Kókuszolaj / Kókuszzsír - Minden, amit tudni kell + 4 kókuszolaj szépség recept

2015.10.07.

Mire és miért jó a kókuszolaj /kókuszzsír? - Hogy használjuk arcra / hajra? + 4 kókuszolaj szépségreceptet is kipróbáltam.
Ezt a cikket nagyon sokáig írtam és talán kijelenthetem, hogy alaposan körbejárja a kókuszolaj témát :)
Jó olvasást!

FONTOS:  Volt egy időszak (2017 körül), amikor elsősorban környezettudatosság miatt több házireceptet is kipróbáltam. Elsősorban neten talált recepteket. A házikencés cikkekben ezeket a recepteket és a saját tapasztalataimat osztom meg., elsősorban azért, mert azt gondolom, hogy érdekes lehet (én annak idején örültem volna ilyennek, elsősorban azért, mert ezeket a recepteket sokszor úgy vezetik be, mint csodaszereket, de ezért erről szó sincs). Mindenkinek a bőre más, másképp reagálhat, egyáltalán nem biztos, hogy ami nekem bevált, vagy nem okozott gondot, arra más is ugyanígy reagál. 

A cikkben található  szemcsés radír recept is. Mostanában sok ellenérvet olvasni a szemcsés radírokkal és a kókuszolajjal szemben is. Ha kérdések vannak benned, érdemes utánaolvasni. Ez a cikk a saját tapasztalataim megosztása és nem ajánlás másnak a bőrére. 

Pontos kezelési javaslatot és termékajánlást bőrproblémára kozmetikus, súlyosabb esetben bőrgyógyász tud adni.

És akkor most a kókuszolajról :)


Kezdjük az elején :)

Mi az a kókuszpálma?

 A csendes óceániai szigetlakók úgy hívják az élet fája, mivel számukra élelemforrás és orvosság is egyben. 

A kókuszt a korai spanyol felfedezők nevezték el coco-nak, ami majom arcot jelent, ugyanis a szőrös dió a három kis bemélyedéssel egy majom fejhez hasonlít.

A kókusz több népcsoportnak is értékes tápanyagforrása. Rengeteg szigeten állandó része a mindennapi étrendnek, sőt sok helyen a legfőbb élelemforrást jelenti.

A kókusz sok helyen előfordul, mivel a lehullott magok hosszú hónapokig megőrizhetik csírázóképességüket és a tengeren úszva az anyanövénytől akár 4000 kilométerre is kezdhetik a csírázásukat.

A fa maga 25-30 méter magas, termése a kókuszdió.


Egy pálma kb. 80 évig él és évente akár 150 diót is adhat. ( Ez 12.000 ! dió). A kókuszpálma csak trópusi körülmények között képes gyümölcsöt teremni, mert a jó minőségű terméshez több, mint 3000 óra trópusi napsütés szükséges.

Mire használják, mit készítenek belőle?

Kókuszvíz: A dióban lévő lé. A legtöbb és legfinomabb lé a az éretlen, zöld kókuszból nyerhető. Lúgosító és méregtelenítő hatású (képes kimosni a nehézfémeket a sejtekből (pl: higany)  Élénkítő, energiát ad,  segít izomfájdalom esetén is. Sőt még csecsemők táplálására is alkalmas. (Forrás: Herbáció szaklap).

Kókusztej: A kókusz megszárított és összezúzott húsából préselik. Főleg főzéshez használják.

Kókuszkrém: A kókusz húsából pépesítéssel készül.  Hígítva tej készíthető belőle, krémként pedig tejföl helyett nagyszerű.

Kókuszreszelék: szárított, aprított kókuszhús. Főleg édességekben használjuk.

Kókuszrost: A kókuszdiót borító durva rostszálak. Szőnyeg, kötél, komposzt készülhet belőle.

Kókuszdióhéj: edények, merőkanál, szerszámok, dísztárgyak alapanyaga.

Kókuszolaj, kókuszzsír:

A legfontosabb tudnivaló a kókuszolajról :

Az olvadási pontja 24 fok, ezért egy nyári napon, folyékony állagú, míg télen vagy hűtőben szilárd. Ezért is használjuk a kókuszolaj és a kókuszzsír kifejezést is.


A kókuszolaj 92%-a telített zsírsav, szénlánca közepesen hosszú. Ez azért fontos, mert nagy hőmérsékletre is felhevíthetjük, anélkül, hogy oxidálódna. Transzzsírokat (szerencsére :) nem tartalmaz. A kókuszolaj baktérium- és gombaölő hatású.

Milyen kókuszolajat vegyünk házi szépségreceptekhez?

Hidegen sajtolt szűz kókuszolajat (ennek finom kókusz illata van és nagyon tiszta). A finomított, illat nélküli változatokat elsősorban főzéshez használják.

Miért?

Az olcsóbb kókuszolajak tartalmazhatnak adalékokat, de érdemes elolvasni az összetételt, mert a jó minőségű olajak ára között is hatalmas a különbség. Az egyik legdrágább  talán a Mannaszappan terméke, ahol 100 ml 3390 (!). Igaz, hogy organikus és szűz olaj, de ennél olcsóbban kaphatunk nagyobb mennyiséget ugyanebből a kategóriából.

Van különbség?

Határozottan igen. A finomított változatokat (ezt a címkén jelzik), elsősorban főzéshez használják. Ennek nincs kókusz illata (ami ebben az esetben jó, mert nem lesz a pörköltnek kókusz íze/ illata). Ezek kevésbé átlátszó, tömörebb anyagok.

A szakirodalom szerint (és én is mindig így tettem) organikus, hidegen sajtolt, szűz olajat ajánlott használni. Már érzetre is teljesen más, sokkal finomabb és kókusz illata van... (amúgy ez is használható főzésre is...)

Most ezt használom (magam által vásárolt termék)

A krémmánián 2.300.- Ft van megadva az áránál, én drágábban valamivel 3.000.- felett vettem, de nagyon kiadós darab...

Update 2021: A DM-ben is van saját márkás, hasonló kategóriájú kókuszolaj, az valamivel olcsóbb és nekem ugyanannyira bevált.



Mire használhatjuk a kókuszolajat?


A kókuszolajat nagyon sok területen használhatjuk. A kozmetikai felhasználáson kívül:

-Sütésre, főzésre, más olaj helyett saláta öntetekhez, pirítósra stb.

-Használhatjuk a háztartásban: bútorok fényesítésére, beszáradt gyurma rendbehozására, bronz tárgyak tisztítására, bőr fényestésére 

-Hajunkba beragadt hajgumi kiszedésére

-A leírások alapján sok pozitív élettani hatása van a fogyástól az Alzheimer kór megelőzéséig. Mivel én elsősorban a kozmetikai felhasználásról szeretnék írni és nem tudok állást foglalni orvosi kérdésekben, ezért erről nem írok  többet...Mikor a kókuszolaj divatba jött (2008 környékén), akkor szinte csodaszernek kiáltották ki, szinte mindenre javasolták. Ma (2020) talán több negatív véleményt olvasni...

Én egyáltalán nem bánom, hogy kipróbáltam néhány kókuszolajas szépségreceptet. Van néhány amit mai napig hébe-hóba használgatok és egyik receptnél sem éreztem problémát és egyik sem hatott negatívan a bőrömre. De ez csak az én személyes tapasztalatom, más bőre másként reagálhat...


Kókuszolaj a szépség szolgálatában:

A kókuszolajban az is jó, hogy magában is sokféleképpen használhatjuk kozmetikai célból, anélkül, hogy bármilyen más anyagot hozzá kéne adnunk:

-Borotválkozó zselé - ezt kipróbáltam, tényleg remekül működik. A kezelendő felületet vékonyan bekenni, majd borotválni. Egyben nagyon jól hidratál és fertőtlenít  is. 

-Sminklemosó - ezt is kipróbáltam. AZ igaz, hogy valóban maradéktalanul eltávolítja a sminket. Nálam az okozott gondot, hogy nagyon érzékeny a szemem és minden olajos típusú lemosóra (a boltiakra is) erős könnyezésbe kezd és ez alól a kókuszolaj sem volt kivétel. Illetve engem zavart az erős olajos utánérzet. Minden esetre ha kifogytunk az arclemosóból, de kókuszolaj van otthon, akkor pótlásként megfelel.

-Arclemosásra úgy is használható (és ez nekem is működött), hogy a kókuszolajat eloszlatjuk az arcon, majd meleg vízzel benedvesített törölközőt teszünk az arcra, melyet 30 másodpercig az arcon tartunk majd a felesleg olajat letöröljük. Ez a tisztításon kívül remekül hidratál is.

Tapasztalat: Lehet, hogy többszöri vizes lemosásra van szükség, hogy ne legyen zavaró az olajos utánérzet.


-Hidratáló helyett - arcra, testre, napozás után, könyökre, térdre. Mindegyikre ajánlott. Én testápoló helyett szoktam használni és remekül megfelel, mivel elég száraz a bőröm nekem remekül be is szívja. A kókuszolajban az is jó, hogy van egy természetesen nagyon kellemes (milyen meglepő) kókuszillata. (ez csak a "szűz" változatokra érvényes)


-Könyökre, sarokra puhítónak (ezt is kipróbáltam és a mai napig (2020) használom)

-Hajpakolásként : A hajat be kell kenni az olajjal a tövektől a végekig, törölközőbe csavarni, majd 15 percig fenn hagyni (én műanyag zuhanyzó sapkát tettem rá). Ezután hajat mosni. A hajat puhává és fényessé varázsolja. Ezt is kipróbáltam. Akinek zsíros haja van (mint nekem) annak a hajtöveket nyugodtan ki lehet hagyni. Nekem a kókuszolaj teljes kimosásához kétszeri samponozásra és kimosásra volt szükségem. A hajat széppé varázsolta, én egy kicsit nehéznek éreztem. Valahogy az egész procedúra nem hagyott bennem pozitív nyomot, ezért  többé nem volt kedvem megismételni...

Hajvégápolóként: Hajmosás után a hajvégeket, kell vele bekenni. Erre  is tökéletesen megfelel. Ezt sokszor használtam. Az fontos  a tapasztalatom szerint, hogy valóban minimális mennyiséget kell használni. Épphogy az ujjak legyenek olajosak, ne legyen plusz anyag, mint a bolti termékeknél.


Ajakápolóként- Ezt is kipróbáltam, erre is jó.

-Masszázsolajként


-Babaolaj helyett - ezt kisbaba hiányában nem tudtam kipróbálni, de babapopsira ajánlják...

Kókuszolaj kozmetikai receptek:

Arcradír:

Ez egy kellemes meglepetés volt :)

Egyenlő mennyiségű kókuszolaj és szódabikarbóna keveréke. (opcionálisan adható hozzá: néhány csepp teafaolaj vagy illóolaj, zsíros bőr esetén)

Használat: Az összetevőket összekeverni és arcradírként használni.

Nagyon jól radíroz, friss érzetet hagy maga után.

Olyan leírást is találtam, ahol 10 percig arcon hagyják ezt a keveréket és 10 év mínuszt ígérnek. Ezt így ebben a formában nem realizáltam, de kellemes volt használni és hatékonynak bizonyult. Azon kevés házikencék közé tartozik, amit mai napig (2020) elkészítek néhanapján és használom néhányszor, annak ellenére, hogy már visszatértem a hagyományos kozmetikumokhoz. Tudom, hogy sok ellenérv hangzik el a szemcsés radírokkal/ lemosókkal kapcsolatban. ez egy nagyon kicsi szemcsés radír és csak a saját tapasztalatomat tudom leírni, de nekem semmi gondot nem okozott, sőt kimondottan jól hatott a bőrömre, mert hidratáló hatása is van. Olvastam olyan komment szekciót is, ahol kinevették azokat, akik szódabikarbónával vagy kávézaccal radíroznak és, hogy ez milyen gáz. Én egyáltalán nem bántam meg, hogy kipróbáltam ezeket a házikencéket és (teljesen őszintén mondom) több eset volt, hogy legalább olyan jó hatással voltak a bőrömre, mint a bolti változatok. Szerintem mindenki maga dönthet, hogy mi az, amit kipróbál és mi az, amit nem...

Az eredeti receptet itt találtam: 

http://www.frugalfarmwife.com/article/baking-soda-face-wash/?m

Ajakradír:

Összetevők:

-1 evőkanál kókuszolaj

-1 evőkanál cukor

- Annyi méz, hogy krémszerű legyen

Elkészítés: Össze kell keverni :) és üvegekbe tölteni.

Ez egy durvább szemcsés radír, hetente egyszer elég vele radírozni. Van egy másik recept is, amiben nincs kókuszolaj, azt még jobban szeretem. Azt a receptet itt osztottam meg:

Ajakradír házilag 3 összetevőből

És a videó változata is elkészült a Topsmink Youtube csatornájára:

Fogkrém:

Ezen sokat gondolkoztam, hogy leírjam-e, mert mindegyik ilyen recept tartalmaz szódabikarbónát, melynek használatát fogorvosok nem feltétlenül ajánlják, mert sértheti a fogzománcot. A kókuszolaj valamennyire lágyítja, de nem tudok állást foglalni  a kérdésben, ezért ha valaki használná előtte konzultáljon (de tényleg :) fogorvossal. 

Én kipróbálni kipróbáltam, valóban alaposan tisztított, de hosszú távon az előbb említett okok miatt nem mertem használni. Érdekes módon az állaga és a sós íze egyáltalán nem zavart...

Legegyszerűbb változat:

Ugyanannyi mennyiségű szódabikarbóna és kókuszolaj (mondjuk 1-1 evőkanál)

Másik recept: 

-2 evőkanál szódabikarbóna

-1/2 evőkanál tengeri só

-10-20 csepp illóolaj

-2 evőkanál víz

-1 evőkanál kókuszolaj

Ez egy Pinterest recept, forrás megjelölés nélkül. Én az egyszerű kókuszolaj+ szódabikarbóna változatot próbáltam ki néhányszor, de gondoltam megosztom ezt is, hátha valakinek van kedve kísérletezni...

Egyenlőre ennyit tudok megosztani Veletek kókuszolaj témában, remélem hasznos volt:)

A környezettudatos szépségápolásról írtam egy nagyon alapos gyüjtő cikket: Környezettudatos szépségápolás

Még ezekről a házi szépítőszerekről írtam a blogon:

Teafaolaj - Hogyan használom?

Szódabikarbóna- Hogyan használom?

Ajakradír házilag 3 összetevőből

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetek:) Ha igen klikk a képre és már olvashatod is...



A nem saját képek forrása: Pixabay.

Felhasznált irodalom: Wikipedia.com, Herbáció magazin, www.onegreenplanet.org/lifestyle/ultimate-guide-to-diy-hygiene/ ill. a cikkben említett oldalak

vissza

Hozzászólások