Melyik a legjobb micellás víz?- Garnier vs. Bioderma Sensobio H2O

2019.03.11.

Ha jól emlékszem a micellás vizek kb. 8 éve törtek be a piacra. Vizes hatású, egyszerűen használható, smink és arctisztító folyadékok. Ma már szinte uralják az arctisztítók piacát, a legtöbben ezt használják arctisztításra. Én a két legnépszerűbbet használtam hetekig. Őszinte véleményemet olvashatjátok a cikkben.

Arra, hogy pontosan mi a micellás víz, internetes keresés után nem találtam kielégítő választ. Van egy mondat, amit a legtöbb cikkben leírnak, de sehol nem jelölték meg a forrását, hogy honnan származik. Ez így hangzik: 

"A micella egy gömb alakú molekulahalmaz, ami a bőrfelszínre kerülve kinyílik és magába szippantja a szennyeződéseket és ott is tarja"

Imádom a kozmetikai iparnak ezeket nagyívű mondatait, amiből tulajdonképpen semmit nem tudunk meg. Milyen molekula? Hogy nyílik ki? Magába szippantja a szennyeződéseket?

Én több micellás víz összetevő listáját elolvastam és ezek elég különbözőek. A fő összetevő természetesen a víz, általában vízmegkötővel, minimális tisztító és hidratáló anyagokkal dúsítva. Különböző változatok léteznek, illatanyaggal, illatanyag nélkül, kétfázisú, de még alkoholt tartalmazók is.

Miért jó ez?

Talán sokan emlékeznek még a régebbi időkre, amikor száraz bőrűeknek létezett a lemosó tej (ez egy krémszerű, fehér anyag volt), melyhez kötelező jelleggel kellett tonikot használni, hiszen krémes maradt a bőrfelszín ill. voltak inkább zsíros/ vegyes bőrre a vízzel lemosható géles arctisztítók. A micellás víz ezzel szemben bőrtípus független, smink és arclemosó egyben friss, vizes hatású, de nem szárít.

Ennyi szerintem elég is volt ahhoz, hogy népszerűvé váljon. Hiszen a használata nagyon egyszerű (vattakorongot benedvesíteni, a micellás vízzel- arcot áttörölni- és kész is) és hatékony.

Elöljáróban:

A két termék közül a Garnier micellás vizét már használtam korábban a Bioderma tisztítóját kimondottan a cikk miatt vettem meg. A Bioderma terméke jóval drágább, tehát elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy többet is tud-e. Lesz-e olyan tulajdonsága, ami jelentősen megkülönbözteti a Garnier micellás víztől?

Én több luxus (áru) lemosót használtam évekig, ezért volt összehasonlítású alapom. Többek között Mac Pro Eye Make up remover (ez arcra is használható, 100 ml/ 7000.-Ft, Estée Lauder Perfectly Clean- 8500.-Ft/ 200 ml, Clinique Take the Day off 6.600.-/ 200 ml). Ezek a biodermanál is  drágábbak, de  valóban nagy a különbség az olcsóbb lemosókhoz képest. Nagyon hatékonyan távolítják el a sminket, egyáltalán nem szárítanak, az arcbőr friss érzetet kap utána. Összességében olyan a hatásuk, hogy ha a Mac vagy a Lauder termékét használtam vendégekre, akkor nagy részük azonnal rákérdezett, hogy mi volt ez, mert annyira jó érzés. A drágább termékekere gyakran igaz, hogy valóban többet tudnak és általában kiadósabbak, így ár/érték arányban jobban megéri azokat venni.

Na én valami ilyet vártam a Biodermatól az ára miatt.

És most nézzük részletesen a két lemosó tulajdonságait!

Cruelty free termék?

Egyik sem az.

A cruelty free termékekről itt írtam részletesen: Cruelty free tények és tévhitek

Hol kapható?

A Garnier drogériákban, a Bioderma gyógyszertárakban. Mindkettő könnyen elérhető.

Garnier: 1 pont

Bioderma: ' pont 

Kiszerelés, csomagolás:

Mindkettő azonos típusú műanyag flakonban van, egyik sincs papírdobozban. Nem találtam lényeges különbséget.

Garnier: 1 pont

Bioderma 1 pont

Használat:

Mindkettőt lemosókoronggal lehet használni. A Garnierre többen írták, hogy túl nagy a lyuk a tetején és sok folyik ki. Én ilyet nem tapasztaltam, mindkettő könnyen használható. Az eldobható vattakorong nem túlságosan környezetbarát, de használhatunk helyette mosható lemosókorongot.

Ígéretük szerint, mindkettő eltávolítja a sminket és a szennyeződéseket, külön sminklemosó és tonik nem szükséges.

Garnier: 1 pont

Bioderma: 1 pont

Mennyire tisztítottak/ távolították el a minket?

Smink nélküli arctisztításra, könnyű nappali smink eltávolítására mind a kettő  megfelelt, bár egy nem vízálló szempillaspirál már több áttörlést igényelt. Én csak micellás víztől (márkától függetlenül) nem érzem teljesen tisztának a bőrömet, ezért több lépéses lemosást használok, de a leírások alapján elégnek kéne lenni csak a micellás víznek. 

Aztán gondoltam bedobom őket a mélyvízbe, jöjjön a vízálló teljes smink. A szemsminket is vízálló termékekkel (tus, szempillaspirál, szemceruza) készítettem el és mindkettőnek keményen küzdött az eltávolításásval. A szemet dörzsölni kellett, legalább 4-5 vattakorong kellet a lemosáshoz, az erősebb alapozás eltávolításához is több lemosásra volt szükség és még mindig nem éreztem teljesen tisztának. Ez tényleg egy nagyon erős smink volt, amit általában nem hordunk hétköznapokon,  de azt gondolom, hogy fontos, mennyire tud egy lemosó egy ilyen sminkkel megküzdeni. Például a Mac Pro pillanatok alatt leszedi. A szemet azzal a technikával szoktam, hogy a lemosóval megnedvesített vattakorongot rajta tartom 10-15 másodpercig, majd szépen lehozza az egészet. A micellás vízekkel is kipróbáltam ezt, de nem igazán sikerült teljesen eltávolítani a sminket, ezért maradt a dörzsölgetés.

Mivel egyik sem tudta elsőre eltávolítani az erős vízálló sminket, kipróbáltam vízálló szemceruzát eltávolítani velük a kezemről. És nagyon örültem, hogy megcsináltam ezt a tesztet, mert itt világosan látszott, hogy a Bioderma hatékonyabb a vízálló smink eltávolításában, de mindez használat közben nem tűnt fel. Azt hozzá kell tenni, hogy a kézfejen erősebben, nagyobb nyomással távolítottam el a szemceruza nyomokat, a szemen ennél gyengébb nyomás alkalmazható. Még így is kétszer át kellett törölni (hogy mennyi maradt az a képen látható...) és itt nem volt szemfesték, tus megy spirál...

Garnier: 1 pont (mert azért jól tisztít és végül teljesen el tudtam távolítani az erős sminket is, ha erős küzdelmek árán is)

Bioderma: 2 pont (a teszt miatt, mert ott egyértelműen hatékonyabbnak tűnt), a gyakorlatban nem éreztem sokkal erősebbnek.

Milyen érzés a bőrnek?

Nekem száraz, de nem különösebben érzékeny bőröm van (szerencsére még soha semmilyen arcápoló vagy sminktermékre nem reagált szélsőségesen az arcbőröm, pedig próbáltam néhányat...)

Használat közben mindkettő friss, kellemes érzetet adott.

Nekem mindkettő után húzódott a bőröm és több hidratálást igényelt. A biodermanál az első 2-3 napban minimálisan kipirosodott az arcrész, ez később elmúlt. 

Összetevők:

Megint az történt velem, mint a púdereknél, hogy hasonló termékeknek szinte egyetlen közös összetevője sincs. Pedig külső tulajdonságokban, hatásukban, de még szinte illatra is nagyon hasonlóak. A fő összetevője mindkettőnek természetesen a víz, de ezen kívül csak egy stabilizáló hatóanyag közös. Egyik sem áll sok összetevőből. Ami elsőre kitűnik az a Garnier termékében a Glycerin, a Bioderma-ban pedig az uborka kivonat. Ezen kívül mindkettő tartalmaz vízmegkötő és kíméletes felülettisztító anyagokat. Nagyobb kockázatú összetevő egyikben sincs.

Garnier: 1 pont

Bioderma: 1 pont

Illat:

Egyikben sincs plusz illatanyag, ezért csak az összetevők természetes illata érződik. Mindkettő semleges, szinte illatmentes, a Bioderma kicsit (ha lehet ilyet mondani) gyógyszertári illatú.

Garnier: 1 pont

Bioderma: 1 pont

Mennyire kiadós?

Egyiket sem használtam még el teljesen. Szerintem napi (reggel/ este) használat mellett is több, mint egy hónapig elég (megközelítőleg 2 vagy 3 hónap, úgy hogy napi szinten nem viselek erős sminket, de ezt nagyon nehéz megsaccolni. A biodermaból a 250 ml kiszerelést használom). Mivel a Bioderma kicsit erősebben tisztít, valószínűleg kevesebb kell egy kicsit belőle, viszont drágább...

Garnier: 1 pont

Bioderma: 1 pont

Ár:

Mindig elérkezünk a problémás ponthoz:)

Garnier: 1.699.- / 400 ml, de előfordul kuponos akcióban is, amikor olcsóbban hozzá lehet jutni

Bioderma: Én a 250 ml változatot vettem és közel 4.000.- Ft fizettem érte a legközelebb eső patikában. (ha jól emlékszem 3.900 volt). Volt 500 ml változat 6.000.- körül.

Garnier: 1 pont

Bioderma : 0 pont

Ár/ érték arány:

Számomra mindig ez a legfontosabb. Tud-e egy termék annyival többet, mint amennyivel drágább? Az én személyes véleményem, hogy nem jobb annyival a Bioderma terméke, mint amennyivel drágább. Ha kicsit jobb is a tisztító hatása, használat közben nem tűnt annyival jobbnak amennyivel drágább. Rengeteg véleményt elolvastam és akik esküsznek a Bioderma termékére, vagy akár kipróbálták a Garnier micellás vizet, de visszatértek a Biodermához, ott sem találtam határozott indokot, hogy miért. Az egyetlen, amit el tudok képzelni, az a különböző összetevő lista miatt, hogy van akinek erre jobban reagál a bőre. Ezt a terméket kimondottan érzékeny bőrre fejlesztették ki és több olyan vélemény volt, aki leírta ez az egyetlen lemosó termék, ami jól működik együtt a bőrükkel, nem pattog ki, nem csíp. Ebben az esetben valójában megéri az árát, de mivel az én bőrömnek semmi gondja a Garnier micellás vízzel, ezért nem adnék több pénzt egy lemosóért, ha nem érzek nagy különbséget.

Garnier: 1 pont

Bioderma: 0 pont

Összegzés:

Garnier: 9 pont

Bioderma: 8 pont

Számomra a két termék között a lényeges különbség az ár ill. az ár/érték arány volt. Ezt részletesen az adott részeknél kifejtettem... Hasonló hatásfok és nagy árkülönbség...

Azóta mindkettőről írtam külön részletes cikket is:

Garnier micellás víz

Bioderma Sensibio H2O

Végezetül következzen egy (nagyon) rövid videó a Topsminkblog Youtube csatornájáról, amiben egy erős smink viselése utáni arctisztító/ bőrápoló rutint mutatok be. Ebben a videóban szerepel a Bioderma "zöld" micellás vize, amit a cikk írása után próbáltam ki és nagy kedvencem lett (ezt sem használom magában, hanem a többlépéses arctisztítás részeként:)


Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is...

vissza

Hozzászólások