Szemhéjtus kisokos - Minden, amit tudni kell...Milyen tusok vannak és hogy használd őket?

2016.02.12.

A tusvonal kiemeli a szemet. Kétségkívül egy kis gyakorlást igényel, de a leggyorsabb módja, hogy látványos sminket készítsünk. Ebben a posztban bemutatom a szemhéjtus típusokat és azt is milyen technikával tudsz tökéletes tusvonalat húzni.

Az első találkozásom a szemhéjtussal (kb. 14 évesen) tragédiába fulladt. Voltak akiken láttam, hogy milyen jól néz ki és azt gondoltam egyszerű lesz, de nem volt az. Egy nagy maszat lett az egész. A tust elajándékoztam és egy ideig hagytam is. 

A tusvonal húzását kicsit gyakorolni kell, de már néhány alkalom után begyakorlódik a saját szemformához illő vonal és onnan már gyerekjáték a használata.

De milyen szemhéjtusok közül választhatsz?

Hagyományos szemhéjtus

Előnyök: általában ezeknek a tusoknak van igazi mélyfekete színe, a legtöbb egyáltalán nem szívódik be a szemhéjba ezért valóban lakkos hatású

Hátrányok: személyes véleményem szerint ezzel a legnehezebb bánni, mivel az anyag folyékony, ezért nagyon könnyű összemaszatolni és a kis redőkbe is könnyen befolyik

Legkedveltebb márkák ebből a típusból: Essence liquid ink, Lovely, Astor eye Artist

Filces tus:

Előnyök: Könnyű használat, hiszen úgy kell vele bánni, mint egy filctollal, nem folyik. Azért a használatnál érdemes arra figyelni, hogy amikor húzzuk a vonalat a filc vége magasabban legyen, mint a vége, hogy folyamatosan jöjjön belőle az anyag.

Hátrányok: Kiszáradhat. Tapasztalatom szerint ezt a típust érdemes fektetve tárolni és nem állítva. Ritkán van olyan típus amelyik tényleg igazán ébenfekete.

Legkedveltebb márkák:  Manhattan eyemazing liner, Miss sporty studio lash, elf. A külföldi blogok sztárja egyértelműen a Stilla stay all day waterproof liquid eyeliner, melyet egyenesen a legjobb tusnak szoktak  nevezni. 

Gél állagú tus

Előnyök: mivel az anyag gél állagú, egyáltalán nem folyik. Könnyű vele dolgozni és könnyen javítható.

A legnépszerűbb géles szemhéjtusokat (Mac, Maybelline, L'oreal, Sigma) ebben a cikkben teszteltem: https://www.topsmink.hu/blog/melyik-a-legjobb-gel-allagu-tus-mac-maybelline-l-oreal-sigma-/57535/

Hátrányok: kell hozzá külön ecset (vékony végű vagy vágott ecset), valamelyikhez van csomagolva. Az anyag beszáradhat bizonyos típusoknál, itt is ritka a tényleg nagyon fekete szín.

Legnépszerűbb márkák: Manhattan zselés tus, Mac fluidline, Bobbi Brown (ez külföldi blogokon is és a borsos ára ellenére nekem is ez a legnagyobb kedvencem: ),külföldi blogokon:Rimmel Scandal Eyes Waterproof Gel Liner, Maybeline Eye Studio Lasting Drama Gel Eyeliner, Stila smudge pot

A szemre használható sminkecsetekről itt írtam részletesen

Hagyományos szemceruzát is használhatunk


Előnye: mindenkinek van otthon, könnyen javítható

Hátránya: Csak bizonyos típusok használhatóak erre a célra (a tartósabb, nem túl puha ceruzákkal lehet ilyen vonalat húzni, úgy hogy sokáig meg is maradjon)

Egy (kék) szemceruzával készült egyszerű sminket készítettem és mutattam be a blogon lépésről lépésre. Megnézheted a cikket itt: Egyszerű nyári smink lépésről lépésre

Amikor az Essenc Long lasting, árbarát kategóriába tartozó ceruzáit teszteltem (részletes értékelés és swatchok itt: Kipróbáltam: Essence Long Lasting szemceruza ), akkor készítettem velük néhány látványos tusvonalat:

De milyen legyen a formája?

Én még egy régebbi poszthoz készítettem ezt a rajzot, mely néhány tusvonal formát mutat be (természetesen a variációk száma végtelen).

Az 1-es számú, szempillatőhöz húzott vonal mindenkinek kivitelezhető és mindenkinek jól áll, kiemeli a tekintetet és a pillákat. A cicásabb tusvonalak szemforma függők, elsősorban azoknak nagyon látványos, akiknek sok látszik a szemhéjából és feszes a szemhéj körüli bőr.

5 különleges tusvonalat (lépésről lépésre képekkel) itt nézhetsz meg

De hogy húzzunk szép vonalat?

Nagyon fontos, hogy a könyöködet támaszd meg, hogy magabiztosan tudj vonalat húzni (asztalon, kézitükörrel a legjobb...)

Mindenképpen legyen tiszta az alap és a szemkörnyék. Korrektor kötelező, a szemhéj alapozó is jól jöhet.

Bármelyik típusú tust használod, érdemes a szemhéj közepétől (a szempillatőhöz közel) kezdeni, hogy ide kerüljön a legtöbb anyag, és innen húzni a belső ill. a külső szemzug irányába. Ha kis farkincát is rajzolsz, érdemes a vonalát úgy kijelölni, hogy szembeállva a tükörrel ,kis pontot rajzolsz oda, ahol szeretnéd, hogy végződjön a  vonal és ezt a pontot összekötni a már megrajzolt vonallal.

A tusvonalhoz hangsúlyos pillák és szemöldök illenek.

Hogy tudod javítani az elrontott tusvonalat?

Ha elrontottad, nincs baj, szemfestéklemosóba (lehetőleg nem olajos bázisú) mártott fülpucival könnyen korrigálható. Ha csak az élét szeretnéd egyenesebbé tenni, akkor korrektorba mártott vágott ecsettel megteheted.

A korrektort sokféleképpen használhatjuk : Itt írtam le részletesen: 12 korrektor trükk, amit mindenkinek ismernie kéne

Milyen sminkhez jó a tusvonal?

Szinte mindenhez. A natúr sminknél kiemeli a szemet, a vörös szájfestéssel tökéletes harmóniát alkot, füstös szemfestésnél még dominánsabb lesz a smink.

Én is gyakran készítek tusvonalas sminkeket a Topsminkblog Instagram oldalára...íme néhány közülük:

Ennek a sminknek a leírását itt találod : Klasszikus cicaszemek lépésről lépésre

Ennek a sminknek a részletes leírását itt találod: Smink lépésről lépésre: narancs/ zöld beauty smink

Ennek a sminknek a részletes leírását itt találod: Smink Urban Decay Born to Run palettával

És egy extrémebb fehér, mélyítő vonalba húzott tus (ehhez a NYX epic linerét használtam, mely több színben kapható, többek között fehérben is)

Vörös száj és tusvonal sminket ebben a posztban készítettem el lépésről lépésre.

Remélem nyújtottam segítséget a szemhéjtusok használatához, sok sikert a cicaszemek készítéséhez!

Szemhéjtusok közül ezekről írtam részletes véleményt:

Maybelline Lasting drama géles szemhéjtus

L'oreal Tattoo Signature filces tus

Beszereztem: Bobbi Brown Termékek/ Teszt

A Bobbi Brown tust ebben a sminkvideóban ( Topsminkblog Youtube csatorna) is használtam:

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:) Ha igen klikk a képre és már olvashatod is...

vissza

Hozzászólások

Social Media

Kapcsolat

TOPSMINK BLOG -RIEDER OTÍLIA

E-mail:

topsminkblog@gmail.com


Legnépszerűbb bejegyzések

Teafaolaj- Hogyan használom?

Ajakradír házilag- 3 összetvőből

Ombre haj képek - A legjobb 50 ombre haj fotó

Hogyan tisztítsd a sminkes ecseteidet

Milyen a jó alap sminkkészlet ?

Kérlek a Blog tartalmát ne másold, ne jelentesd meg más online és offline felületen.

Topsmink.hu egyedi szöveges és képi tartalom. Copyright 2015-2021, R. Otília. Minden jog fenntartva!



BLOG