KÖRNYEZETTUDATOS SMINK


A környezettudatosság az élet minden területén (így a szépségápolásban is) egyre fontosabbá válik.

De mit jelent az, hogy környezettudatos smink?

Több sok szempontból megközelíthetjük a témát:

A fogyasztás szempontjából fontos, hogy tudatos vásárlás (sminket, szépségápolási terméket is). Divatos szóval élve: minimalizmus. Ehhez fontos tudni, mik a valódi igényeink. Akár a bőrápolás, akár a smink esetén (ritkán fogunk sminkelni vagy minden nap, mennyire erős sminket szeretnénk és tudunk-e használni). Át kell gondolni, hogy mindehhez milyen termékekre van szükségünk. Sajnos sok esetben hajlamosak vagyunk megvenni az ötödik ugyanolyan színű szemhéjpúdert, de sajnáljuk a pénzt egy minőségi ecsetre. Én alaptermékekre többet vagyok hajlandó áldozni, ha egy-két alkalomra kell valami extra smink, azt megpróbálom költségtakarékosan megoldani.

Nekem volt egy időszakom, amikor nagyon selejteztem (ruhát, könyveket, mindent, úgy, hogy mindennek kerestem új gazdát). Szinte minden kategóriából megpróbáltam lemenni a (minimalista bloggerek, vloggerek által ajánlott) darab minimumra (pl. ruhából a 35 darabos ruhatárra...) Ekkor találtam rengeteg videót sminktermék selejtezésről is. Általában 10 termékben adják meg egy minimalista sminkkészlet darabszámát. Azóta már azt gondolom, hogy ezek a darabszámlimitek (nem tudok másképp fogalmazni) hülyeségek, mert mindent a személyes igényeink határoznak meg. Kezdetben pl. nagyon szerettem a minimál gardróbot, mert valóban a kedvenc ruháim voltak ott, ráadásul rá voltam kényszerítve, hogy mindig szép állapotban legyenek. Viszont egy idő után (kb fél év), már idegesített, hogy ha benéztem a szekrénybe (mert én nem vásároltam évszakonként egy új kapszula gardróbnyi ruhát, mint a "minimalista" Youtube vloggerek- erről meg eszembe jut, hogy a minimalista, zero waste divat kultúrának ugyanúgy megvannak a hazugságai, mint pl. a Beauty közösségi médiának...de hát napestig tudnék írni a témáról..), mindig ugyanaz a néhány darab ált rendelkezésemre. Folyamatosan ugyanazokat az összeállításokat hordtam. És igen jól esett venni néhány új darabot, örömet okozott (bár most is csak néhány darabbal van több ruhám a 35-nél és vannak a ruhatáramban több, mint 10 éves darabok).

Nekem természetesen több sminkem és arcápolási termékem van, mint 10, mert napi szinten foglalkozom velük. Viszont nagyon szép rendben vannak, kategóriák szerint és rendszeresen átnézem őket. Igyekszem mindent elhasználni, ha van olyan üres csomagolás ami visszaváltható (pl. MAc, akkor beváltom) és ha valami nem válik be és még olyan állapotban van, akkor eladom (ilyen volt legutóbb a FOREO készülékem: teszteltem, teszteltem, nekem nem működött és rájöttem, hogy még jó áron tovább tudom adni, mert valószínűleg nemigen használnám).  Napi bőrápolási vagy sminkelési rutin kialakításában kozmetikus vagy profi sminkes nagy segítség lehet. (és  profi szakember segítségét kérni is tudatosabb döntés, mint közösségi oldalak csoportjaiban kérdezni a többieket...) Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy ilyen jellegű tanácsokat személyesen tudnak adni. (Én is sokszor kapok kérdéseket közösségi felületeken, azzal kapcsolatban, hogy valaki milyen alapozót használjon vagy hogyan sminkeljen, de ez így sajnos nem megy...)

Arról, hogy milyen a jó alap sminkkészlet, itt írtam: Milyen a jó alap smink készlet?

Spórolási tippeket (hogy vásárolhatsz olcsóbban kozmetikumokat, mire használhatod őket, ha kifogytak) itt adtam: Spórolós tippek sminkfüggőknek

Szempont lehet a Zero Waste (én jobban szeretem a Low waste kifejezést, mert szerintem a mi környezetünkben akárhogy is nézzük a zero waste lehetetlen...szintén rengeteget tudnék erről írni:). Az hogy minél kevesebb szemetet termeljünk fontos szempont. Előnyben lehet részesíteni a nem műanyag (papírcsomagolás, fém vagy üveg tégely) csomagolású termékeket. Nekem két cég ugrik be, akiknél látható, hogy fontos szempont a környezetbarát csomagolás: a Manna és a Lush. Érdemes tudni azokról a lehetőségekről, amikor a kozmetikai cégek visszaváltják a csomagolásokat (pl: Mac és Lush, mindkettő ad cserébe ajándékot:) Legutóbb a Notino rendelésnél találkoztam azzal a lehetőséggel, hogy környezetbarát változatban csomagoljanak (ha jól emlékszem ez +350.- forintba került). Műanyag helyet papír csomagolás és töltőanyag került a dobozba. 

A zero waste alternatívákról ebben a cikkben írtam (itt döbbentem rá, hogy mennyi olyan terméket használok pl: eldobható borotva, ami gyermekkoromban még nem is létezett...) Elolvashatod a cikket itt: Zero Waste szépségápolás/ Hogy cseréld le a termékeidet, hogy ne termelj szemetet?

