Kipróbáltam: Listerine szájvizek / Őszinte vélemény

2021.01.20.

Ebben a cikkben kivételesen nem egy smink- vagy arcápolási terméket teszteltem, hanem a Listerine márka szájvizeit. Őszinte véleményem olvasható a cikkben.


Mi ez a termék?

A Listerine márka csak és kizárólag szájvizek gyártására szakosodott. Kis túlzással ezer féle kapható.

Mit ígér?

A szájvizek a fogmosás után tesznek hasznos szolgálatot. A célja  a szájüreg alapos tisztítása, az ínyek védelme, illetve friss leheletet adnak.  Én legtöbbször Listerine Total Care Clean Mint 6 az 1-ben használom.

Ez az ígérete szerint eltávolítja a lepedéket, erősíti a fogakat és a fogzománcot, fogszuvasodás ellen is védelmet nyújt, tisztítja a fogközöket, 24 órára üdévé teszi a leheletet. A fogkrémek mellett fontos részei a napi fogápolásnak.

Hogy kell használni?

Reggel és este a fogmosás után kell vele öblögetni 30 másodpercig, kb. 20 ml (2 kiskanál) mennyiséggel, majd ki kell köpni. Lenyelni természetesen nem szabad. 

Mit tapasztaltam?

Először is szeretném leszögezni (bár ez a blogból eddig is kiderülhetett), hogy tudatosan fogyasztok (kozmetikumokat is átgondoltan veszek), nem vagyok híve annak, hogy csak úgy beszerezzek termékeket. Ha valamit beépítek a napi rutinomba, akkor annak oka van:)

Ami miatt először megvettem, az az, hogy amikor a fiam küzdött a bölcsesség fogával, akkor keresgélni kezdtem a neten, hogy mi segíthet és többen ezt ajánlották. Illetve nekem is néha be szokott gyulladni az ínyem, ezért én is elkezdtem használni. Végül a Total Care 6 az 1-ben vettem meg.  Az tény (és ez a legfontosabb), hogy mindkét probléma végérvényesen elmúlt. 

A neten olvasható, sok olyan tapasztalat is, hogy fogszabályzó esetén is  jó eredménnyel használták (erre hivatalosan is ajánlják), de afta ellen is  sikerrel vetik be sokan. Illetve még egy esetet gyakran írnak, amit magam is tapasztaltam. Hogy kezdődő torokfájásnál, reggelre teljesen elmúltak a panaszok.

Milyenek az összetevők?

A legtöbb Listerinnek (több, mint 20 féle kapható) a fő összetevői természetesen a víz, a legtöbben van denaturált alkohol (bár létezik alkoholmentes változat is) és ehhez jönnek állag javítók és tartósítószerek.

Gyakori "panasz" a Listerine-re, hogy brutálisan erős és intenzív az íze. Természetesen már létezik mild változat is, de ez az intenzitás tulajdonképpen a Listerine védjegye. Az biztos, hogy ha csak a 6 az 1-ben vesszük, akkor összetevőkkel bőven meg van támogatva a mentolos hatás. Van benne mentol, eukaliptusz, de még plusz aroma anyag is. Az biztos, hogy a legtöbb Listerine szinte tűréshatárig intenzív. Lehet hígítani, de én azok közé tartozom, akik kimondottan szeretik ezt a hatást...

Én a kezdeti lelkesedés után több változatot is kipróbáltam (ezekről mindjárt írok), de mindig visszatértem a Total Care 6 az 1-benhez. Valahogy a többit kevésbé éreztem hatásosnak. Most amikor részletesebben foglalkoztam a Listerine összetevő listákkal, valóban kitűnt, hogy van két összetevő, ami a többiben nincs. Az egyik a Cink-klorid (Zink Chloride), ami egy sebösszehúzó, vérzéscsillapító és fertőtlenítő vegyület.  A másik a Nátrium Fluorid (Sodium Fluoride), ami késlelteti a fogszuvasodást. Mindkét összetevő mellett találhatunk természetesen pro és kontra érveket a hatásukkal kapcsolatban. Az biztos, hogy én határozottan éreztem a különbséget a többi Listerinhez  képest.

Mit tapasztaltam a használatkor?

Az ígéretekből, ami megvalósult: 

Védi az ínyt. Ez nálam egyértelműen megvalósult. Soha nem gyulladt be az ínyem a használata mellett.

Csökkenti a lepedék képződést és gátolja a fogkő képződését. Tulajdonképpen ebből a szempontból nem gondoltam volna, hogy érzek különbséget. Viszont nem csak, hogy akadályozta, hanem hosszabb használat után (több, mint fél év, napi kétszer), elkezdtek leesni és eltűnni  a fogkövek...

Amit nem tudtam ellenőrizni az az "erősíti a fogat és a fogzománcot". Lehet, hogy volt ilyen hatása, de mivel ezen a téren nincsenek problémáim, ezért nagy változást nem éreztem.

Az egyetlen, ami számomra nem valósult meg az a "24 órára frissé teszi a leheletet". Ahhoz képest, hogy mennyire intenzív az íze, nekem egy óra múlva már nem sok minden érződött...

Az alkohollal szemben az a leggyakoribb érv, hogy szárít. Én naponta kétszer használtam és valóban volt, hogy éreztem ilyet hosszabb használat után(elsősorban a száj sarkában) és ilyenkor néhány napi nem használtam, majd utána folytattam és így nem okozott gondot. Vevővéleményben volt, aki panaszkodott a nyálkahártya kiszáradására. Én ilyet nem tapasztaltam, valószínűleg azért sem, mert igyekszem nagyon figyelni a napi folyadék bevitelre.

Melyik típust próbáltam még?

Stay White- fehérítő hatású.

Több termékleírásban a fehérítés szerepel, de ha a termék nevéből és a rajta szereplő szövegből indulunk ki, akkor fehérítést nem ígér, hanem a szín megtartását. Az ígéret annyi, hogy ha fehér fogunk van akkor az is marad... Én fogfehérítő hatást nem is tapasztaltam és összességében is a 6 az 1-bent jobban szerettem. Csak megjegyzem, hogy megfigyeltem, hogy a fogfehérítő fogkrémeknek és szájvízeknek általában rossz az értékelése. Szerintem irreálisak az elvárások, ahhoz képest, amennyit egy fogkrém vagy szájvíz valóban tenni tud. Én is sokmindennel próbálkoztam az évek során, de látványos hatást profi fogfehérítéssel lehet elérni.

Létezik két klasszikus változat az egyik kék (Coolmint)

a másik zöld (Freshburst).

Én azt gondoltam, hogy a lila változatnál nincs erősebb. Hát tévedtem, Ez a kettő brutálisan intenzív, de van aki ezt szereti:)

Milyen típusok vannak még?


Mivel a Listerine márka csak szájvizeket gyárt, ezért bőségesen van választék. Van alkoholmentes (Listerine Zero), kevésbé intenzív (Softmint, Cool mint mild taste), speciális problémákra (Enamel Guard- Antibakteriális, Gum Therapy- a fogíny védelméért, Fluorid plus- fogszuvasodás megelőzésére, Stain remover- lerakódások ellen).

Természetesen vannak különböző ízváltozatok (Ginger&Lime, Cool citrus, Green tea, Fresh forest)

és létezik több változat kimondottan gyerekek számára (Rinse mild berry, Rinse mild mint).

Röviden: Azért is írtam meg ezt a cikket, annak ellenére, hogy fogápolásról ritkán írok, mert egy olyan termékről van szó, ami beépült a napi rutinomba (sőt családilag beszélhetek, vagyis a család teljes rutinjába:) Ha nem használom, akkor érzem a hiányát, ezért folyamatosan újraveszem.

Fogápolással kapcsolatban ezekről olvashatsz még a blogon:

Kipróbáltam a legépszerűbb fogkefét: Curaprox Ultra soft

Oral B 3D White elektromos fogkefe

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek, ha igen klikk aképre és már olvashatod is: 

vissza

Hozzászólások

Social Media

Kapcsolat

TOPSMINK BLOG -RIEDER OTÍLIA

E-mail:

topsminkblog@gmail.com


Legnépszerűbb bejegyzések

Teafaolaj- Hogyan használom?

Ajakradír házilag- 3 összetvőből

Ombre haj képek - A legjobb 50 ombre haj fotó

Hogyan tisztítsd a sminkes ecseteidet

Milyen a jó alap sminkkészlet ?

Kérlek a Blog tartalmát ne másold, ne jelentesd meg más online és offline felületen.

Topsmink.hu egyedi szöveges és képi tartalom. Copyright 2015-2021, R. Otília. Minden jog fenntartva!



BLOG