Teafaolaj - Minden, amit tudni kell - Hogyan használom? + receptek

2019.02.26.

A természetben nagyon sok minden megtalálható. A teafaolaj Ausztráliából származik, fertőtlenítő, antibakteriális hatása régóta ismert.
Én több, mint egy évig kísérleteztem vele. Ebben a cikkben a tapasztalataimat olvashatod.

FONTOS: Volt egy időszak (2017 körül), amikor elsősorban környezettudatosság miatt több házireceptet is kipróbáltam. Elsősorban neten talált recepteket. A házikencés cikkekben ezeket a recepteket és a saját tapasztalataimat osztom meg., elsősorban azért, mert azt gondolom, hogy érdekes lehet (én annak idején örültem volna ilyennek, elsősorban azért, mert ezeket a recepteket sokszor úgy vezetik be, mint csodaszereket, de ezért erről szó sincs.) Mindenkinek a bőre más, másképp reagálhat, egyáltalán nem biztos, hogy ami nekem bevált, vagy nem okozott gondot, arra más is ugyanígy reagál. 

A cikkben található szemcsés radír recept és olyan is, ami kókuszolajat tartalmaz. Mostanában sok ellenérvet olvasni a szemcsés radírokkal és a kókuszolajjal szemben is. Ha kérdések vannak benned, érdemes utána olvasni. Ez a cikk a saját tapasztalataim megosztása és nem ajánlás másnak a bőrére. 

Pontos kezelési javaslatot és termékajánlást kozmetikus, súlyosabb esetben bőrgyógyász tud adni.

Mi a teafaolaj?

Az Ausztrál teafa olaja.

A teafaolajat már az 1700-as években is használták az ausztrál őslakosok, fertőtlenítésre, fertőzések ellen, sebgyógyításra.

A teafaolajat intenzitása miatt hígítva és óvatosan kell használni. Erős, intenzív illatú és hatású anyag. Nem olyan, mint mondjuk a kókuszolaj, amit szinte mindegy hogy használjuk (külsőleg, belsőleg) nemigen tudunk ártani vele (bár most már erről is megoszlanak a vélemények :)

A kókuszolajról is írtam egy részletes cikket.Elolvashatod itt: Minden, amit tudni kell a kókuszolajról

Milyen teafaolajok kaphatók?

Én amikor elhatároztam, hogy írok a teafaolajról, akkor nem gondoltam, hogy a termékek között túl nagy különbség lenne. Azóta okosabb lettem és kiderült számomra, lehet, hogy a különböző teafaolajok nem feltétlenül ugyanazt az anyagot jelentik. Vannak 100%-os teafaolajok és vannak, amelyeket kisebb-nagyobb mértékben hígítanak, illetve gyakran használnak bizonyos anyagokat az intenzív szag elnyomására. Tehát, ha a dobozon az is áll, hogy teafaolaj, érdemes elolvasni a leírást és az összetevő listát.

Én ezt használtam: Original Australian Tea Tree oil


Ez nem a legnépszerűbb teafaolaj, de 100%-os és ahhoz képest kedvező az ára. 10 ml 1270.-  A bioboltban ajánlották, hogy ezt vegyem. Valóban erős, szúrós illata van, de valahogy engem nem zavar. Hígítva meg főleg nem. Egy valóban intenzív olaj. Van aki azt írta róla, hogy kialakulóban lévő herpeszre szokta rakni és rögön zsibbad tőle a terület. Na ez a kategória...:)

A legnépszerűbb tefaolaj (ezt is kipróbáltam):

Das Gesunde Plus teafaolaj (DM saját márka)


Ez sokkal olcsóbb (30 ml, kb.900.-Ft), viszont ebben a terméken a teafaolajon kívül más összetevők (D-Limonene, Linalool) is vannak, elsősorban a kellemetlen szag enyhítésére. Személyes véleményem, hogy ugyan a "szúrós" szag valamennyit enyhül, viszont más illatokkal vegyül, ezért nekem ez összességében (nem tudom magam másképp kifejezni) büdösebbnek hat. Kicsit vizesebb hatású, kevésbé intenzív, de jól használható olaj.

Miért hasznos a teafaolaj?

-Fertőtlenítő, antibakteriális hatású, ezért a szakirodalom szerint pattanások , gombásodás sőt penész ellen is hatékonyan használható.

-Izomfájdalom ellen, csípések kezelésére (bár ezt nem próbáltam ki, de sok helyen megemlítik)

A tulajdonságai miatt sokszor használják zsíros, pattanásos bőrre készült arcápoló termékekben, krémekben, szappanokban, maszkokban, illetve lábápoló termékekben, szájápolási termékekben és néha samponokban.


Hogy használtam?

Én az elmúlt egy években megszerettem ezt az olajat, de valóban az egyik legintenzívebb természetes szer, ezért érdemes óvatosan használni. Én kezdetben nem figyeltem annyira oda, ha egy recept 2-3 cseppet írt és véletlenül belecsöpögött 10 csepp, de ilyenkor szinte elviselhetetlenül erős lett, ezért rá kellett magam szoktatni, hogy ha teafaolajat adagolok, akkor azt pontosan tegyem.

-Meglehetősen intenzív anyag, ezért magában szinte soha nem használják. Valamivel (víz, olaj...) hígítani kell. Általában adalék valamelyik kozmetikai termékhez antibakteriális és fertőtlenítő hatása miatt. Sokan a samponhoz, tonikhoz, arckrémhez adnak néhány cseppet adalékként. Jól keverhető citrom és levendula kivonatokkal, olajokkal.

Sok vonatkozó irodalmat elolvastam és egy biztos: Belsőleg nem használható és NEM SZABAD LENYELNI!

Lehet rá allergiásnak lenni (ugyanúgy, mint sok minden másra) és problémát okozhat száraz és ekcémás bőrön (bár elsősorban zsíros bőrre és gombásodásra használják). Mindig érdemes egy kis felületen kipróbálni először, okoz-e problémát.

Közvetlenül használható:

Nagyon ritkán használják így, szinte soha, mert nagyon intenzív anyag és érdemes vele óvatosan bánni. Elsősorban megkeményedett bőrfelületek kezelésére (sarok, bőrkeményedések ). Az érzékenyebb felületű bőr területeken (pl: arc) hígítva használjuk.

Amíg teafaolaj receptek keresgéltem, találtam egy remek általános tisztítószer receptet, amit azóta folyamatosan elkészítek és használok, ezért gondoltam ennek is megosztom itt a leírását. Update 2020: Mostanában hagyományos tisztító szereket is használok újra, de többet megtartottam a házi készítésűek közül is. Ebből mindig tartok egy spricnis üveggel bekeverve és váltogatva már termékekkel használom általános tisztítóként. Egy közepes tisztító hatású, de jól fertőtlenítő szer, aminek a szaga viszont elég meghatározó, ezért van, hogy néha egyszerűen nincs kedvem használni...

Egy nagyobb spriccelős flakont megtöltök fele-fele arányban vízzel és 10% ecettel, majd ehhez adok max. 5 csepp teafaolajat. Kipróbáltam 20% ecettel és több teafaolajjal, az elviselhetetlen volt, viszont ez a hígítás megfelelő, általános tisztítóként használom. Én semmilyen felületen nem tapasztaltam negatív (elsősorban csempén használtam) hatást, de érdemes mindig előbb egy kicsi, nem látható részen kipróbálni, hogy hat az anyagra. Elég intenzív (de még elviselhető) az illata és elég hamar elpárolog. Aki nem szereti az ecet szagát, annak ez sem fog tetszeni, viszont, aki szeretne természetes módon takarítani, vegyszerek nélkül, annak érdemes tenni egy próbát.

És most a szépség receptek:

Tudom, hogy már többször leírtam, hogy intenzív anyagról van szó, de tényleg érdemes, óvatosan kis felületen kipróbálni először.

Elöljáróban annyit, hogy nekem száraz, pirosodásra hajlamos bőröm van, tehát nem biztos, hogy én voltam a legjobb alany a tesztre, viszont van egy kamasz fiam, akin szintén lelkesen próbálgattam a kevert kencéket. Nem árulok el nagy titkot, hogy inkább neki vált be...

Tonik mitesszeres, pattanásos bőrre:

1 csésze almaecet

1 csésze víz

5 csepp teafaolaj

Én organikus almaecetet használtam (mi olyan mint egy szüretlen almalé). Az így elkészült keverékről az első benyomásom az volt, hogy nagyon büdös. Még szerencse, hogy befőttes üvegben készítettem és gyorsan le tudtam zárni...Ez egy erős tonik, amit nem kell lemosni (persze, ha valakinek nagyon csíp, akkor gyorsan le kell mosni), vattapamaccsal kell átkenni a kezelendő felületet. A  szem és szájkörnyéket csípi, ezért itt tényleg érdemes kikerülni ezeket a területeket. Nekem a száraz arcrészt még jobban szárította (olyan szinten, hogy 5 perc múlva szárazság foltok jelentek meg), viszont homlokon, orron, állon semmi problémám nem volt. Mondjuk az sejtettem, hogy nem én vagyok a legalkalmasabb alany.. Viszont a kamasz fiamnak, akinek van néhány pattanása (nem vészes), illetve mitesszeres részek is az arcán szinte első alkalom után nagyon szép tiszta bőrfelületet eredményezett. Az a néhány pati nyomtalanul eltűnt. Ez annyira látványos volt, hogy többen megjegyezték milyen szép a bőre (a tonikon kívül még kimondottan a bőrtípusára való géles állagú krémet használ, de azt már régebb óta).

Update 2020 Már sokkal kevesebb házikencét használok, de ebből is be- be szoktam a mai napig keverni egy üvegbe és a fiam néhanapján használja (nem rendszeresen), bár az elmúlt években ( a kamaszkor elmúltával) a bőre is rendeződött, ezért kevésbé is van rá szüksége. 

Az almaecet használatáról részletesen itt írtam: Almaecet-Hogyan használom?

Tisztító lemosóradír mitesszeres bőrre:

Hozzávalók:

2 evőkanál szódabikarbóna

2 evőkanál kókuszolaj

2-3 csepp teafaolaj 


-annyi víz, hogy kellemes állagú legyen /  ez általában néhány csepp

citromlé, erősítve a fertőtlenítő, tisztító hatást

Én nem adtam hozzá folyadékot, ezért kicsit "morzsás", de az olaj miatt így is krémes hatású, enyhén radírozó hatású lemosót kaptam.

Én már régóta használom a szódabikarbóna/kókuszolaj keveréket és az egyik kedvenc arclemosóm (boltiakat is beszámítva). Összehasonlítva teafaolajjal kicsit szárít (nekem így húzódott tőle e bőröm), viszont zsíros pattanásos bőrre így jobban megfelelhet. Ha úgy érezzük túlságosan szárít, akkor el lehet hagyni belőle a teafaolajat... Tapasztalatom, hogy szódabikarbónás keverékekből nem érdemes sokat csinálni (amit írtam az egy kisebb adag, kb. 1 hétre elég használattól függően), mert a szódabikarbóna egy idő után mindent magába szív (az olajat is). Ha száraznak érezzük a keveréket, lehet kevés vízzel lehet hígítani. Ha mindennapi használatát erősnek érezzük, lehet heti 1-2 alkalommal használni.

A szódabikarbóna is jól használható a házi kozmetikában. Itt írtam róla: Szódabikarbóna-Hogyan használom?

Update 2020 Elsősorban azért gondoltam, hogy írok aktuális kiegészítést, mert  mostanában nagyon sokan állnak ki amellett (kozmetikusok közül is), hogy szemcsés radírral egyáltalán nem szabadna radírozni (az viszont tény, hogy kémiai hámlasztással is lehet bőrsérüléseket okozni).  Én őszintén csak a saját véleményemet tudom leírni, hogy egyáltalán nem bánom, hogy kipróbáltam ezt a receptet (én ugyan teafaolaj nélkül használom). Azon kevés házikencék közé tartozik, amit a mai napig néhanapján elkészítek, mert valahogy kedvem támad rá és akkor néhány alkalommal használom. Én nem vettem észre semmilyen negatív hatást a használatakor (bár csak alkalmakként használom) és kimondottan kellemes érzés a bőrömnek.

Arcmaszk:

1 evőkanál kókuszolaj

2-3 csepp teafaolaj

Javasolt: Mitesszeres bőrre. Ezt is kipróbáltam:) Elég intenzív tisztító maszk, ezért először érdemes kisebb, kevésbé érzékeny felületen kipróbálni. Fel kell kenni az arcbőrre, majd vízzel lemosni. Tapasztalatom alapján elég néhány percig rajta hagyni az arcon, de ezt is érdemes kipróbálni. Ha húzódik, csíp, akkor  azonnal le kell mosni.

Összegzés: Én szeretek  mindenféle termékeket használni, de a próbálgatás alatt a saját véleményem az, hogy ez az a termék, amit kimondottan mitesszeres, zsíros bőrre érdemes használni, ahol a fertőtlenítő és szárító hatása érvényesül. Más típusú bőrre felesleges és nem is feltétlenül jó hatású. (pl az egyik alkalommal a maszk próbálgatás során, napokig kellemetlenül feszült a bőröm, sok hidratálás ellenére is). 

Környezettudatos szépségápolással kapcsolatban ezeket a cikkeket találod  a blogon:

Cruelty free termékek- Tények és tévhitek

Zero Waste szépségápolás

Spórolós tippek sminkfüggőknek

Kókuszolaj: Minden, amit tudni kell

Szódabikarbóna: Hogyan használom?

Ajakradír házilag 3 összetevőből

Ennek az ajakradírnak az elkészítéséről videót is készítettem a Topsminkblog Youtube csatornájára:



Zsíros, pattanásos bőrre (is) ajánlott termékek közül ezekről írtam véleményt a blogon:

Bioderma Sensibio H2O micellás víz

Manna Ében arctisztító szappan

La Roche Posay Effaclar Duo krém

Pompom Neroli virágvizes zselé

Garnier olajmentes BB krém

Estée Lader Double Wear alapozó

Catrice HD Liquid Coverage teszt és vélemény

Kipróbáltam a legnépszerűbb púdert: Rimmel Stay matte/ Őszinte vélemény

Glamglow Supermud arcmaszk / teszt

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...:) Ha igen, klikk a képre és már olvashatod is :)

vissza

Hozzászólások