Sminktermékek - Az alapozó- Minden, amit az alapozásról tudni szeretnél...

2015.10.06.

Egy hatalmas, kimeríthetetlen téma…
Megpróbálom megtenni a lehetetlent és összefoglalni azt, amit az alapozásról tudni kell..


Miért alapozzunk? Hogy egységesítsük a bőrképet. A szó maga nagyon jól kifejezi, hogy a smink alapjait tesszük le, amikor alapozót használunk. Egy füstös szemes vagy vörös szájas smink sem lesz tökéletes, ha nem makulátlan a bőrkép. Én azok közé tartozom, akik a sminkelésnél a legfontosabbnak a bőrképet tartják. Mindig sokat dolgozom a bőrképen, íme néhány munkám :)

Ha valaki nem szereti , hogy hétköznapokon alapozót használjon, hordhat színezett hidratálót, BB vagy CC krémet. Ezeknél a termékeknél nincs az az érzés, hogy valami van az arcon, de már alapozókból is van több nagyon könnyű típus.

A legnépszerűbb BB krémről itt írtam véleményt: Kipróbáltam: Garnier olajmentes BB krém

Hogy válasszunk alapozót? Az alapozó választás fontos, ha megtaláltuk a megfelelőt érdemes kitartani mellette.

Alapozó választásnál  három szempontot kell figyelembe venned.

  1. A legfontosabb az, hogy milyen típusú a bőröd. És utána már adódik is a következő kérdés, és azt honnan tudjuk, hogy milyen típusú a bőrünk? Nagyon sokan azt válaszolják, hogy érzékeny… Jó, de mire?

Ahhoz, hogy a megfelelő bőrápolási rutint össze tud állítani (amivel megalapozod a bőröd egészségét),  érdemes kozmetikus felkeresni, aki tanácsokat tud adni arra vonatkozóan, hogy a bőröd milyen speciális törődést igényel…

Az alapozó választásról nagyon részletesen itt írtam: Hogyan válaszd ki a tökéletes alapozót?

Tehát ismernünk kell a bőrtípusunkat, hogy esetleg van- e olyan anyag, amire érzékenyek vagyunk…

Vannak speciálisan zsíros, száraz vagy akár pattanásos bőrre készült termékek és a szép alapozáshoz érdemes azt használni…Hogy miért? Mert, ha mondjuk van egy alapozó, ami kimondottan száraz bőrre készült, akkor az zsíros bőrön átfényesedhet…

De vannak olyan alapozók is, amik bőrtípus függetlenek…

Bőrtípustól függően írtam sminktippeket:

Sminktippek száraz bőrre

Sminktippek zsíros bőrre

2. Mennyire fedjen?  Ha szép a bőröd és nincsenek bőrhibáid, akkor  válassz könnyű alapozót vagy színezett hidratálót! Erős fedésű alapozót tényleg csak indokolt esetben használj mindennapokra.

A két legnépszerűbb erős fedésű alapozót ebben a cikkben hasonlítottam össze:

Mac fix fluid vs. Estée Lauder Double wear

3.Milyen legyen a finise? Régebben egyértelműen a matt alapozás hódított. Most (szerencsére) nagyon divatosak a krémes hatású alapozók (ez nem csillogósat és nem is zsírosan tocsogót jelent, hanem  természetes bőrfényt, ami természetes és egészséges hatású).

 És a a színe? A három szempontban nem szerepel a színválasztás. A legfontosabb ne válassz alapozót a leendő bőrszínedhez („fogok még barnulni…”), mindig az aktuális bőrszíned vedd figyelembe. Az alapozó színét csakis az arcodon teszteld, ne  a csukló belső oldalán. Olyan helyen vásárolj alapozót, ahol van lehetőség kipróbálására. akár az arcodon, akár úgy, hogy mintát adnak.

Alapozónál azt is látni kell, hogy bizonyos idő után, hogy viselkedik a bőrödön. Ha pl 1-2 óra múlva átfényesedik, akkor lehet, hogy nem az a megfelelő választás.

Tehát az aktuális bőrszínedhez válassz terméket, amiből az is következik, hogy télen és nyáron valószínűleg különböző színt kell használnod. Azt, hogy az alapozó passzol-e  a bőrszínedhez, a nyak és az áll vonalánál  tudod ellenőrizni. Ha nagyon nagy a különbség, az alapozó maszk szerűvé válhat, amit gondolom szeretnél elkerülni elkerülni.

Ha szeretnél professzionálisan alapozni,  tarthatsz otthon a téli és a nyári  alapozószínből és adott bőrszínednek megfelelően kikeverheted az aktuális színt. Erre a legtöbb folyékony alapozó alkalmas. Lehet, hogy luxusnak tűnik, de nagyon praktikus megoldás.

A bőrképet nagyban meghatározza, hogy milyen alapra  kerül (már megint a bőrápolás…). Az alapozót mindig a megtisztított bőrre vidd fel! A heti rendszerességű radírozás és arcmaszk, biztosítja az egyenletes felületet az alapozáshoz.

 Mivel vigyük fel az alapozót?

Több megoldás is lehetséges:

 Kézzel:  ez gyakori megoldás. Van, aki csak így tudja megfelelően eldolgozni az alapozót. Arra mindig figyelj, hogy valóban tiszta kézzel nyúlj az arcodhoz!  Ha van lehetőség próbálj ki egyszer egy alapozóecsetet, amivel professzionálisabban dolgozhatsz…

 Szivaccsal- ez is gyakori. A szivaccsal jó fedést érhetsz el, ha pedig benedvesíted természetesebb bőrképet kapsz. Két dolog fontos a szivaccsal kapcsolatban: 1. Víz bázisú, folyékony alapozóhoz, nem jó használni, mert az anyag nagy részét magába szívja, ezért  hamarabb elfogy az alapozó. 2. A szivacs higéniája hagy kivánnivalót maga után. Valójában a használata már az első alkalom után nem teljesen higénikus. Nehezen tisztítható (ki lehet mosni és megszárítani, de ez elég macerás) . Ha szivacsot használsz 2-3 hetente érdemes cserélni. A beauty blenderek már a szivacsok új generációja, nem szívják be az anyagot és nagyon szépen lehet dolgozni velük (de a tisztítása ennek sem egyszerű...)

 Ecsettel- Ez a legprofibb megoldás. Viszont az alapozóecset használata némi gyakorlatot kíván + egy jó minőségű darab befektetést igényel. (Egy minőségi alapozó ecset ára:  6.000-15.000.- Ft között van). A jó hír viszont hogy tökéletesen tisztítható (ecsetmosó folyadékkal, samponos vízzel vagy alkalmakként sebbenzinnel). A mosásnál figyelj arra, hogy a ne áztasd sokáig az ecsetet (hogy a szálak rögzítéséhez ne jusson víz ) , majd törölközőre fektetve szárítsd meg, szintén elkerülve, hogy a szálak rögzítéséhez víz jusson.

Az ecsettisztításról egy videót is készítettem a TopsminkBlog Youtube csatornára:

   Alapozó ecsetből két alapvető típus van. 1. A lapos. Ez általában szintetikus szálakból áll, erősebb fedést ad és lapogató mozdulatokkal tudunk dolgozni vele.

2. Duo fiber ecsetek- Ezeket onnan lehet megismerni, hogy alul fekete (természetes szőrszálak) vannak, felül pedig fehérek (ezek szintetikus szálak).  A szintetikus szálaknak köszönhetően az anyag nem ragad bele az ecsetbe, a természetes szálak pedig belepolírozzák az anyagot a bőrbe. Duo ecsetekkel  természetes alapozás érhető el , meglehetősen kevés anyag használatával. Körkörös mozdulatokkal dolgozz velük!

A képen alul láthatóak a lapos ecsetek (MAC #190, #193) az erősebb fedéshez, felül pedig a duo ecsetek (MAC #130, MAC188) a természetes hatáshoz.

Részletesen itt mutattam be az alapozó ecseteket és használatukat: 

Mindent az ecsetekről: Alapozó és pirosító ecsetek

Kiszerelés alapján az alapozók lehetnek:

Folyékony (üvegben vagy flakonban). Fedésük ez alapján még bármilyen lehet (Egészen lágy vagy akár teljes fedés)

Előnyök: Jól oszlik, többféle módin is felvihető, általában rétegezhető, könnyű kisebb mennyiséget vinni belőle pl: utazásra

Hátrányok: az üveg törhet, ha nincs megfelelő pumpa vagy adagoló akkor pazarolhatunk sokat

Kompakt alapozó (régi nevén: "krémpúder" :): Sűrű, krémes alapozó tégelyben vagy tükrös kompaktban

Előnyök: általában jó fedés, gyakran hidratáló- bőrápoló funkcióval párosul, praktikus kiszerelés, általában van hozzá szivacs

Hátrányok: ez a típus szárad be a leggyorsabban és ilyenkor lazítani kell (általában vízzel vagy vizes szivaccsal feltenni), a sűrűsége miatt nem megfelelő felvitelnél maszkszerű hatást érhetünk el)

Púder alapozó: Nagy fedésű, púder kiszerelésű alapozó (Pl: Mac Fix Powder)

Előnyök: Könnyen ecsettel felvihető, Általában megbízhatóan matt, Kényelmes (aki nem szereti az arcán a krémes termékeket, annak érdemes kipróbálni)

Hátrányok: Nehezen rétegezhető, Általában száraz bőrrel nehezen működnek együtt

Mint a leírtakból is lehet látni, a tökéletes alapozó megtalálás nem egyszerű feladat, de elengedhetetlen a szép sminkhez. Érdemes időt és fáradtságot rászánni, illetve ha drágább kategóriában találtad meg az álomalapozót, akkor ez az amibe érdemes beruházni :)

Alapozással, bőrképpel kapcsolatban ezeket a cikkeket találod a blogon:

Hogyan válaszd ki a tökéletes alapozót?

Highlighter kisokos: Minden, amit tudni kell

Hogyan változtasd az alapozó fedését?

Minden az ecsetekről: Alapozó és púderecsetek

Sminktippek zsíros bőrre

12 korrektor trükk, amit mindenkinek ismernie kellene

5 videó, melyből profin megtanulhatsz kontúrozni

Hogyan sminkelj, ha száraz a bőröd?

Ne tűnj fáradtnak: Sminkelj jól!

Ezekről az alapozókról írtam a blogon őszinte véleményt:

Mac Face &Body alapozó

Kipróbáltam 5 MAC alapozót

Melyik a jobb? MAC Fix fluid vagy Estée Lauder Double Wear

Estée Lauder Double Wear

Catrice HD liquid alapozó

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:) Ha igen, akkor klikk a képre és már olvashatod is...:)






 

 

 

vissza

Hozzászólások