Tisztító lemosóradír mitesszeres, zsíros bőrre házilag, 3 összetevőből

2020.05.15.

Egy időben sokat kísérleteztem házikencék készítésével. Összességében elmondhatom, hogy igazán csak néhány vált be. Ezek közé tartozik ez a teafaolajos lemosóradír is, mely elsősorban zsíros, mitesszeres bőrre ajánlott.

Én feltétlenül azt gondolom, hogy bőrproblémával kozmetikushoz, súlyosabb esetben bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy ő ajánljon megfelelő termékeket. Házikencékkel lehet kisérletezni, de nagyon óvatosan, először mindig kis területen (lehetőlek kevésébé érzékeny részen: homlok, orr) kipróbálva azt.

A radírokról mostanában nagyon megoszlik a vélemény. Vannak kozmetikusok, akik bármilyen típusú bőrre (bőrtípusnak megfelelő termékkel) heti 1-2 alkalommal ajánlanak radírozást. Azonban mostanában sokszor találkozni azzal a nézettel is, hogy a szemcsés radírok felsértik a bőrt és inkább kémiai termékeket használnak... Én heti egyszer szoktam radírozni (szemcsés radírral) évek óta, utána simább a bőröm, jobban beszívja a hatóanyagokat, javul az összképe és nem érzem negatív hatását. A házi készítésű radírok közül a cukorral vagy sóval készültek durvábbak, ebben a bőrradírban szódabikarbóna van, aminek nagyon finomak a szemcséi. De radírozásról is érdemes kikérni a kozmetikus véleményét. Én pattanásos, gyulladt bőrre nem használnám, viszont zsíros, miteszeres bőrre a kamasz fiam használta és neki semmi gondot nem okozott. Ebben a cikkben a saját tapasztalataim vannak, lehet hogy más bőre másképp reagál...

Ezt a receptet a Pinteresten találtam és az alapján készítettem el.

Tisztító lemosóradír miteszeres bőrre:

Hozzávalók:

2 evőkanál szódabikarbóna

2 evőkanál kókuszolaj

2-3 csepp teafaolaj 

Szükség esetén annyi vízet lehet hozzá adni, hogy kellemes állagú legyen. Ez általában  néhány csepp. A kókuszolajat receptekben folyékony állapotban kell általában használni. 24 fok alatti hőmérsékleten a kókuszolaj szilárd, ebben az esetben egy kicsit fel kell melegíteni, hogy folyékonnyá váljon.

Szódabikarbónából kétfélét lehet kapni, étkezési és takarításhoz valót. Én őszintén  nem látok/ érzek köztük nagy különbséget,de természetesen mindkettőt a megfelelő funkcióra használom és nem keverem őket. Ha kozmetikumba kell én biztos, ami biztos az étkezésit szoktam tenni (azt is lehet kapni nagyobb kiszerelésben, nemcsak kicsi zacskóban...)

Én nem adtam hozzá plusz vízet, ezért kicsit "morzsás" állagú, de az olaj miatt így is krémes hatású, enyhén radírozó hatású lemosót kaptam.

Amikor még több házi készítésű kozmetikumot használtam, az egyik kedvencem a kókuszolaj/ szódabikarbóna lemosó volt. Én nem tettem bele magamnak teafaolajat, mert száraz, vízhiányos bőröm van. Én mindig nagyon tisztának éreztem és láttam a bőröm. A kókuszolaj miatt nem is éreztem, hogy szárítana. Azon kevés házi kozmetikumok közé tartozik, amit néhanapján most is elkészítek. Teafaolajjal (tényleg csak 1-2 csepp) is kipróbáltam, így más kicsit szárított (közel nem annyira, mint a Manna ében tisztító szappanja...), de nem is én vagyok a célcsoport:) A teafaolajról írtam egy hosszú nagy cikket is: Teafaolaj: Minden, amit tudni kell Nekem így húzódott tőle e bőröm, viszont zsíros pattanásos bőrre így jobban megfelelhet. Tapasztalatom, hogy szódabikarbónás keverékekből nem érdemes sokat csinálni (amit írtam az egy kisebb adag, kb. 1 hétre elég használattól függően), mert a szódabikarbóna egy idő után mindent magába szív (az olajat is). Ha száraznak érezzük a keveréket, lehet kevés vízzel lehet higítani. Ha mindennapi használatát erősnek érezzük, lehet heti 1-2 alkalommal használni.

A szódabikarbóna is jól használható a házi kozmetikában. Itt írtam róla részletesen: Szódabikarbóna-Hogyan használom?

Nekem általában az volt a tapasztalatom a házikencékkel, hogy nem csodaszerek (bár sokszor úgy írnak róluk), de van néhány (nekem ez nem túl sok volt), ami felveszi a versenyt a boltiakkal. Például ebben az esetben a fiamnak sokkal jobban bevált ez a lemosó/ radír, mint a Manna már említett Ében arctisztító szappanja, ami nagyon szárított. Amikor használta, ezt a keveréket, akkor zsíros, enyhén miteszeres bőre volt, és tisztább lett a bőrkép, a miteszeres részek is javiltak valamennyire.

Zsíros bőr esetén ugyanúgy fontos a hidratálás, mint bármely más bőrtípusnál.  Nálunk erre a célra a La Roche Posay effaclar Duo vált be a legjobban. Itt írtam róla véleményt: La Roche Posay effaclar Duo/ őszinte vélemény

A blogon még ezeket a cikkeket találod házi szépítőszerek témában:

Kókuszolaj: Minden, amit tudni kell

Ajakradír házilag 3 összetevőből

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások