reveláns tartalmakat. A külföldi csatornák életkorban is sokszínűbbek.

Ezt már írtam előbb, de kevés a csak beauty témákat feldolgozó csatorna. Ha feliratkozunk egy magyar beauty csatornára nagy valószínűséggel sok vlog és tini tartalomról fogunk kapni értesítést.

Viszont technikailag magas szintű, jól szerkesztett anyagokat találunk a csatornákon, amik teljesen felveszik a versenyt a külföldi videósok filmjeivel.

Kedvenc angol nyelvű videóimat ebben a cikkben osztottam meg

A különdíjasok :)

A Top 10-en kívül meg szeretnék említeni néhány csatornát, amikre érdemes ránézni.

A csatorna neve alá mindig betettem a linket, amin elérhető.

AVON Magyarország, feliratkozók száma: 15.000

https://www.youtube.com/user/AvonCosmeticsHungary

Az Avon nagyon aktív közösségi média jelenléttel bír. Nekik van a hivatalos céges csatornák közül (nemcsak a szépségipart beleszámítva) a legtöbb feliratkozójuk. Ez annak köszönhető, hogy nem csak a reklámjaikat rakják fel a csatornára, hanem  külön tartalmakat is gyártanak. Sokszor működnek együtt sminkes videósokkal (Karin Dragos, Csizmadia Gabriella, Herczeg Hajni...), akikkel spciálisan az Avon csatornájára készítenek tartalmakat. Ezek jól szerkesztett, 5-7 perces, profi videók. Elsősorban smink, bőrápolás és körömápolás témakörben.

A legnépszerűbb ilyen videó, a márványos manikűr elkészítése, de találunk filmecskét többek között az érett bőr sminkeléséről, a szemöldök formázásól vagy trendi frizurákról is:

 

Joy Beauty Channel, feliratkozók száma: 8.500

https://www.youtube.com/user/joybeautychannel

Ez a csatorna sajnos már két éve nem tesz fel új tartalmakat, de a régebbi videók elérhetőek. Profi sminkesekkel készített videók, melyek a sminkelés alapjait mutatják be, gyorsan, parktikusan és egyszerűen. A szemceruza használatától a füstös szemsmink elkészítéséig.

Legnépszerűbb videó: Natúr smink elkészítése ( a cikk írásakor több, mint 400.000 megtekintésnél tartott, ami nagyon szép szám :)

Én készítettem egy cikket natúr sminkről: Nappali, natúr smink lépésről lépésre

Bencze Máté, Feliratkozók száma: 35.000

https://www.youtube.com/channel/UCjYtrKaBXoYatys1S63DrBg

Máté az egyetlen olyan magyar videós, aki fodrászként csak frizurákkal kapcsolatos videókat készít. Nagy részben frizurák és hajfonások lépésről lépésre videókat találunk ezen a csatornán, de vannak hajvágás és termékteszt  filmek is.

A legnépszerűbb videó egy hajfonást mutat be lépésről lépésre:

Ehssty smink, Feliratkozók száma: 76.000

https://www.youtube.com/user/EhsstySmink

Ez a csatorna valószínűleg a Top 3-ba lenne nálam, ha még aktív lenne. Szerintem ilyen a tökéletes sminkes csatorna. Rengeteg tipp, ötlet, kreativitás jellemzi.  Az elsők között indult itthon és bár nincsenek új feltöltések így is közel 120 videó van rajta, tehát lehet miből böngészni. A népszerűségét jelzi, hogy az inakitvitás ellenére a feliratkozók számát tekintve més mindig TOP 10-ben van.

Legnépszerűbb sminkes videó: Rúzs mattítás (több mint 400.000 néző)


És akkor most a Top 10 lista:


Kezdetben azt gondoltam, hogy sorrendet állítok össze, de ez nem igazán sikerült, ezért ez egy sorrend nélküli Top10 azokról a beauty csatornákról, melyekre érdemes ránézni, ha érdekel a szépség világa :)


Brush Bianka, feliratkozók száma: 19.000

https://www.youtube.com/channel/UC8XMxYK8bRdEV3VYkkGbwUQ

Beauty videók aránya: 45 %

Milyen tartalmak vannak még a csatornán?

Vlog, frizurák, kihívások, haul

Miért került a listára?

Mert azon kevesek közé tartozik aki profi sminkesént (és műszempilla építőként :) készíti a videókat, amik ennek megfelelően szakszerű tanácsokat adnak a mindennapi sminkeléshez. A csatornán van egy jó kis sorozat alap technikákról (füstös szem, natúr smink elkészítése, műszempilla feltétele)

Legnépszerűbb sminkes videó: Kardashian kontúr technika és tökéletes alapozásLavandante, feliratkozók száma 4.400, Beauty videók aránya: 100% (!!!)

https://www.youtube.com/user/Nitu17

Miért került a listára?

Mert csak szépségápolással foglalkozó, igényes videókat találunk a csatornán. Nincs vlog, meg kihívások, csak terméktesztek, sminkek és egyéb szépségápolási tippek. A csatornára 7 hónapja nem került fel újabb tartalom, remélem ez nem jelenti azt hogy végleg szünetelni fog (bár az eddigi videókat is érdemes átböngészni)

Legnépszerűbb videó: Tusvonal kezdőknek és rejtett szemhéjra


 

Viszkok Fruzsi, feliratkozók száma: 315.000, beauty videók aránya: 16% (ez nem túl sok, ha kimondottan ilyen típusú videókat keresünk...

https://www.youtube.com/user/breakfastatfruh

Miért került a listára?

Fruzsi a legnépszerűbb beauty videós (de az összesített videós listán, amelyiken minden magyar youtuber szerepel is a 21.). Már csak ezért is helye van ezen a listán. Azon néhány videós közé tartozik, aki kezd kilépni a szűk Youtube ismertségből (lásd. pl: Rossmann - Viszkok Fruzsi nesszeszer). 

A siker titka elsősorban az egyszerű, praktikus (és keresőoptimalizált) videókban és a barátságos, kedves stílusban rejlik. Szerintem ő az aki a legszélesebb korosztálynak elfogadható. Egy tini ugyanúgy azonosulhat vele, mint egy negyvenes nő, így igen széles réteget szólít meg. 

A videók nagyon átgondolt, jól vágott anyagok. 

Viszont, pont az a hátránya, ami az előnye. A mindenkit megszólító anyagok nem lehetnek specifikusak. A sminkes anyagok egészen csak az alapokkal foglalkoznak, inkább egyfajta életmód csatorna és viszonylag sok a támogatott / szponzorált tartalom. (Bár ezt a csatorna népszerűsége indokolja is)

Milyen tartalom található még a csatornán beauty témán kívül?

Kihívások (ezek a legnépszerűbb videók), utazás, haul videók, dekoráció, vlog, divat, életmód

A legnépszerűbb videó szépség témában: reggeli rutin. Nézőszám: 720.000. Ez egy teljesen tipikus Viszkok Fruzsi videó és mutatja, hogy milyen típusú tartalmakat találunk ezen a csatornán.For her Vlog,   Feliratkozók száma: 25.000

Beauty tartalmak aránya: 45 %

https://www.youtube.com/user/Theverystyleblog

Miért került a listára?

Az alap sminkvideók sorozat, a terméktesztek miatt. Szandra az aki a tiniknél idősebb korosztályhoz (is) szól. Gyakorló anyukaként gyerekes videókat és vlogot is tartalmaz a csatorna.

Legnépszerűbb videó: Legegyszerűbb füstös szem, Nézőszám: 166.000


Kruchio Évi     Feliratkozók száma: 9.000

https://www.youtube.com/user/citromhab

Beauty tartalmak aránya: 65%

Miért került a listára?

Elsősorban a terméktesztek miatt. Igazi sminkmániáskét Évi rengeteg terméket szerez be (drágább és olcsóbb kategóriából egyaránt), próbál ki és szerencsére a tapasztalatait megosztja velünk. Mindezt alaposan, körültekinteően és nagyon jó stílusban teszi. Itt szeretném megjegyezni, hogy nekem ő az akit a legszívesebben hallgatok, mert igényes szókinccsel, nagyon jó hangszínnel és beszédstílussal rendelkezik. Mindezek mellet külön tetszik (hogy érintettként) tabuk nélkül beszél a duciságról vagy tölt fel telteknek szóló ruha haul videókat.

Milyen témák találhatók még a csatornán?

Haul videók, az élet külföldön, duci témák, könyvek

Legnépszerűbb videó: Almaecet, de csodás! 34.000 néző

Arról, hogyan használom az almaecetet én is írtam. Itt olvashatod el a cikketFollow Anna, Feliratkozók száma: 240.000 (ezzel a második legnépszerűbb beauty csatorna)

Beauty tartalmak aránya: 40%

https://www.youtube.com/user/bl4ckp4nterZ

Miért került a listára?

Elsősorban az egyszerű frizurák videók miatt:) Ezek a legnézettebbek a csatornán és nekem is, aki kb. semmit nem tudok kezdeni a hajammal (főleg, amikor hosszú), hasznosnak bizonyultak ezek a videók:)

Inkább egy tini csatornáról van szó, viszont a sminkes / hajas videók mindenkinek hasznosak lehetnek (elsősorban kezdő szinten) + Annaának nagyon szimpatikus és vidám kisugárzása van.

Legnépszerűbb videó: 5 egyszerű nyári frizura, nézőszám: 660.000

Kriszta Kertész,       feliratkozók száma: 2.300

 https://www.youtube.com/channel/UC3H71nfpydiannNMpuKWzcQ

Miért került a listára?

Mert kiemelten foglalkozik natúr, vegán és cruelty free termékekkel és alternatív szépségápolási termékekkel (pl: bambusz fogkefe, mosható tisztasági betét stb.) Külföldön nagyon népszerűek a minimalizmussal, vegán életmóddal kapcsolatos csatornák. Itthon kevés ilyet találni és ez a csatorna ezt az űrt is betölti.

Milyen témákkal foglalkozik a szépségen kívül?

Minimalizmus, vegán életmód, pszichológia 

Cruelty free termékekről itt irtam részletesen: Cruelty free? - Tények és tévhitek

Legnépszerűbb videó: Menstruáció mosható betéttel? Nézőszám: 56.000

Herczeg Hajni,        Feliratkozók száma: 64.000

Beauty videók aránya: sajnos csak 20%

https://www.youtube.com/user/herczeg95

Miért került a listára?

Mert ugyan kevés a beauty videó, de azok nagyon jók. A legnépszerűbbek között találjuk a "hajas" videókat (hajni sok frizurát és fonást mutat be videóiban hosszú hajúaknak). Az én személyes kedvencem az a videó, amiben a legjobb 1.000.- Ft alatti sminktermékeket mutatja be.

A legnépszerűbb videó pedig: DIY Fürdőbomba

Aviana Rahl,         Feliratkozók száma: 138.000

Sminkes tartalmak aránya: 45%

https://www.youtube.com/user/AvianaRahl

Miért került a listára?

Mert ugyan csökken a beauty videók aránya, de a terméktesztek (minden árkategóriából)  nagyon jók és komolyabb lépésről lépésre sminkeket is találunk. 

Legnépszerűbb beauty videó: Colorista/ how to (Loreal colorista hajfesték használata) Nézőszám: 312.000

Karin Dragos        Feliratkozók száma: 135.000

https://www.youtube.com/user/KarinDragos

Sminkes videók aránya: 40 %

Milyen tartalmakat találunk még a csatornán? Sok vlog, kihívások, haul

Miért került a listára?

Elsősorban a sminksuli sorozat és a profi, kreatív sminkek miatt. Karin angol nyelvű sminkvideókkal kezdte a csatornát 4 évvel ezelőtt és közel két éven keresztül így videózott. Majd az angol nyelvű videókat magyar nyelvűek váltották fel, Karin megnyerte az első magyar Nyx Face awardsot és komoly magyar rajongótáborra tett szert. Több kozmetikai céggel is együttműködött / működik (pl: Nyx, Avon...) Profi és igényes sminkvideókat találunk a csatornán.

A két legnézettebb beauty videó az angol nyelvű időszakból van, majd a Nyx face awards videók következnek. Ezek közül ezt nézték meg a legtöbben:

Topsmink Facebook oldalán naponta osztok meg híreket a szépség világából és sminkes trükköket. Ha van kedved iratkozz fel itt https://www.facebook.com/topsmink/

vissza

Hozzászólások