Sminkecsetek - Hogyan tisztítsd a sminkes ecseteidet?

2017.08.28.

A kozmetikai ecsetek, sminkeszközök és makeup termékek a legerősebben fertőző tárgyak lehetnek a környezetünkben (olyan erős riválisok mellett, mint a pénz vagy a WC kagyló :), ha nem megfelelően tisztítjuk őket.
De mégis hogyan tartsuk sminkeszközeinket higénikusan?

Időközben ennek a cikknek (két) videó változata is elkészült a Topsminkblog YouTube csatornára. Egy hosszabb, nagyon részletes, beszélős videó:

És egy rövidebb "kisokos" videó, melyben gyorsan végigveszem a tisztítási lehetőségeket és gyakorlatban is láthatod, hogy melyiket, hogy kell használni:



A sminkelésnél nagyon fontos a higénia, mert a sminkecset egyik legfertőzöttebb eszközzé válhat, ha nem vigyázunk (ezért a bolti teszterekkel is érdemes óvatosan bánni). Arról, hogy a sminktermékeinket hogyan használjuk higénikusan és mikor érdemes megválni tőlük itt írtam: Meddig jók a sminktermékek?

Az sminkecsetek rengeteg bacit hordoznak (ugyanúgy , mint egyéb sminktermékek), hiszen találkozva a bőrünkkel ráragadnak koszocskák egyéb bacik, majd ezeket belevisszük a szemfestékbe/ pirosítóba, majd ha nem tisztíjuk ki legközelebb ezzel a réteggel találkozik a bőrünk és ez így megy egészen addig amíg ki nem tisztítjuk...

Ezzel szerintem alaposan megindokoltam, hogy ez miért fontos:)))

Arról, hogy milyen típusú ecsetek vannak már írtam. Az alapozó és pirosítóecsetekről itt írtam, a szemre használható sminkeszközökről pedig itt.

Sminkecsetek tisztítására több módszer létezik, a legtöbbet magam is kipróbáltam. Tapasztalataimat osztom meg ebben a cikkben.

1. Gyógyszertári sebbenzin


Talán az egyik leggyakoribb tisztítási módszer (a legtöbb kozmetikus, sminkes is ezt használja.  Az tény, hogy krémes termékekkel (alapozó, rúzs...) szemben is nagyon hatékony, nem csak a por állagú sminkeket lehet vele eltávolítani. Gyorsan tisztít és gyorsan is szárad.

Arról, hogy mennyire teszi tönkre az ecseteket nagyon különbözőek a vélemények. Sokan azzal érvelnek, hogy a természetes szőrből készült ecsetek, olyanok mint a haj, ezért a benzines tisztítás olyan, mintha azzal mosnánk hajat. De sok helyen olvasni arról is, hogy egyáltalán nem árt az ecseteknek. Én régebben kombináltam a benzines (ezzel minden sminkelés után) és a samponos/balzsamos átmosást (kb havonta egyszer/ kétszer), amitől tényleg nagyon selymesek lesznek az ecsetek. Az biztos, hogy vannak több, mint 5 éves, minőségi ecseteim, amik a mai napig tökéletes állapotban vannak, de az is tény, hogy benzines átmosás után nem lesznek szép puhák az ecsetek. Azóta már találtam hatékony és ápoló módszert ezért ma már szinte egyáltalán nem használok benzint ecsettisztításra.

Előnyei: 

Mind közül ez szárad (párolog el) a leggyorsabban, sminkesek ezért is használják sokszor, mert percek múlva már lehet dolgozni vele.

Nagyon alaposan tisztít. Elsősorban krémes termékeknél (alapozó, rúzs) ultrahatékony, mással lényegesen nehezebb ezeket az anyagokat eltávolítani.

Viszonylag olcsó.

Hátrányai: 

Csak gyógyszertárban szerezhető be és egyszerre csak korlátozott mennyiséget adnak. Update: Már nem vásárolható recept nélkül, fel kell íratni :(

Update 2020: Többen jelezték (itt kommentben is), hogy lehet venni patikában. Azóta én is kipróbáltam és valóban ismét vénymentesen beszerezhető.

Hogy használd?

Többféle képen is lehet:

Vagy kis edénykében (amit másra nem használsz) önteni egy kicsit, majd papírtörlőn/ törölközőn áthúzkodni

Vagy rögtön a papírtörlőt / vattakorongot átnedvesíteni a benzinnel és azon áthúzogatni.

Fontos: Az ecset ne ázzon a benzinben! (hogy a szálak ne lazuljanak ki)

2. Hajsampon + hajbalzsam (opcionális)

Ha nincs otthon speciális ecset tisztító sampon akkor sem kell kétségbe esni, a hagyományos sampont is lehet használni. (természetesen jó alaposan ki kell öblíteni, mint ahogy a hajjal is tesszük).

Előnyei:

Olyan selymesek és puhák lesznek az ecsetek, mint soha előtte.

Általában van otthon sampon.

Hátrányai:

Nagyon-nagyon lassan szárad :((( Kb fél nap.

Hogy használd?

Mosdóba kis langyos víz, hozzá sampon, ecseteket belemártani, papírtörlőn húzogatni és ezt ismételgetni addig, amíg tiszta nem lesz. Ezek után törölközőn fektetve (hogy a ragasztáshoz ne jusson be víz) megszárítani. 

Az ecset ebben az esetben se ázzon!

3. Sminkecset tisztító folyadék 


Most már szinte minden sminkes márkának van ecset tisztító folyadéka. Ezek Sprayk vagy kiönthető folyadékok. Én több márkától is használtam ilyet (Mac, Ebelin, Revolution) és az általános tapasztalatom az volt velük, hogy a poros termékeket (szemhéjfesték, pirosító...) még kiszedik, de a krémesekkel nehezen birkóznak meg. Egy rúzs- vagy alapozóecsetet soha nem éreztem teljesen tisztának, ha ezzel próbáltam kimosni. (és ha utána átmostam samponnal, ecset tisztító szappannal vagy benzinnel, akkor még bőven jött is ki az ecsetből anyag). Száradási idejét tekintve közepes (a benzinnél lassabb, a samponos kimosásnál gyorsabb). Ezek a termékek aránylag drágák (a többihez képest) és gyorsan fogynak, ezért ez a legdrágább módszer az ecsetek tisztítására.

Én általában tartok itthon egy flakonnal, ha egy- két ecsetet akarok csak kitisztítani és nem nem szeretnék vizes kimosásnak nekikezdeni.

Előnyök: 

Hivatalosan is ecsetekre van fejlesztve.

Hátrányok:

Szinte minden márkának van és nagyon különbözőek valamelyiket úgy kell használni, mint a benzint, valamelyik sampon típusú... Laura Lee egyik videójában mutatott olyat, ami másfél literes flakonban van és rögtön szárad, de amiket én próbáltam, azok nem ilyenek voltak. Amiket én használtam az a Mac ecsetmosója (közepesen tisztít és lassan szárad) ill. a DM spray ecsetmosója (ez talán egy picit jobban tisztított, gyorsabban száradt és olcsóbb). Mindkettőre jellemző volt, hogy nagyobb mennyiségű ecsetnél sokkal gyorsabban fogyott, mint a benzin. Update: azóta a Nyx ecset mosóját is próbáltam (ez spray). Hasonlóak a tapasztalataim, mint a másik kettővel.

Ez a legdrágább (1.500-tól 5.000.-ig)

Ecsettisztító szappan:


Nagy felfedezés volt számomra a da Vinci márka ecset tisztító szappanja. Elsősorban azért próbáltam ki, mert szerettem volna valamilyen ecset tisztítót, ami hatékony a krémes termékek ellen (ez abban az időben volt, amikor vényköteles volt a benzin). És valóban nagyon bevált, annyira, hogy most már csak ezt használom ecset tisztításra. Van mindig egy spray itthon, ha egy-két ecsetet rögtön használat után ki szeretnék tisztítani. De nagy ecset mosásra csak ezt használom. Elsősorban azért, mert szintetikus és természetes szőrből készült ecsetekre is használható, ugyanannyira kiszedi az alapozót vagy a rúzst, mint a benzin (sőt talán még gyorsabban) és kimondottan ápolja az ecseteket (az biztos, hogy puhábbak lesznek, mint a benzines kimosás után). Három kiszerelésben (13g, 40g, 85g) lehet kapni (én a Notinoról rendeltem). Mérettől függően 1.500.-Ft és 4.000.- Ft között van. Én kezdetnek a legkisebbet rendeltem és ez valóban nagyon kicsinek tűnt, viszont (mint általában a szappanok) elég kevés  fogy belőle egy alkalommal, tehát még ezt a picit sem használtam el...

Előnyei:

Krémes anyagokat is jól kiszedi, egyszerű a használata, kiadós

Hátránya:

Mivel vízben alaposan ki kell mosni az ecseteket, ezzel a módszerrel is aránylag sokáig száradnak az ecsetek

Használat

Egy edényben, lavórban, mosdóban vizet kell ereszteni, az ecsetet megnedvesíteni körkörös mozdulatokkal beszappanozni, majd átnyomkodi a szálakat és addig öblíteni, amíg teljesen tiszta nem lesz a vÍz. Ezután jöhet a törölközőn való szárítás. 

Ecset tisztító tojás, alátét


Abban, hogy ennyire elégedett voltam a szappanos kimosással, abban annak is szerepe volt, hogy ugyanakkor megrendeltem egy ecset tisztító tojást is. Ez egy olyan termék, amit már régóta szerettem volna kipróbálni és most úgy vagyok vele, hogy nem is értem, miért nem használtam már hamarabb. Tehát én a szappant a kezdetektől ezzel használtam, nem az ujjaimmal nyomkodtam a szálakat. A benedvesített samponos vagy szappanos ecsetet ezen kell áthúzni és mivel a sörték behatolnak a szálak közé, nagyon alaposan kiszedik az ecsetből a festékmaradékokat. Én a BrushArt termékét használtam. Ez egy aránylag kisebb méretű tojás alakú tisztító alátét, de a célnak tökéletesen megfelelt. Az ára 2.000.- Ft körül volt. 

UPDATE 2021: Azóta a Sigma ecsetmosó alátétét is kipróbáltam (ez a rózsaszín). Ha ajánlanom kéne a kettő közül én egyértelműen ezt választanám. Kézre is húzható, asztalra is rögzíthető és többféle bordázat is van rajta a különböző ecsetekhez.

Egyéb eszközök

Sminkecsetek tisztításához kaphatóak olyan eszközök, melyeket szerintem felesleges megvenni, de gondoltam azért egy ecset tisztításról szóló cikkben legalább megemlítem őket.

Komplett ecsetmosó szett, tál (mondjuk az állított szárítás nem a leghasznosabb, ecseteket fektetve vagy fejjel lefele lógatva kell szárítani, hogy ne lazuljanak ki a szálak). Bármilyen lavór, edény, tál vagy akár a mosdókagyló is megteszi. Sminkecsetek tisztítására teljesen felesleges külön edényt venni.

És elértünk a csúcstermékhez:) (külföldi blogereknél sláger) az ecsetmosó és szárító torony egyben (az oldalán van a tisztító rész). Itt legalább fejjel lefelé lógatva vannak az ecsetek, ahogy kell , az alsó rugalmas gyűrű tartja. Viszont törölközőn fektetve annyira szépen megszáradnak az ecsetek, hogy szerintem teljesen feleslege egy ilyenbe beruházni. Főleg, hogy az áruk (mérettől függően 8.000.- és 30.000.-Ft (!) között) meglehetősen borsos.

íme egy drágább változat: 

Összesítve a tapasztaltaimat, én egyértelműen az ecsettisztító szappan + ecset tisztító tojás (vagy alátét...) mellett tettem le a voksomat:) Nekem ez a módszer nagyon bevált, tehát valószínűleg én ennél maradok:)

Sminkecsetekkel kapcsolatosan még ezeketa cikkeket találod a blogon:

Minden a szemfestő ecsetekről /Milyen típusok vannak? Mire használd?

Minden az ecetekről: Alapozó és púderecsetek

Kipróbáltam: Ebelin ecsetmosó folyadék


Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások