KÖRNYEZETTUDATOS SMINK

A környezettudatosság az élet minden területén (így a szépségápolásban is) egyre fontosabbá válik.

De mit jelent az, hogy környezettudatos smink?

Nagyon sok szempontból megközelíthetjuk a témát:

A fogyasztás szempontjából fontos, hogy tudatosan vásároljunk (sminket, szépségápolási terméket is). Ehhez fontos tudni, mik a valódi igényeink. Akár a bőrápolás, akár a smink esetén (ritkán fogunk sminkelni vagy minden nap, mennyire erős sminket szeretnénk és tudunk használni). Át kell gondolni, hogy mendehhez milyen termékekre van szükségünk. Sajnos sok esetben hajlamosak vagyunk megvenni az ötödik ugyanolyan színű szemhéjpúdert, de sajnáljuk a pénzt egy minőségi ecsetre. Én alaptermékekre többet vagyok hajlandó áldozni, ha egy-két alkalomra kell valami extra smink, azt megpróbálom költségtakarékosan megoldani. Napi bőrápolási vagy sminkelési rutin kialakításában kozmetikus vagy profi sminkes nagy segítség lehet. (és  profi szakember segítségét kérni is tudatosabb döntés, mint közösségi oldalak csoportjaiban kérdezni a többieket...) Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy ilyen jellegű tanácsokat személyesen tudnak adni. (Én is sokszor kapok kérdéseket közösségi felületeken, azzal kapcsolatban, hogy valaki milyen alapozót használjon vagy hogyan sminkeljen, de ez így sajnos nem megy...)

Arról, hogy milyen a jó alap sminkkészlet, itt írtam:

Spórolási tippeket (hogy vásárolhastz olcsóbban kozmetikumokat, mire használhatod őket, ha kifogytak) itt adtam:

Szempont lehet a Zero Waste (én jobban szeretem a Low waste kifejezést). Az hogy minél kevesebb szemetet termeljünk. Előnyben lehet részesÍteni a nem műanyag (papírcsomagolás, fém vagy üveg tégely) csomagolásokat. Nekem két cég ugrik be, akiknél látható, hogy fontos szempont a környezetbarát csomagolás: a Manna és a Lush. Érdemes tudni azokról a lehetőségekről, amikor a kozmetikai cégek visszaváltják a csomagolásokat (pl: Mac és Lush, mindkettő ad cserébe ajándékot:) Legutóbb a Notino rendelésnél találkoztam azzal a lehetőséggel, hogy környezetbarát változatban csomagoljank (ha jól emlékszez ez +350.- forintba került). Műanyag helyet papír csomagolás és töltőanyag került a dobozba. 

A zero waste alternatívákról ebben a cikkben írtam (itt döbbentem rá, hogy mennyi olyan terméket használok pl: eldobható borotva, ami gyermekkoromban még nem is létezett...)

Szempont lehet, hogy Cruelty Free (állatkÍsérlet mentes) termékeket vásároljunk. Európában már több éve tilos kozmetikai termékeket állatokon tesztelni, de (elsősorban a kínai szabályozás miatt) mégis sok cég érintett valamilyen módon. Erről írtam egy hosszú és alapos cikket, amire nagyon büszke vagyok, mert több hónapig kutattam a témában. Az biztos, hogy a Pinterestről letölthető listák nagy része nem sokat ér. Rengeteg kiskapú és szempont van (az anyacégek szerepe, az alapanyagok beszerzésének körülményei stb.) És fontos szempont az is, hogy manapság mindez sokkal inkább üzleti szempont, semmint etikai. Ha minderről részletesen olvasnál, akkor nézd meg ezt a cikkemet: