Sminktermékek - Mac palletta / Milyen palettákat lehet kapni a Macnél?

2016.05.03.

A sminkpaletta praktikus dolog, hiszen egyből látjuk milyen szineink vannak. A mac-nél kaphatóak készen összeállított paletták és olyanok is, melyekben mi választhatjuk ki a színeket.
Nézzük milyen lehetőségeink vannak, ha Mac palettát szeretnénk.

UPDATE 2021: A cikk a smink írásakor (2016) aktuális palettákról szól. Mostanában kevesebbet járok Mac üzletbe, ezért az aktuális palettákról kevésbé tudok hírt adni:) Amit tudok: a szem és pirosító paletták maradtak. Szemfestékekből azóta Mac készített fix, összerakott palettákat is, melyek jobb árban vannak (9-es mini és 15-ös normál méretben). Illetve azt tudom, hogy Studio finish korrektorból is lehet már összeválogatni saját palettát (elsősorban sminkeseknek előnyös lehetőség). Swatch szempontból még mindig nagyon jól használható a cikk, mert a legtöbb szemhéj és pirosító szín még mindig kapható az üzletekben.

A Mac-nél kaphatóak rúzs, szemhéjfesték, de még korrektor paletták  is.

Nézzük melyiket, milyen színekben és kiszerelésben vásárolhatjuk meg.

Szemhéjfesték paletták:

Paletták közül feltétlenül a legnépszerűbb termék. Néhány éve még csak úgy választhattunk palettát, hogy mi válogattuk bele a színeket. Most már kaphatóak fixen összeállított paletták is.

Én ettől függetlenül a saját magunk által összeválogatott paletták mellett teszem le a voksomat. Ez úgy működik, hogy vannak üres paletták (2,4 vagy 15 üres hely van benne) és ehhez válogathatunk utántöltő korongokat, melyeket beleteszünk a palettába. Utántöltő az összes szemhéjfesték színből kapható. Mivel a legnagyobb paletta 15 szemhéjfesték számára van kialakítva (és kb. 50.000.- Ft-ba kerül teljesen feltölteni), kikövetkeztethetjük, hogy az interneten ennek töredékéért árult 100, 120 db-os paletták nem a Mac eredeti termékei.

UPDATE 2021: A bevezetőben említett, a cikk írása óta bevezetett paletták árban jóval kedvezőbbek. A 9 mini színt tartalmaző paletta (több színösszeállításban kapható) 12.000.- Ft körül, a normál 15 színt tartalmazó fix színeket tartalmazó paletták 15.000.- és 20.000.- Ft között kaphatóak.

Tehát megvesszük az üres palettát és ebbe válogathatjuk a színeket.

Mik ennek a megoldásnak az előnyei?

Csak olyan színek lesznek a palettában, amelyeket valóban használunk.

Nem kell egyszerre megtölteni, tehát nem kell egyszerre nagyobb összeget kiadni.

Ha egy szín kifogy, mert sokat használjuk, tudjuk csak azt az egyet pótolni.

Nekem a következő összeállított palettáim vannak.

Natúr paletta (elsőként ilyesmit érdemes összeállítani). Tartalmazzon matt és fényes textúrákat, világos és sötétebb színeket. Így egy természetes vagy egy alkalmi, füstös smink elkészítése sem okozhat problémát.

A saját natúr palettám így néz ki:

(Mindegyik állandó szín)

1. Brule (matt krém, szemöldök alá, éleket elsatírozni tökéletes) 2. Naked lunch (szemöldök alá highlightnak) 3. Jist 4. Grain 5. Wedge üres helye... (ezt nagyon sokat használom mélyítő vonalba és szemöldökre) 6. Era 7. Patina 8. All that glitters 9. Omega (nagyon jó szőkésbarna szemöldökre) 10. Soba 11. Romp 12. Satin Taupe 13. Twinks 14. Mystery 15. Smut

Van egy lila palettám: 

(Ebből mindegyik szín állandóan kapható)

1.pink freeze (fényes világos rózsaszín) 2. Crystal (fényes világos lila) 3.Da bling 4. Quarry (matt) 5. Haux 6.Paradisco (ez egy narancsos, fényes szín. Nyárra kék szeműeknek telitalálat) 7. Beutiful Iris 8. Star violet 9. Trax 10. Creme de violet 11. Nocturnelle 12. Shadowy lady 13. Sushi flower

Ez a füstös, fekete sminkhez használt paletta (itt az üres helyek még feltöltésre várnak :)

1. Filament 2.Sivler thing 3.Silver ring 4. Knight 5. Nehru 6. Typographic (ez egy matt sötétszürke, ami nagyon jól fog, ezt használom a legtöbbet) 7. Black tied (ez nagyon csillogósnak tűnik, de szemre feltéve csak halványan csillog, viszont nagyon szép matt fekete az alap) 8. Carbon (ez a Mac matt feketéje, viszont a textúrával nem vagyok teljesen elégedett, kicsit „porzós”)

Ebben pedig a kék és zöld színek vannak:

1. Three ring yellow ( limitált) 2. Sumptious olive 3. Bright green (lim.) 4. Club 5. Bitter 6.7. Limitált színek, nem tudom a nevüket 8. Deep truth (a legszebb kék :) 9. Knight divine 10. Lovelace (lim.)

Pirosító paletták: Mac üzletekben pirosító palettákat is össze lehet állÍtani. Az üres palettákba 6 db utántöltő fér. Persze saját használatra nem feltétlenül van ennyi színre szükség, de aki sminkőrült, vagy sminkeléssel foglakozik annak jól jöhet. Az én palettáim textúra és árnyalat alapján vannak válogatva. A színek egyenként is kaphatóak.

Matt, rózsaszínes paletta:

1. Pink swoon 2. Stay pretty (prolong) 3. Melba (talán a legtöbbet használt pirosítóm, matt barackos rózsaszín) 4,5,6 ? Sajnos ezeknek nem tudom a nevét :(

Matt, natúr paletta:

1. Prism 2. Sincere 3. Harmony (nagyon jó kontúrozáshoz) 4. Blushbaby (fáradt matt rózsaszín, ezt is nagyon sokat használom) 5. Alls good (limitált volt) 6. Pinch me ( ha nyáron jól lebarnultunk :)

Natúr, fényes paletta:

1. Liberty (limitált) 2. Margin 3. Style 4. Springsheen 5. Sunbasque 6. Get away (limitált)

Rózsaszínes, fényes paletta:

1. Breezy 2. Plum foolery 2. Dollymix 4. Peachykeen

Korrektor paletták:

A Mac üzletekben kaphatóak korrektor paletták is. Ezek a készen kapható paletták studio finish korrektort tartalmaznak. Ez a Mac erősen fedő korrektora, elsősorban bőrhibákra, viszont azt tapasztaltam, hogy a palettában lévő anyag krémesebb, óvatosan szem alá is használható.  Összesen gy árnyalatban kapható. Minden palettában 6 szín van, ebből 4 állandóan kapható, illetve mindegyikben van egy sárgás és egy barack árnyalat színkorrekcióra. A sárgás színnel az arc pirosas részeit, a barackkal a barnás karikákat vagy foltokat tudjuk korrigálni. A palettákban található sötétebb színektől nem kell megijedni, nagyon jól használhatóak kontúrozáshoz.

Nekem a két középső árnyalat van meg. Ezekben ezek a színek vannak.

Itthon nem kapható Mac paletták:

Prolong eyeshadow paletták.

A prolong (tartós) szemhéjfestékek nem tartoznak a legnépszerűbb Maces termékek közé, pedig megérdemelnék. Valóban hosszan tartó, szaténfényű anyagokról van szó. Néhány nagyobb európai városban vannak a Macnek Pro üzletei, ahol kimondottan sminkeseknek készült termékeket is lehet vásárolni, nemcsak a nagyközönségnek készült sminkeket. (Pl: testfestékek, pigmentek, glitterek ezer színben...) Itt lehet kapni prolong szemhéjfestékekhez palettát és utántöltőket. Mac pro üzletekben amúgy bárki vásárolhat nemcsak sminkesek.

Az én prolong palettám így néz ki:

1. Pink frontier (nagyon szép rózsaszínes barack, szaténfénnyel) 2. Endless passion 3. Lie low 4. Wethered 5. Ennek nem tudom a nevét :)

Rúzspaletta:

Szintén Mac pro üzletben kapható paletta rúzsok részére. Ez főleg sminkeseknek nagyon praktikus, mert nem kell kinyitogatni az összes rúzst, hogy ennek most milyen színe is volt, hanem egyben látni az összeset. Rúzsokhoz üres palettát lehet kapni, melyet a saját rúzsainkkal tölthetünk meg. Mondjuk ez nem két perc, de tényleg megéri ráfordítani az időt.

A MAc rúzsokról részletesen itt írtam: Mac rúzs- minden, amit tudni kell

meg itt: Mac rúzs-legjobb képek, swatchok

Az én rúzspalettám így néz ki:

Palettákkal kapcsolatban ezek a legfontosabb dolgok, ami le szerettem volna írni, remélem hasznosnak találtátok:)

Ezekről a MAC termékekről is írtam a blogon:

Mik legyenek az első MAC termékeid?

Melyik a jobb alapozó Mac Fix Fluid vs. Estée Lauder Double Wear?

Mire jó a MAC Fix+?

MAC rúzs- Minden, amit tudni kell

Mac rúzs- Színek, swatchok

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások