Kipróbáltam: Rózsavíz / Őszinte vélemény / Hogyan használom?

2021.02.03.

A rózsavíz a natúr kozmetika egyik kedvenc kozmetikuma. Én akkor határoztam el, hogy kipróbálom, amikor arctonikot kerestem a száraz bőrömre. Végül ennél sokkal több mindenre tudtam használni...


Mi a rózsavíz?

A rózsavíz a rózsaolaj készítése során keletkezik. A rózsa szirmaiból kipréselik az olajat, majd a szirmokból desztillálás után nyerik ki a rózsavizet. Mivel minden, ami a rózsaszirmokban van átkerül a vízbe is, ezért fontos, hogy vegyszermentes, bio rózsából készüljön. Igyekezzünk olyan rózsavizet választani, amely mentes az adalékanyagoktól (100%-ban rózsavíz)

A rózsavizet évezredek óta használják a szépségápolásban (is).

Amikor elkezdtem anyagot gyűjteni ehhez a cikkhez, én annyit tudtam, hogy toniknak, lemosónak, bőrtípustól függetlenül bárki használhatja.

De kiderült, hogy ennél sokkal kiterjedtebb hatása van:

1.Gyulladáscsökkentő hatású, mérsékli a bőr pirosságát. Használható ekcémás, de pattanásos bőrre is. Leégés esetén is hatásos.

2. Segít kiegyensúlyozni a bőr PH-ját. A rózsavíz Ph értéke függ az adott márkától, a desztillálás módjától, ezért különböző márkájú rózsavizek ph értéke különböző lehet.

3.Hidratálja a bőrt.

4. Antibakteriális hatású (ez is előnyös pattanásos bőr kezelésének esetén). 

5. Enyhén összehúzó hatású, ezért tonizálja a bőrt (szerintem legtöbben tonikként használják...

6. Antioxidáns hatású, hozzájárul a sejtek megújulásához.

7. Anti aging hatású (segít a bőröregedés elleni harcban:)

8. Hajra is használható (hidratál, revitalizál)

9. Jó korpásodás ellen.

Ételbe, édességbe,  szörpbe /limonádéba is teszik, de erre a célra, csak a nem oldószeres eljárással készült, adalékanyag nélküli, alkoholmentes rózsavíz kerülhet.

A neten keresgélve a rózsavízzel kapcsolatban rengeteg gyógyászati hatással  találkoztam ( a gyomorpanaszok kezelésétől, a szív-és érrendszeri panaszok enyhítésén át, a depresszió kezeléséig), de  ebben a cikkben kizárólag a rózsavíz szépségápolási vonatkozásairól szeretnék írni.

-Arcpermetként. A legtöbb rózsavíz fújós kis üvegben kapható, ezért rögtön használható permetként. Akár  gyors hidratálásra, akár reggeli smink előtt, de lehet fújni, akár napközben smink felé is (akár a többi arcpermetet)

-Toniknak. Vattapamacsra fújva, át kell törölni vel az arcot. Lehet hígítani max 1:1 arányban, de lehet használni hígítás nélkül is (én nem hígítottam, szerintem egyáltalán nem szükséges). Száraz bőrre kimondottan ajánlott. Elsősorban ezért vettem meg, mert a száraz bőrömre nehezen találok tonikot, ami ne szárítana. Gondoltam teszek egy próbát, ezzel a természetes összetevőjű termékkel...

-Lemosóként. Tapasztalatom alapján (erről még később írok) erős smink eltávolításához nem elég, de ha kevés smink volt rajtam, vagy nem volt smink akkor tökéletesen megfelelt.  Több helyen javasolják, hogy ha ezt a funkcióját szeretnénk erősíteni, akkor kókuszolajjal össze lehet keverni.

-Borotválkozás, gyantázás után is használható, bőrnyugtató hatása miatt.

-Fürdővízhez is tehetjük. Erre a célra fél decit javasolnak, lehetőleg nem forró vízhez.

-Szintén gyakran használják a szem nyugtatására. (még olyat is olvastam, hogy az ókorban még szemcseppként is használták, azért ennek a kipróbálását nem ajánlom senkinek:)  Lemosókorongot/ vattakorongot benedvesítve a csukott szemre lehet tenni, majd néhány percig rajta hagyni. Ha a nyugtató hatást szeretnénk erősíteni, akkor előtte hűtőbe tehetjük a rózsavizet. Táskák mérséklésére, szem alatti karikák csökkentésére is használják. 

- A rózsavíz használható hajra is. Szintén egyszerűen használható. Be kell vele permetezni a megszárított hajat. Elsősorban száraz hajtípusra javasolják.

-Hozzákeverhetjük akár a testápolónkhoz is.

-Párologtatóba is tehetjük, ha szeretjük az illatát.

Az én érdeklődésemet elsősorban az keltette fel, hogy szerettem volna egy olyan arctonikot, ami száraz bőrre is használható. Az eddig használt tonikomat, most túl alkoholosnak éreztem, szárította is a bőrömet,  gondoltam teszek egy próbát a rózsavízzel...

Én ezt a Rózsavizet használtam:

Saloos Floral Water rózsavíz

Az összetételét elolvasva egy kicsit megijedtem, mert az összetevők között a Bio damaszkuszi rózsavíz mellett szerepelt a Citronellol, a Geraniol és a Linalool is (mindegyik természetes illatanyag).Majd az apróbetűs részből kiderült, hogy ezek nem hozzáadott összetevők, hanem a rózsavíz természetes összetevői. Tehát minden ok., 100%-os rózsavizet vettem. Hurrá:)

A márkáról

A Saalos márkát én eddig nem ismertem, de ahogy megnéztem a többi terméküket valószínűleg többet be fogok szerezni közülük és aki érdeklődik a natúr, bio kozmetikumok iránt, annak feltétlenül érdemes ránézni. Én a Notino oldaláról rendeltem, ott nagy a választék a márka termékeiből.

A Saloos cseh márka, mely 1993-ban indult. Természetes kozmetikum tanusítvánnyal rendelkező gyártó. Illatanyagot, színezéket és tartósítószereket nem tartalmaznak a termékeik. Ami miatt nekem nagyon megtetszett, hogy nem csak elkészített kozmetikumokat, hanem tiszta összetevőket is lehet kapni (ugyanúgy, mint a mannánál). Pl: Szőlőmagolajat (ami hatékony a ráncokkal szemben:), sárgabarackmag olajat, Shea vajat, mandula olajat, csipkebogyó olajat stb., de még fehéragyagot vagy szkvalánt  is. Legnagyobb népszerűségnek az arcvizek örvendenek (elég sokféle van), de vannak arclemosó olajok, testradírok, arcápoló termékek , de kimondottan kisbabáknak készült krémek is. Azok az értékelések, amiket láttam általában a legjobbakat írják, ezért nekem elég bíztató... 

Hogyan használtam a rózsavizet?

Ez egy fújós üvegben lévő termék,  amit ezért nagyon egyszerű volt használni. Az illata nagyon meghatározó (erre utalnak a természetes a rózsavízben lévő illatanyag összetevők is). Nekem kellemes volt és egyáltalán nem zavart, de sokaknak az erős rózsaillat kizáró ok:)

Arclemosó, tonik, arcápoló

Ez elég furcsa, mert én toniknak vettem, úgyis kezdtem el használni (arctisztítás után, hidratálás előtt), de még az arctisztító után is szedett le koszt az arcomról a vattakorong tanúsága szerint és egyértelműen volt hidratáló hatása (ami nekem nem lenne elég, de volt). Tulajdonképpen akár 3 az 1-ben terméknek is lehetne használni:) 

Toniknak nagyon szerettem, mert végre találtam egy olyan terméket, ami nem szárítja az arcomat, de megadja mindazt amit egy toniktól várok (eltávolítja az esetlegesen fennmaradt szennyeződéseket, visszaállítja a bőr ph értékét). Ráadásul elég jól működött együtt a többi termékkel, amit használok. Nekem biztos, hogy egy ideig a rutinom része lesz.

Kicsit kisérletezgettem az arctisztító hatásával. Nekem akkor volt elég, ha nem volt rajtam smink vagy csak nagyon kevés sminket viseltem. Az arctisztításra én különösen figyelek (többlépéses arctisztítást használok, a napi arcápolási rutinomat ebben a cikkben osztottam meg: Arcápolási rutinom+ kedvenc termékeim)

Hidratálásra nekem kevés, viszont napközben szoktam használni termálvíz sprayt, mivel száraz a bőröm, és arra a célra arcpermetként nekem tökéletesen megfelelt a rózsavíz is.

Kipróbáltam szemre is. Vattakorongot nedvesítettem át és néhány percig rajta hagytam. Tulajdonképpen nem vártam semmit, de készítettem előtte utána fotókat és magam is meglepődtem az eredményem. Látványosan változtatott a  szemkörnyék állapotán. Rendszeresen fogom használni erre a célra (is).

Láb borotválás után is bevetettem és itt is meglepődtem, hogy mennyire bevált. Valószínűleg ezt is rendszeresen fogom használni. Szinte alig csípet (más hasonló termékekkel szemben), egyetlen piros pontocska sem jelent meg a lábamon és hidratált puha bőrt hagyott maga után. Ez úgy hangzik, mint egy reklámszöveg, pedig valóban így volt:)

Hajra

Hajra fújva éreztem valamennyi hidratáló hatást, de közel nem volt annyira hatásos, mint egy hajolaj... Viszont  hajon  már zavart az intenzív illat. Szerencsére néhány óra múlva már egyáltalán nem volt olyan intenzív...

Röviden:

Egy olyan terméket kerestem, amit a száraz bőrömre tudok toniknak használni, de végül egy univerzális terméket kaptam, amit több funkcióban is megszerettem. Nálam biztos újravevős...

UPDATE 2022: A rózsavíz azóta is nagy kedvenc nálam, folyamatosan újra veszem...

A blogon még ezekről a természetes bőrápolókról olvashatsz: 

Eredeti konjac szivacs rózsaszín agyaggal

Manna Ében arctisztító szappan

Pompom Neroli virágvizes zselé

Crystal Deo

Ajakradír házilag 3 összetevőből

Ennek a videó változata is elkészült a Topsmink youtube csatornájára (a cstornára feliratkozhatsz itt: Youtube / Topsminkblog )

Kókuszolaj- minden, amit tudni kell

Teafaolaj- Hogyan használom

Házi szépítőszerek: Szódabikarbóna

Almaecet- Hogyan használom?

Tisztító lemosóradír házilag mitesszeres bőrre

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások