Zero waste szépségápolás / Hogyan cseréld le a termékeidet, hogy ne termelj szemetet?

2019.06.25.

A mindennapi szépségápolás közben (is) szemetet termelünk. Eldobható vattakorongok, borotvák, műanyag flakonok. Milyen környezetbarát alternatívák vannak ezekre? Összegyűjtöttem egy csokorba a tudatos szépségápolás alap termékeit.

Egyre többet foglalkoztat (szerintem sokunkat) a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Ennek tükrében már írtam a Cruelty free kozmetikumokról (elolvashatod itt: Cruelty free tények és tévhitek), most pedig azokat a termékeket gyűjtöttem össze melyekkel kevesebb szemetet termelhetünk.

Arcápolás:


Hagyományos megoldás: Eldobható arclemosókorongok, vattapamacsok

Környezetbarát változat: Mosható arclemosó korongok.

Ezek anyagból készült korongok, melyek moshatók. A 6-10 db-os szettek ára általában 2-3 ezer forint között van, de én egyszerűen készítettem néhányat maradék anyagból, mert valóban nagyon gyorsan elkészíthető. Pl. olyan frotírból (régebbi törölköző ugye), mellyel enyhe radírozó hatás is elérhető. 

Update 2022: Időközben beszereztem (Notinoról) mikroszálas korongokat és ezek váltak be a legjobban. Elég nagy méretűek, puhák és ami a legfontosabb nagyon könnyű tisztítani (könnyebb, mint a pamutból készülteket). Én rögtön arctisztítás után ki szoktam mosni folyékony szappannal, de mosógépben is mosható.

Konjac sponge

Ez is egy jó megoldás. Ezt a terméket teszteltem: elolvashatod itt. Ez egy természetes szivacs, mely elhasználódik és lebomlik. Az eredeti termék szintén lebomló, környezetbarát csomagolásban van.

Ezt a terméket ki is próbáltam. Itt írtam róla: Eredeti Konjac szivacs/ Őszinte vélemény

Fogkefe


A műanyag helyett beszerezhető,  fa fogkefe. Amúgy a régi használt műanyag fogkefék elég sokrétűen felhasználhatóak a háztartásban:) Én használom kis tárgyak és fuga tisztítására. Lego és kisautó sikálásában pedig verhetetlen:)

Update 2022: Én fa fogkefét nem szereztem be végül, viszont vásároltam egy elektromos fogkefét, amiről itt írtam részletesen: Kipróbáltam: Oral B 3D white elektromos fogkefe

Fésű, hajkefe


Hagyományos megoldás:Műanyag fésű és hajkefe helyett

Környezettudatos választás: fa fésű és hajkefe


Fürdés


Hagyományos megoldás: Műanyag szivacs

Helyette: Természetes vagy luffa szivacsok


Szőrtelenítés


Hagyományos megoldás: Eldobható borotvák, szőrtelenítő csíkok

Környezetbarát megoldás: Hagyományos fém borotva. Ennek az ára igencsak borsos 7-10 ezer forint között. Ez egy egyszeri kiadást jelent, a penge cserélhető benne, annak az ára már barátibb (5 db kb. 300.-). Bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy maga a penge eldobásra kerül. Külföldi oldalakon láttam olyat, amely komposztálható, de itthon nem találtam.

Van egy kompromisszumos megoldás is, én ezt választottam. A gillette márkának van olyan borotvája műanyagból, melyben cserélhetők a pengék (drogériában is kapható). Ennek az ára 1.200 forint körül volt és, ha jól emlékszem volt hozzá 3 db penge is. 

Update 2022: Nem szerettem ezt a borotvát, mert nagyon karcolt, ezért itt is egy gépnél kötöttem ki, hogy ne termeljek lehetőleg szemetet. Én epilátort nem szerettem volna, ezért egy elektromos borotvánál kötöttem ki. (Philips Satin shave) 

Eldobható papírtermékek


Hagyományos: Papírzsebkendő, papírszalvéta

Környezetbarát megoldás: Texilből készült darabok.


Műanyag flakonok

A leggyakoribb csomagolóanyag és sok szemét.

Környezetbarát megoldás:

Fém és üveg tégelyben lévő termékek. Papírdobozos csomagolások. A nagy márkák közül ki kell emelni a Lusht, mely a kezdetektől nagyon figyel a környezetbarát csomagolásra. Sok termék kapható kimérve és külföldön már vannak teljesen "csomagolásmentes" ("Naked") üzleteik is (Berlinben és Milánóban). A magyar honlapon külön szűrhetünk ezekre a termékekre.

Termékek készítése: 

Vannak olyan termékek, amik könnyen elkészíthetők. Több ilyen receptet megosztottam már a blogon. 

Almaecet: Hogyan használom?

Szódabikarbóna: Hogyan használom?

Kókuszolaj: 4 szépségrecept

Teafa olaj - Hogyan használom?

Ajakradír házilag 3 összetevőből

Az ajakradírnak a videó változatát is elkészítettem, mely a Topsmink Youtube csatornáján látható: (a csatornára feliratkozhatsz itt: Youtube/ Topsminkblog

Visszaváltás:

Vannak márkák, melyek figyelnek a környezettudatosságra és bizonyos mennyiségű üres doboz/ tégely visszavitele esetén adnak valami ajándékot. Pl. a Macnél 6 kiürült termékért cserébe kapunk egy rúzst. Ha jól tudom a Lush-nál is van ilyen megoldás, de a magyar honlapon nem találtam erre információt.

Újrahasznosítás

A kiürült tégelyek és flakonok sokrétűen felhasználhatóak. Inspirációs forrásnak mindig ott a Pinterest :)


Menstruáció


Hagyományos megoldás: Eldobható betétek, tampon

Környezetbarát megoldás:

Mosható betétek. A  3-6 darabos csomagok ára 3-5 ezer forint között van. Kaphatók különböző anyagból és vastagságban. Természetesen ez is elkészíthető saját kezűleg (Youtube-on bőven találni erről videót)

Menstruációs kehely:

Én ezt a terméket nem használtam, de röviden az információk, melyeket összegyűjtöttem honlapokról: Ez egy felhelyezhető, orvosi szilikonból készült  kehely, mely összegyűjti a vért, öblíthető és a menstruáció után (kifőzéssel) fertőtleníthető. Előnyei: Egész nap használható (10-12 óra), nem kell cserélni napközben. Sportolásnál kényelmesebb. A természetes nedvességet nem szívja magába, mint a tampon. Egy kehely kb. 10 évig használható, ebből következően pénztárcabarát (egy menstruációs kehely ár 5 és 10 ezer forint körül van. Beszerezhető online és patikákban is)

Rengeteg véleményt és blogbejegyzést olvastam el a menstruációs kehelyről olyanoktól, akik használták és két olyan pontja van a terméknek, mely problémát okozhat.

1. Felhelyezés

Ugyan az információs szövegekben úgy írják le, mintha ez a lehető legegyszerűbb dolog lenne, a független vélemények legtöbbjében arról számoltak be, hogy 3-4 használat legalább kellett ahhoz, hogy problémamentesen fel tudják helyezni. (a kelyhet össze kell nyomni, mely a felhelyezés után kinyílik, ha túlságosan fenn van kényelmetlen, ha túlságosan lenn, akkor szivárog, tehát pontosan el kell találni a pozícióját). Több olyan bejegyzést is olvastam, ahol alaposan megszenvedtek a felhelyezéssel vagy kivétellel (a kehelynek van egy kis szára, de nincs zsinór, mint a tampon esetében)

2. Higénia

Elvileg a kehely egész nap benn maradhat, de ha valaki szeretné napközben, egy munkahelyen kiüríteni az egy kicsit problémásabb. Mert egy munkahelyi mosdóban, nyilvánosan nem szívesen mosnám ki. Termékek mellet ilyen leírások vannak pl:

"Ha nincs lehetőséged kényelmesen elöblíteni a kelyhed, vigyél magaddal palackban néhány dl vizet, és azzal öblítsd el. Ha erre sincs lehetőséged, akkor az is elég, ha wc-papírral alaposan megtörlöd, és majd csak egy következő alkalommal öblíted el vízzel."

Én sokáig dolgoztam plazaban, ahol bevásárlóközpont mellékhelységét használtuk, hát nem biztos, hogy én ezt ott megkockáztatnám.

Ezzel a két észrevétellel nem szeretnék senkit lebeszélni, csak személy szerint nekem ez az a két ok, ami miatt nem ruháztam be egy intim kehelyre.

És még egy gondolat a zero waste kapcsán. A termékeket érdemes olyan tempoban lecserélni, amikor amúgy is újat vennénk. Ha mindent egyszerre lecserélünk és a régieket mind kidobjuk, akkor pont az ellenkezőjét érjük el: szemetet termelünk.

Hol szerezhetők be ezek a termékek?

Én főleg két online oldalt használtam (nem reklám). 

Az egyik a hulladékmentes oldal, ami nemcsak bolt, hanem rengeteg cikk és információ megtalálható a témával kapcsolatban:

https://hulladekmentes.hu/uzlet/

A másik pedig a Meska oldala, ami egy kézműves oldal és külön rész van a higéniai termékeknek. Elsősorban mosható kozmetikai korongokat és tisztasági betéteket találhatunk itt nagy választékban, de vannak texzilzsebkendők és szalvéták is.

https://www.meska.hu/s/egeszsegmegorzes/c-455:legujabb:p-1

Környezettudatos smink témában egy nagy gyűjtőcikket is készítettem, megnézheted itt: https://www.topsmink.hu/kornyezettudatos-smink/

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:) Klikk a képre és már olvashatod is...

vissza

Hozzászólások

Social Media

Kapcsolat

TOPSMINK BLOG -RIEDER OTÍLIA

E-mail:

topsminkblog@gmail.com


Legnépszerűbb bejegyzések

Teafaolaj- Hogyan használom?

Ajakradír házilag- 3 összetvőből

Ombre haj képek - A legjobb 50 ombre haj fotó

Hogyan tisztítsd a sminkes ecseteidet

Milyen a jó alap sminkkészlet ?

Kérlek a Blog tartalmát ne másold, ne jelentesd meg más online és offline felületen.

Topsmink.hu egyedi szöveges és képi tartalom. Copyright 2015-2021, R. Otília. Minden jog fenntartva!



BLOG