Sminktermékek - Az alapozó- Minden, amit az alapozásról tudni szeretnél...

2015.10.06.

Sminktermékek - Az alapozó- Minden, amit az alapozásról tudni szeretnél...

Egy hatalmas, kimeríthetetlen téma…
Megpróbálom megtenni a lehetetlent és összefoglalni azt, amit az alapozásról tudni kell..

Miért alapozzunk? Hogy egységesítsük a bőrképet. A szó maga nagyon jól kifejezi, hogy a smink alapjait tesszük le, amikor alapozót használunk. Egy füstös szemes vagy vörös szájas smink sem lesz tökéletes, ha nem makulátlan a bőrkép. Én azok közé tartozom, akik a sminkelésnél a legfontosabbnak a bőrképet tartják.

Ha valaki nem szereti , hogy mindennapra alapozót használjon, hordhat színezett hidratálót, BB vagy CC krémet. Ezeknél a termékeknél nincs az az érzés, hogy valami van az arcon, de már alapozókból is van több nagyon könnyű típus.

Hogy válasszunk alapozót? Az alapozó választás fontos, ha megtaláltuk a megfelelőt érdemes kitartani mellette.

Alapozó választásnál  három szempontot kell figyelembe venned.

  1. A legfontosabb az, hogy milyen típusú a bőröd. És utána már adódik is a következő kérdés, és azt honnan tudjuk, hogy milyen típusú a bőrünk? Nagyon sokan azt válaszolják, hogy érzékeny… Jó, de mire?

Ahhoz, hogy a megfelelő bőrápolási rutint össze tud állítani (amivel megalapozod a bőröd egészségét),  érdemes kozmetikus felkeresni, aki tanácsokat tud adni arra vonatkozóan, hogy a bőröd milyen speciális törődést igényel…

A bőrtísztítás és a bőrápolás fontosságáról is napestig tudnék beszélni, de vissza az alapozáshoz…

Tehát ismernünk kell a bőrtípusunkat, hogy esetleg van- e olyan anyag, amire érzékenyek vagyunk…

Vannak speciálisan zsíros, száraz vagy akár pattanásos bőrre készült termékek és a szép alapozáshoz érdemes azt használni…Hogy miért? Mert, ha mondjuk van egy alapozó, ami kimondottan száraz bőrre készült, akkor az zsíros bőrön átfényesedhet…

De vannak olyan alapozók is, amik bőrtípus függetlenek…

2. Mennyire fedjen?  Ha szép a bőröd és nincsenek bőrhibáid, akkor  válassz könnyű alapozót vagy színezett hidratálót! Erős fedésű alapozót tényleg csak indokolt esetben használj mindennapokra.

3.Milyen legyen a finise? Régebben egyértelműen a matt alpozás hódított. Most (szerencsére) nagyon divatosak a krémes hatású alapozók (ez nem csillogósat és nem is zsírosan tocsogót jelent, hanem  termlszetes bőrfényt, ami természetes és egészséges hatású).

 És a a színe? A három szempontban nem szerepel a színválasztás. A legfontosabb ne válaszz alapozót a leendő bőrszínedhez („fogok még barnulni…”), mindig az aktuális bőrszíned vedd figyelembe. Az alapozó színét csakis az arcodon teszteld, ne  a csukló belső oldalán. Olyan helyen vásárolj alapozót, ahol van lehetőség kipróbálására. akár az arcodon, akár úgy, hogy mintát adnak.

Alapozónál azt is látni kell, hogy bizonyos idő után, hogy viselkedik a bőrödön. Ha pl 1-2 óra múlva átfényesedik, akkor lehet, hogy nem az a megfelelő választás.

Tehát az aktuális bőrszínedhez válassz terméket, amiből az is következik, hogy télen és nyáron valószínűleg különböző színt kell használnod. Azt, hogy az alapozó passzol-e  a bőrszínedhez, a nyak és az áll vonalánál  tudod ellenőrizni. Ha nagyon nagy a különbség, az alapozó maszk szerűvé válhat, amit gondolom szeretnél elkerülni elkerülni.

Ha szeretnél professzionálisan alapozni,  tarthatsz otthon a téli és a nyári  alapozószínből és adott bőrszínednek megfelelően kikeverheted az aktuális színt. Erre a legtöbb folyékony alapozó alkalmas.

A bőrképet nagyban meghatározza, hogy milyen alapra  kerül (már megint a bőrápolás…). Alapozót mindig a megtisztított bőrre vidd fel! A heti rendszerességű radírozás és arcmaszk, biztosítja az egyenletes felületet az alapozáshoz.

 Mivel vigyük fel az alapozót?

Több megoldás is lehetséges:

 Kézzel:  ez gyakori megoldás. Van, aki csak így tudja megfelelően eldolgozni az alapozót. Arra mindig figyelj, hogy valóban tiszta kézzel nyúlj az arcodhoz!  Ha van lehetőség próbálj ki egyszer egy alapozóecsetet, amivel professzionálisabban dolgozhatsz…

 Szivaccsal- ez is gyakori. A szivaccsal jó fedést érhetsz el, ha pedig benedvesíted természetesebb bőrképet kapsz. Két dolog fontos a szivaccsal kapcsolatban: 1. Víz bázisú, folyékony alapozóhoz, nem jó használni, mert az anyag nagy részét magába szívja, ezért  hamarabb elfogy az alapozó. 2. A szivacs higéniája hagy kivánnivalót maga után. Valójában a használata már az első alkalom után nem teljesen higénikus. Nehezen tisztítható (ki lehet mosni és megszárítani, de ez elég maverás) . Ha szivacsot használsz 2-3 hetente érdemes cserélni.

 Ecsettel- Ez a legprofibb megoldás. Viszont az alapozóecset használata némi gyakorlatot kíván + egy jó minőségű darab befektetést igényel. (Egy minőségi alapozó ecset ára:  6.000-15.000.- Ft között van). A jó hír viszont hogy tökéletesen tisztítható (ecsetmosó folyadékkal, samponos vízzel vagy alkalmakként sebbenzinnel). A mosásnál figyelj arra, hogy a ne áztasd sokáig az ecsetet (hogy a szálak rögzítéséhez ne jusson víz ) , majd törölközőre fektetve szárítsd meg, szintén elkerülve, hogy a szálak rögzítéséhez víz folyjék.

MAC brush cleanser- ecsetmosó folyadék

   Alapozó ecsetből két alapvető típus van. 1. A lapos. Ez általában szintetikus szálakból áll, erősebb fedést ad és lapogató mozdulatokkal tudunk dolgozni vele.

2. Duo fiber ecsetek- Ezeket onnan lehe megismerni, hogy alaul fekete (természetes szőrszálak) vanak, felül pedig fehérek (ezek szintetikus szálak).  A szintetikus szálaknak köszönhetően az anyag nem ragad bele az ecsetbe, a természetes szálak pedig belepolírozzák az anyagot a bőrbe. Duo ecsetekkel  természetes alpozás érhető el , meglehetősen kevés anyag használatával. Körkörös mozdulatokkal dolgozz velük!

A képen alul láthatóak a lapos ecsetek (MAC #190, #193) az erősebb fedéshez, felül pedig a duo ecsetek (MAC #130, MAC188) a természetes hatáshoz.

 Ennyit gondolok feltétlenül fontosnak az alapozásról. Ha további tippeket, ötletek szeretnél töltsd le a Topsmink 103 Sminktipp, amit minden nőnek tudnia kéne… ingyenes anyagát! Letöltés itt

Ha még nem követsz minket facebookon megteheted itt

Jó smineklést: Otília

 

 

 

vissza

Hozzászólások