Natúrkozmetikumok házilag - Almaecet : Hogyan használom?

2018.02.19.

Az almaecet régóta használt szépítőszer. Én kipróbáltam arcra és hajra is...A tapasztalataimat osztom meg ebben a cikkben.

Az egyik kedvenc hozzászólásom a krémmánián, amiben egy lány leírta, hogy találkozott egy drogéria előtt, egy hibátlan bőrű nénivel és amikor megkérdezte, hogy mitől ilyen szép a bőre, a néni elmondta, hogy egész életében csak almaecetet használt rá...

Ha ez nem is így volt, akkor is az almaecet  bevethető a mindennapi arcápolásban.

Számít, hogy milyen almaecetet használunk?

Az én tapasztalatom, hogy nagyon is. Régebben a CHEF márkát próbáltam ki, mint sokan, mert az lehetett kapni ..Aztán tavaly nyáron vásároltam Bio almaecetet és elég nagy a különbség. Már külsőre is hiszen a folyadék nem átlátszó, hanem olyan mint egy szűretlen gyümölcslé (mondjuk mivel ez is szűretlen, ezért ez érthető :) Sokkal lágyabb és egyáltalán nincs az az erős szúrós illata, amit sokan nem szeretnek. Ecet illata van persze, de ez is lágyabbnak tűnik, használat után sem érezni annyira.

Én ezt a terméket próbáltam ki, de más hasonló termék is jó lehet. Ha jól emlékszem 800.-Ft körüli volt az ára. Drogériában is kapható ez a típusú almaecet. (Pl: van DM saját márkás is)

Mielőtt megosztanám a tapasztalataimat, szeretném megjegyezni, hogy ezek az én tapasztalataim. Nem biztos, hogy ami nekem beválik az másnak is. Főleg arcra érdemes kezdetben erősen hígítva és kis területen kipróbálni, ill. kozmetikus/ bőrgyógyász véleményét kikérni.


Én elsősorban két funkcióval használtam almaecetet:


Néha arctonik helyett. 3-4-szeres hígítással, nagyon szeretem. Frissnek és üdének érzem utána a bőröm. Száraz a bőröm, de nem érzem, hogy  szárítana (ellentétben sok bolti lemosóval), friss érzetet hagy. Bár tény, hogy nem használom napi rendszereséggel. A véleményeket olvasva, lehet, hogy akkor már éreznék szárító hatást.

Update 2021: Toniknak már nem használom, mert közben felfedeztem a rózsavizet, ami száraz bőrűeknek sokkal jobb megoldás. Itt írtam róla: Rózsavíz: Hogyan használom?

Viszont a későbbiekben a kamasz fiamnak kipróbáltunk egy almaecetes tonikot, amit részletesen a teafaolajról írt cikkemben írtam le. Elolvashatod itt: Teafaolaj: hogyan használom Ez víz, almaecet és teafaolaj keveréke (pontos mennyiségekért olvasd el a részletes leírást!). És a zsíros, pattanásos bőrére remekül bevált (jobban, mint sok bolti termék), ezért ezt a mai napig el szoktam készíteni.

A másik funkció pedig a hajöblítés:


A szódabikarbónáról már írtam részletesen itt és leírtam azt a "No Poo" (sampon nélküli) hajmosást, ami nekem a legjobban bevált. (röviden: szódabikarbónás tisztítás, almaecetes öblítés). 
Viszont a legmegdöbbentő tapasztalatom a korpásodással kapcsolatban volt. Szinte mindig küzdöttem korpásodással. Mindent, de tényleg mindent kipróbáltam, ami drogériában vagy fodrászatokban kapható volt. Még a legjobban a L'orealnak, az a samponja vált be, amit fodrászatban lehetett kapni régebben (én úgy tudom már nincs) és a tubus elhasználása után egy hónap szünetet kellett tartani. Ebből arra következtettem, hogy elég agresszív anyag lehet, ráadásul néhány hét elteltével, akkor is visszatért a korpa. 
Már elég rég feladtam ezt a küzdelmet, amikor kipróbáltam az almaecetes öblítést. Én be is szoktam egy kicsit dörzsölni és rajta hagyni 5-10 percig. Majd vízzel kiöblítem. Megdöbbentő volt, hogy már az első alkalom után eltűnt a korpa és azóta sem tért vissza. 
Olvastam már úgyis, hogy száraz hajba dörzsölik (ezt azért óvatosan, én sem próbáltam így). 5-10 percig rajta hagyják majd leöblítik. Nekem ezt a módszert már nem kellett kipróbálnom, mert az öblítés is megoldotta a problémát.

Update

Az almaecettel kapcsolatban ennyit tudok megosztani Veletek :) 

Legközelebb természetes szépítőszerek vonalon, a teafaolaj és szőlőmag olaj következik. Persze addig még sok hasznos smink és szépség cikket is megosztok:)

Ezekről a házi szépítőszerekről olvashatsz még a blogon:

Kókuszolaj- minden, amit tudni kell / hogyan használom

Szódabikarbóna- Hogyan használom?

Teafaolaj: Hogyan használom?

Avokádóolaj, szőlőmagolaj- A legfontosabb tudnivalók

Ajakradír házilag, 3 összetevőből

Házi szépségreceptek közül az ajakradírról videó is készült a Topsmink Youtube csatornájára:

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások