Kipróbáltam 5 Mac alapozót / Hogyan használd, hogy tökéletes legyen?

2019.12.18.

A Mac alapozók a legnépszerűbbek között vannak, viszont meglehetősen sok típus kapható, bőrtípust, fedést és kiszerelést (folyékony, púder, compact) illetően.. Igyekszem segíteni, hogy melyik lehet a legjobb választás, bizonyos problémákra, illetve leírom a saját tapasztalataimat az egyes alapozókról.


Kipróbáltam a legnépszerűbb Mac alapozókat. Pontosabban amíg a Macnél dolgoztam naponta használtam őket:) Magamra is sokszor ezt teszem, ezért bőven van tapasztalatom velük. A Mac alapozók alapvetően szép összetevőlistával rendelkező, népszerű termékek.

Ebben a cikkben a saját tapasztalataimat osztom meg veletek. A Mac alapozóinál nagyon fontos, hogy az igényeinknek (bőrtípus, fedés, finis) megfelelő alapozót használjuk, mert különben lehet, hogy nem azt kapjuk, amit vártunk és lehet, hogy arra a következtetésre jutunk, hogy a Mac alapozó (enyhe kifejezéssel szólva) nem jó...pedig lehet, hogy egy másik típusú Mac makeup meg tökéletes lehetne...

Arról, hogyan válaszd ki a Neked legjobb alapozót itt írtam részletesen: Hogyan válaszd ki a tökéletes alapozót?

Én az itt bemutatott alapozókat két nagy csoportra osztottam:

Inkább zsíros bőrre ajánlható alapozók:

Studio Fix Fluid

Ez a Mac legnépszerűbb alapozója, én is írtam már többször róla. Egy közepes/ építhető fedésű, natúr matt alapozó. Üveges kiszerelésben kapható, az állaga folyékony. Aránylag sűrűbb a  textúrája. Ugyanúgy, mint a az Estée Lauder Double Wear úgy él a köztudatban, mint brutál erős fedésű alapozó, de hivatalosan nem az és jóval természetesebb hatású is, mint a full fedésű alapozók (aki egyszer is próbált már teljes fedésű, maszkos alapozót, amit inkább színházi környezetben használnak, az tudja hogy a nagyon erős fedés hétköznapokra természetellenesnek hat).  Hétköznapi értelemben az erős fedésen inkább azt értjük, hogy elfedi a bőrhibákat, de nem maszkos hatású. A Fix Fluid is ilyen alapozó.

A MAC Fix fluid és Estée Lauder Double Wear alapozókat ebben a cikkben hasonlítottam össze: Melyik a legjobb alapozó? Mac Fix Fluid vs. Estée Lauder Double Wear

Az én személyes tapasztalataim:

Megfelelően elő kell készíteni a bőrt. A száraz területeken meg tud ülni egy kicsit és nem megfelelő hidratálás esetén hosszabb távon beülhet a ráncocskákba, kiadhatja a száraz területeket. 

Viszont zsírosodásra hajlamos bőr esetén meg a mattítást kell megoldani. T zónában néhány óra múlva átfényesedhet és én azt tapasztaltam, hogy minimálisan el is mozdulhat. Ezért Fix Fluid-ra szinte kötelező a púder (elsősorban nagyon vékony rétegű,  mattító púdert érdemes használni, mint a MAC Blot)

Van egy speciális illata, ami valakit zavar, tehát első vásárlásnál érdemes tesztelni ebből a szempontból:)

Az alapozó üvege öntős, a pumpát külön kell hozzá megvásárolni. Ez később áttehető a következő fix fluid alapozóra.

Rengeteg szín van belőle (pl extrémen világos bőrre is kaphatunk megfelelőt) és szinte egyáltalán nem alkalmazkodik a bőrszínhez, tehát el kell találni az árnyalatot. Amíg nincs meg a megfelelő szín érdemes olyan helyen vásárolni, ahol ki lehet próbálni vagy van lehetőség cserére. Általános favoritok az NW20 és NW25 színek (nekem NW20 van). A Macnél az NW-s színek a rózsaszínesek, de ez a Fix Fluid-nál nem szignifikáns inkább természetes hatású. A sárgás (NC) árnyalatok némelyike valóban erősen sárgás.

Studio Fix Powder

Ez egy púder alapozó, közepesen erős fedéssel, matt finissel. Kompakt kiszerelésben kapható, egy szivaccsal együtt.

A fix powder alapozó és nem alapozóra használható púdernek készült. Sokan próbálják úgy használni, hogy egy Fix Fluidra még ráraknak egy Fix púder,t ami fedés szempontjából valóban nagyon erős, de egyben könnyű maszkos, természetellenes hatást is elérni vele. A Fix Powdert érdemes inkább korrektorral kiegészíteni a tökéletes hatás eléréséhez. Ha esetleg mégis alapozóra tennénk, akkor csakis nagy ecsettel, nagyon vékonyan.

Ehhez az alapozóhoz van egy szivacs, amivel erősebb fedést érhetünk el, de felvihető ecsettel is, ebben az esetben vékonyabb lesz a fedés. Ha blenderrel dolgozunk, akkor csak száraz eszközzel szabad a púderbe nyúlni, különben bekövesedhet.

A púder dobozának van egy alsó tálcája, ahol a szivacsot külön lehet tárolni. Ezt érdemes is mindig megtenni, különben a szivacs bekövesítheti a púdert. Kapható pótszivacs, időnként, ha már nem érezzük tisztának, érdemes lecserélni.

Ez a termék valóban erősen és megbízhatóan mattít és erős fedése van. (a legerősebb szivaccsal feltéve) Nekem száraz a bőröm, de főleg nyáron, amikor nincs kedvem krémes anyagot viselni, sokszor használom egy korrektorral kiegészítve. A képen is lehet látni, hogy a hidratált bőrömet egyből mattította.

Színekben szintén hatalmas a választék. Van NC, C, NW és N jelzésű is. Ebből a típusból a C3 és C4 a kedvenceim. Én C3-at használok. Itt a sima C árnyalatok nem nagyon sárgásak, természetes a színük, viszont az NW között van néhány erősen rózsaszínes árnyalat. 

Matchmaster

Ebből az alapozóból kevesebb szín kapható, mert az a fő tulajdonsága, hogy (bizonyos határokon belül) igazodik a bőrszínhez. Ez azért jó, mert télen és nyáron is viselhető ugyanaz a szín. Nincsenek is C és W árnyalatok, csak számmal jelölik.

Zsíros, kombinált bőrre általában vastagabb alapozókat gyártanak. A Matchmaster erre a bőrtípusra készült vékony alapozó. Aki erősebb fedésre vágyik, sok a bőrhibája, annak valószínűleg nem lesz megfelelő. Aki viszont matt hatású, vékony alapozót szeretne, annak jó lehet. Sok negatív értékelést is olvastam erről az alapozóról (érdemtelenül)és ez leginkább az alacsony fedésnek szólt. Én annak a híve vagyok, hogy csak annyi fedést használjunk, amennyi kell. Ha csak egységesíteni kell a bőrt, akkor ez bőven elég lehet.

A száraz bőrrel nem igazán működik együtt, minimálisan szárít is.

Inkább száraz bőrre használható alapozók:

Face & Body

Víz bázisú, enyhe fedésű, építhető, folyékony, természetes szatén fényű alapozó.

Elöljáróban annyit, hogy hétköznapokra mostanában leginkább ezt az alapozót használom. Találni bőven róla negatív  értékelést, ami szerintem leginkább annak tudható be, hogy nem egy hagyományosan viselkedő alapozó és én még hasonlóval sem találkoztam más márkánál.

Nagyon folyékony és vékony anyag. Egyáltalán nem hasonlít az általában használt alapozókhoz, inkább egy BB krémhez, viszont állagban annál is folyékonyabb. Ha csak úgy kézzel felkenjük, nemigazán lesz szép az eredmény. Legjobban alapozó ecsettel (lapos ecsettel nagyobb fedés, duo fiber ecsettel vékonyabb érhető el) vagy belenderrel (nem sima sminkszivaccsal, mert az rengeteget magába szív) tehető fel. Érdemes lapogatva, rétegezve dolgozni vele, nem elkenni. Ez az alapozó nagyon jól rétegezhető, de mindig érdemes megvárni, hogy egy réteg megkössön és utána feltenni a következő réteget.

Vékony fedésű alapozó, melyen például átlátszanak a szeplők, viszont valamiért nagyon jól kiegyenlíti színeket, a pirosságot nagyon jól kiüti. Ennél az alapozónál egyáltalán nem látni, hogy viselünk alapozót, nem emeli ki a száraz részeket. Nagyon természetes hatású.

Maga a felület (csak így tudom megfogalmazni) egy olajos víies réteg lesz, attól függően, hogy a bőr mennyit szív magába. Van akinek teljesen lemattul, van hogy marad egy fénye. Ez az az alapozó, amihez szinte kötelezően kell púder. Én Blottot szoktam használni, mert szintén láthatatlan réteg és színt nem ad hozzá, ezért természetes marad, viszont lemattítja. Száraz bőr esetén kimondottan jó érzés viselni, mert folyamatos húzódás megszűnik, viszont zsíros bőr esetén rémálommá válhat az alázsírosodás miatt, ezért én inkább csak száraz, normál bőrre javasolnám.

A folyékony anyag kiemelheti a pórusokat (a ráncokat viszont egyáltalán nem), aki ilyen jellegű problémával küzd, annak nem ez lesz a kedvence.

Használat előtt érdemes felrázni.

Nagyon jól működik kamerával, rengeteget használják fotózásra, divatbemutatóra. A Face&Bodyról itt írtam részletes cikket: MAC Fac&Body alapozó/ Őszinte vélemény


Használható testre is.

Vízlepergető hatású, kimondottan tartós alapozó (persze, ha erősen alázsírosodik a bőr, akkor ez nem igaz)

Én azért szeretem használni, mert nagyon kényelmes a száraz bőrömön, nem emeli ki a száraz részeket, kényelmes, tartós és megküzd a pirossággal. Én mindig kiegészítem korrektorral és Blot púderrel, csak magában nem használnám, mert így lesz tökéltes, de természetes a bőrkép. Szerintem ezt az alapozó érdemes először egy profi sminkessel együtt kipróbálni, aki meg tudja mutatni, hogyan lehet szépen felvinni az arcra.

Studio Tech

Ugyanúgy, ahogy zsíros bőrre nehezebben találni vékony alapozót, száraz bőrre pedig erősebb fedésű, matt alapozót találhatunk ritkábban. Ez a kompakt inkább száraz/normál bőrrel működik jól együtt. Krémes állagú, compact alapozó, szintén jár hozzá szivacs. A krém bepúderesedik, natúr matt lesz.

A saját tapasztaltaim:

Zsíros bőrrel nehezebben működik, hajlamos alázsírosodni, elmozdulni.

A hozzá adott szivacs aránylag vastagon viszi fel az anyagot, ami nem feltétlen szükséges, hiszen elég jól fed. Ha rendszeresen így használjuk akkor nagyon gyorsan elfogy. Én lazább ecsettel szeretem felvinni, mert szép természetes lesz a hatása. Ha egész vékony réteget szeretnék, akkor Fix+-t fújok az ecsetre. Így lehet azt is megakadályozni, hogy nagyon száraz bőrön megálljon, kiemelje a száraz részeket.

Az anyag egy idő után hajlamos elkezdeni száradni, ilyenkor is a nedves ecset segíthet. Ha nedves ecsetet használunk, akkor ne magába  a dobozba fújjuk, hanem vegyünk ki egy kicsit az anyagból és onnan vegyük fel nedves ecsettel. A doboz ugyanúgy dupla, mint a Fix powder esetében, a szivacsot érdemes mindig alul tartani (ehhez is van pótszivacs). Nekem a kedvenc színeim az NC27 és NC 37. 

A studio Tech alapozóval szép természetes matt hatást lehet elérni anélkül, hogy kiszáradt, fakó arcképet kapjunk. Bár itt is kell egy kicsit kisérletezni, hogy is érhetjük ezt el. 

Végezetül rövid kérdez felelek ezekről az alapozókról:)

Melyiknek van a legnagyobb fedése? Studio Fix Fluid, Studio Fix Powder

Melyik a legmattabb? Studio Fix Powder

Melyik hidratál a legjobban? Studio Face & Body

Melyik a legvékonyabb? Studio Face & Body

Melyik igazodik legjobban a bőrszínhez? Matchmaster

Ha kicsit tudtam segíteni, hogy jobban eligazodj a Mac alapozók rengetegében, akkor már elértem a célom:)


A Topsminkblog Youtube csatornára készítettem egy videót, melyben a MAC FAce&Body alapozót használtam:




MAC termékek közül még ezekről találsz cikket a blogon:

MAC rúzs: Minden,amit tudni kell / színek, textúrák, képek (textúrák leírása, swatchok, egyéb MAC szájtermékek, Back2Mac)

MAC rúzs: a legjobb színek, képek, swatchok

Mire jó a Mac fix+? Megéri az árát?

MAC TOP 10- A legjobb Mac termékek szerintem

MAC starter kit: Mik legyenek az első MAC termékeid?


Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink



Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)


vissza

Hozzászólások

Social Media

Kapcsolat

TOPSMINK BLOG -RIEDER OTÍLIA

E-mail:

topsminkblog@gmail.com


Legnépszerűbb bejegyzések

Teafaolaj- Hogyan használom?

Ajakradír házilag- 3 összetvőből

Ombre haj képek - A legjobb 50 ombre haj fotó

Hogyan tisztítsd a sminkes ecseteidet

Milyen a jó alap sminkkészlet ?

Kérlek a Blog tartalmát ne másold, ne jelentesd meg más online és offline felületen.

Topsmink.hu egyedi szöveges és képi tartalom. Copyright 2015-2021, R. Otília. Minden jog fenntartva!



BLOG