Szempont lehet, hogy Cruelty Free (állatkísérlet mentes) termékeket vásároljunk. Európában már több éve tilos kozmetikai termékeket állatokon tesztelni, de (elsősorban a kínai szabályozás miatt, mely a kozmetikai termékek Kínában való forgalmazását állatkísérletekhez kötik, melyeket Kínában végeznek el) mégis sok cég érintett valamilyen módon. Erről írtam egy hosszú és alapos cikket, amire nagyon büszke vagyok, mert több hónapig kutattam a témában. Az biztos, hogy a Pinterestről letölthető listák nagy része (egyik oldalon a CF másik oldalon a nem CF termékek) nem sokat ér. Rengeteg kiskapu és szempont van (az anyacégek szerepe, az alapanyagok beszerzésének körülményei stb.) És fontos szempont az is, hogy manapság mindez sokkal inkább üzleti szempont, semmint etikai. Ráadásul a Cruelty free jelző csak annyit jelent, hogy nem tesztelik az adott terméket állatokon, de pl tartalmazhat olyan állati összetevőket, melyekhez állatokat pusztítottak el (pl: kármint...) Ha minderről részletesen olvasnál, akkor nézd meg ezt a cikkemet: Cruelty free tények és tévhitek

A környezettudatos smink egyik gyakori eleme az, hogy bizonyos kozmetikumokat házilag készítenek. Nekem is volt egy nagyon lelkes időszakom, amikor sokat kísérleteztem házi receptekkel. Ezeknek az az előnye, hogy minden fenti szempontnak megfelel. Általában olcsóbb, mint a bolti (legalábbis egy adott mennyiségre levetítve, mert az alapanyagok egy része ugyan nem olcsó, de egy-egy recepthez aránylag kevés kell), emiatt kevés a szemét is és cruelty free szempontból is rendben van. Azt azonban el kell mondanom, hogy kipróbálva sok receptet, azért kompromisszumot kell kötni. Általában mind hatékonyságban, mind felhasználói élményben gyengébbek (de volt olyan kávézacc+kókuszolaj radír, ami remek volt addig, amíg nem okozott olyan dugulást, hogy duguláselhárítót kellett hívni. Mondjuk nem tudom mit gondoltam, amikor kávézaccot és kókuszolajat beleeresztettem a lefolyóba...). Amik nálam jól működtek azok a hidratálók (elsősorban a különböző olajok), akár arcra, akár testre ill. a radírok (hatásában a kókuszolaj/kávézacc is nagyon jó volt:). Az elmúlt években a szemcsés radírok szégyenpadra kerültek és most a soha ne használd, mert tönkreteszi a bőröd" kategóriában vannak. Én az erről írt cikkekben a saját tapasztalataimat osztottam meg, ami nekem bevált lehet, hogy másnak nem jó. Tehát a radírok között volt néhány ,ami szerettem (volt olyan is, amit nem). Azt már a kezdetektől láttam, hogy lesz néhány termék, amit nagyon nehéz házilag elkészíteni. Ezek a fogkrém, a dezodor és a sampon (a No Poo -sampon nélküli hajmosás tapasztalataimat hamarosan megírom egy cikkben). Most, hogy már eltelt néhány év, ezeknek a tapasztalatoknak a tudatában szinte teljesen bolti kozmetikumokat használok, egy-két recept van csak amit néha elkészítek.

Kozmetikum készítésnél nagyon fontos, hogy a legjobb minőségű alapanygokat használjuk. Pl kókuszolajból hidegen sajtolt, extra szűz változatot, aminek kókusz illata van (nem a főzéshez használhatót), almaecetből a szűretlen, természetes erjesztésűt, ami olyan állagú, mint egy rostos gyümölcslé és nincs is annyira erős szaga, mint pl. a Chef almaecetnek.

Ebben a témában ezeket a cikkeket olvashatod a blogon:

Teafaolaj, hogyan használom

Kókuszolaj, minden, amit tudni kell

Szódabikarbóna, hogyan használom

Almaecet, hogyan használom

Lemosó radír házilag, zsíros bőrre

Ajakradír házilag 3 összetevőből

Ennek a cikknek a videó változatát is elkészítettem a Topsmink Youtube csatornájára:

Összesítve mindezt:) Szerintem ma már nem tehetjük meg, hogy nem foglalkozunk a környezettudatossággal, viszont fontos észben tartani, hogy nem lehetünk tökéletesek. Mindent nem fogunk tudni betartani. Meg kell keresnünk azokat a területeket, ahol tudunk változtatni úgy, hogy az a mindennapi életünkbe beleférjen (ne kerüljön aránytalanul nagy anyagi vagy idő ráfordításba). Mindig lesz olyan terület, ahol nem leszünk feltétlenül környezett tudatosak (és ilyen a hivatalos minimalista és zero waste harcosoknak is van...). És szerintem nem kell, hogy bármi miatt lelkiismeret furdalásunk legyen. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell foglalkozni napi szinten azzal, hogy lehetnénk környezettudatosak, milyen apró változtatást tudunk beiktatni a környezet védelmében. Viszont nagyon fontosnak tartom, hogy semmiképp ne ítélkezzünk senki felett, aki éppen nem tart be valamit, amit mi igen vagy más az értékrendje és a fontossági sorrendjei.

Itt is megtalálsz:

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink