Highlighter kisokos- Minden, amit tudni kell /Milyen típusok vannak és hogyan használd?

2020.04.27.

A highlighter technikáról legtöbbeknek az arccsontra feltett nagyon fényes vagy csillogós púderek ugranak be, de tulajdonképpen fénnyel, a világos és a sötét felületekkel való kiemelést jelenti. Milyen esetekben jó használni? Milyen termékeket kapni erre a célra és ezeket hogyan használd? Erről szól ez a cikk.


Mi az a highlighter technika?

A highlighterezés a arc egyes részeinek világos, sokszor fényes termékekkel való kiemelése. Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor elmondhatjuk, hogy ha sötét színekkel dolgozunk akkor az adott felület kisebbnek tűnik, ha világossal akkor nagyobbnak. Ez igaz a szemfestésre (a sötét színek szűkebbnek, cicásnak mutatják a szemet, a világosak nagyobbnak), a rúzsokra (a sötét rúzsok keskenyítik az ajkakat, a világos szájfények nagyobbítják). Ugyanez igaz a textúrákra is, a matt felületek optikailag kisebbnek tűnnek a fényesek nagyobbnak.

Ez az arc sminkelésére is igaz. Ha valamit kisebbnek szeretnék láttatni, akkor sötétebb matt anyagokkal (ezek általában bronzerek) érhetjük el. Ezt tesszük amikor "vágni" szeretnénk az orrból vagy keskenyebbnek szeretnénk láttatni, vagy igaz ez az arcformára is, akár a tokát is lehet ilyen módon kicsinyíteni. A világos színeket pedig arra a területre tesszük melyeket szeretnénk kiemelni. Ezért a kontúrozást és a highligterezést nagyon sokszor együtt használjuk, bár ebben a cikkben elsősorban az utóbbiról lesz szó.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a highlighterek használatánál?

A highlighterezés azért is haladó sminkelési technika, mert ismerni kell, hozzá az arcot. Rossz technikával furcsa hatásokat érhetünk el. Pl. az arccsont kiemelése a legtöbb esetben szerencsés, viszont nagy divat az orrnyerget is világos, fényes színnel kiemelni, ami abban az esetben ha valaki nagynak találja az orrát, akkor nem a legszerencsésebb, mert rossz technikával még nagyobbnak  tűnhet...

Érdemes figyelembe venni a bőrtípust is. Zsíros bőr esetén nagyon fényes anyagokkal csak úgy lehet dolgozni, ha a többi területet erőteljesen mattítjuk, különben az egész az arcnak nagyon fényes, zsíros fénye lesz...Ebből következik, hogy a száraz, normál bőrön azonban nagyon jól működhet. 

Idősebb, fakó bőrön is jól mutathat, de a nagyon fényes, csillogós anyagokat érdemes kerülni, mert kiemelheti a ráncokat. 

Milyen highlighterek vannak?

Korrektor

Ez ritkán szokott felmerülni, pedig a korrektorozás is egy highlighter technika. A korrektor általában néhány árnyalattal világosabb, mint az az alapozó, ezért nagyon szép hatást lehet vele elérni. Nekem az egyik kedvenc sminktermékem a korrektor, szinte mindig használok. Nem csak a szem köré, hanem az állra, a száj fölé, az orrnyeregre és a homlok középső részére is teszek (azokra a helyekre, ahova a highlightert is tesszük), majd erre kerül egy vékony réteg alapozó és így nagyon szép hatást érhetünk el. A korrektor általában matt és az is tökéletes megfelel erre a célra (akár zsíros bőrre is), de vannak selyemfényű korrektorok (pl:), melyek korrektorok és highlighterek egyben.

Ilyen pl.a Mac Highlighter tolla, vagy az Yves Saint Laurent márka ikonikus Touche Éclat korrektora. Idősödő bőrön, ha nincsenek erős bőrhibák, kimondottan szép ha a korrektor nem matt, hanem egy vékonyabb, természetes fénye van. Erről a korrektorról itt írtam részletesen: Yves Saint Laurent Touche Eclat

Ebben a Topsminkblog Youtube videóban is ezt a terméket (és ezt a technikát) használtam:


Fényes pirosítók

Ha nem akarunk kísérletezni highlighterekkel, akkor érdemes beszerezni egy fényesebb (általában ásványi anyagot tartalmazó) pirosítót. Nekem a kedvencem a Mac Mineralize pirosítója, de ilyen a Bourjois pirosító is. Ez azért praktikus, mert úgy kell feltenni mint egy pirosítót, de mégis van egy kis fénye. Én negyvenesként nyáron sokat viselem (elsősorban a Mac Warm Soul árnyalatát).

Krémes, stiftes highlighterek

Ez szerintem a legkönnyebben használható változat, mert ujjbeggyel vagy a stifttel nagyon pontosan oda tudjuk tenni ahova  kell és szintén ujjal könnyen el lehet dolgozni. (Ez a folyékony változatokkal sokkal nehezebb, a por állagúaknál pedig az ecsethasználat okozhat nehézséget). Ez a változat általában krémes fényt ad, és nagy általánosságban elmondható, hogy a három változat közül ez a legkevésbé fényes. Arra is nagyon jó (erről majd a cikk második felében írok részletesebben), hogy elődolgozzunk a poros terméknek. (Először feltesszük a krémeset majd  a highlighter púdert és akkor igazán intenzív csillogást kapunk)

A kedvencem ebből a típusból a MAC Cream Colour Base terméke, mely kis tégelyben kapható. Hivatalosan is használható szemre és szájra is nemcsak arcra. Talán a legjobban kihasználható szín a Hush. Ez egy bézses világos árnyalat. Én általában elődolgozok ezzel a termékkel a poros highlightereknek. De léteznek élénkebb színek is, melyek krémes pirosítóként használhatóak.

A praktikus darabok közé tartozik a Freedom kétvégű kontúr / highlight stiftje. Egyik oldalon a sötétebb kontúrozáshoz használható szín, a másik végén a világosabb. Egyszerűen applikálható a kívánt helyre és blenderrel egyszerűen eldolgozható. Színek tekintetében én a 01 medium árnyalatot használtam, és nekem kicsit világos volt, elsősorban a sötét árnyalat, tehát lehet, hogy most más eggyel sötétebbet választanék. Update 2022: Miután többször használtam ezt a stiftet, el kell, hogy mondjam: nem igazán szerettem meg. A színe sem volt ideális és nem tapadt meg eléggé az arcon, nem is igazán használtam, ezért a végén elajándékoztam...

Folyékony highlighterek

Pumpás vagy applikátoros változatban kaphatók. Nagyon fényesek. Nagyon népszerűek fotózásokon (sok Instagram és Pinterest fotón látni...)

Ebből a típusból nekem a Revolution Pro The Illuminator terméke van meg. Ez egy aplikátoros változat. Én a sötétebb, bronzos (élőben kicsit narancsos) árnyalatot választottam. Lehet látni a swatchoknál, hogy kimondottan erős színe van a többi között. Viszont a tartóssága nagyon meglepett. Én szemhéjon is használtam bázisnak és arcon is fényes pirosító helyett és nekem extra tartós volt. Amikor a kezem swatcholtam a highlightereket már minden lekopott ez még mindig nem mozdult. Sőt vízzel sem jött le, csak lemosóval. Tehát be is fogom szerezni a világosabb színt is... Update 2022: Ezt annyira megszerettem, hogy megrendeltem a világos (szinte fehér) árnyalatot is:)

Highlighter púderek

Ezek a legnépszerűbb változatok. Vannak diszkrétebbek és nagyon csillogósak. Préselt és por változatok (a por állagúak a fényesebbek). Nagyon fontos az ecset választás. Highlighterhez közepesen laza, de nem túl nagy fejű ecset az ideális választás. Jó, ha az ecset feje lapos és nem kerek (szépen be lehet forgatni az arccsontra). A legyező típusú ecsetek is jók lehetnek (sokáig nem tudtam mire lehet ezeket igazán használni:) Nagyon tömör ecset (mely jó a pirosítóhoz) highlighterből túl sokat visz fel egy helyre és nem oszlatja szépen az anyagot, nehezebb vele dolgozni.

Néhány  népszerű termék ebből a kategóriából:

Catrice High Glow Mineral

Ha valaki költségtakarékosan szeretne beszerezni highlightert, vagy csak kipróbálni. Nekem a legvilágosabb árnyalat van meg (01 Light Infusion). Ez egy valóban nagyon világos, szinte fehér szín. Ez a púder nem olyan finoman őrölt (nem polirozható be annyira szépen a bőrebe) mint a drágább társai, de ennek ellenére jól használható. Viszont ha gyakran használnál highlightert, akkor érdemes beszerezni egy minőségi darabot...

Maybelline Master Chrome Highlighter

Ez nagyon nagy kedvencem lett. Én a Rose Gold árnyalatot használom, és az összehasonlító swatchoknál majd lehet látni, hogy szinte olyan, mintha nem is lenne a bőrön. Nem ad erős színt, inkább csak fényt. Nem lesz fehér csík, arany csík, hanem egy természetes fény, amit én nagyon szeretek. Nagyon finoman őrölt, szinte krémes, szépen beilleszkedik  a bőrbe.

theBalm Mary Lou Manizer

A theBalm highlighterei nagyon népszerűek. Közepes árfekvésű termékekről van szó (7-8 ezer forint között). A kivitelezés is igényes: ezüstös tégelyben, tükörrel kapható. A Mary nevű a legvilágosabb és a legnépszerűbb. A többiekhez viszonyítva aranyfényű, nagyon szép színe van. A theBalm Highlightereinek nagy előnye, hogy hivatalosan is használhatóak szemre is. Szintén nagyon finoman őrölt púder.

MAC Mineralize Skinfinish 

Ez is nagy kedvenc:) A soft and Gentle árnyalatot annyit használtam, hogy már befotózhatatlan... Ez is inkább bőrfényű, nagyon finoman őrölt, ásványi anyagokat tartalmazó púder.

Egymáshoz viszonyítva ezek a swatchok:

Makeup Revolution Cheek Kit

Ár érték arányban szerintem ez a legjobb választás. Az ára 2000.- Ft alatt van.  Négy színösszeállításban kapható, mindegyikben négy szín van. Nekem a legvilágosabb van ebből is. A barnással még kontúrozni és tudtam, az élénkebb pirosításra is jó volt, a két világos szín pedig jó volt klasszikus highlighternek.


A különböző textúrájú highlighterek rétegezhetőek is. A krémes highlighterbe tehetünk még por állagú  terméket (szigorúan ebben a sorrendben:) és akkor igazán látványos fényes területet érhetünk el.

Itt egy jó példa:

Hogyan használd?

Szerintem érdemes fokozatosan megtanulni ezt a technikát. Először a arccsontra érdemes begyakorolni. A highlighter a pirosító felé, kimondottan az arccsontra kerül. Érdemes figyelembe venni, hogy szobai fénynél, sokkal kevésbé tűnik fényesnek az arcon a highlighter, mint utcai fénynél. Ezért érdemes mindig leellenőrizni, ha van rá lehetőség, kinti fénynél, hogy mennyire csillog. Ez fokozottan áll a krémes highlighterekre, melyeket benti fénynél szinte egyáltalán nem látni. Régebben én is hajlamos voltam még rakni rá többet, aztán ért kint meglepetés:)

Ha az arcsontra highlightolása már jól megy akkor, akkor lehet tovább haladni:) Gyakori a száj feletti rész kiemelése és az orrnyereg (itt azért érdemes figyelembe venni az egyéni adottságokat). Szokták használni még az áll és a homlok középső részére is. Ezt inkább csak zsírosodásra nem hajlamos bőrre ajánlanám és inkább alkalmakra. Ha highlightert használunk, akkor érdemes magunkkal vinni egy matt púdert, mert ha napközben kifényesedik egy olyan terület, amit nem szeretnénk, akkor könnyen le tudjuk mattítani azokat a részeket. 

Miközben feltesszük a highlightert, úgy érezzük, hogy túlzásba estünk és le szeretnénk szedni belőle, akkor nekem az vált be, hogy nem kezdem el dörzsölgetni, visszaszedni azt a részt, hanem vékonyan rámegyek matt púderrel és máris kevesebbnek fog tűnni. 

Amikor fotóztam a termékeket, kitaláltam, hogy készítek egy olyan sminket, ami csak ezekkel a highlighterekkel készül. Nem egy napi irodai munkába illő makeup, de én szerettem a végeredményt. (2 termék volt nem highlighter a szempillaspirál és egy kicsi Mac Face&Body Foundation- de az is egy szatén fényű alapozó)

Arc: YSL Touche Eclat (korrektor), Revolution Sheek Kit (bronzer, pirosító, highlight/ száj, orr), Maybelline Masterchrome (Highlight/ homlok, áll)

Szem: Revolution Pro The illuminator (bázis), theBalm Mary Lou Manizer (szemhéj), Revolution Cheek Kit (mélyítő, belső szemzug, szemöldök)

Száj: MAC Cream Colour Base/ Hush

A highlightolás egy remek technika, mellyel sokkal látványosabbnak tűnik a smink. Érdemes vele egy kicsit kísérletezgetni. Sok sikert!

A kedvenc highlightereimről itt írtam: TOP8 legjob highlighter (szerintem)

Egy nyári sminket (csak drogériás termékekkel) a Topsminkblog Youtube csatornájára is elkészítettem, amiben a Revolution cheek Kit palettáját használtam pirosításra és highlighternek. A bronzosítás/ pirosítás az első percnél kezdődik:)


Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások