KÖRNYEZETTUDATOS SMINK

A környezettudatosság az élet minden területén (így a szépségápolásban is) egyre fontosabbá válik.

De mit jelent az, hogy környezettudatos smink?

Nagyon sok szempontból megközelíthetjuk a témát:

A fogyasztás szempontjából fontos, hogy tudatosan vásároljunk (sminket, szépségápolási terméket is). Ehhez fontos tudni, mik a valódi igényeink. Akár a bőrápolás, akár a smink esetén (ritkán fogunk sminkelni vagy minden nap, mennyire erős sminket szeretnénk és tudunk használni). Át kell gondolni, hogy mindehhez milyen termékekre van szükségünk. Sajnos sok esetben hajlamosak vagyunk megvenni az ötödik ugyanolyan színű szemhéjpúdert, de sajnáljuk a pénzt egy minőségi ecsetre. Én alaptermékekre többet vagyok hajlandó áldozni, ha egy-két alkalomra kell valami extra smink, azt megpróbálom költségtakarékosan megoldani. Napi bőrápolási vagy sminkelési rutin kialakításában kozmetikus vagy profi sminkes nagy segítség lehet. (és  profi szakember segítségét kérni is tudatosabb döntés, mint közösségi oldalak csoportjaiban kérdezni a többieket...) Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy ilyen jellegű tanácsokat személyesen tudnak adni. (Én is sokszor kapok kérdéseket közösségi felületeken, azzal kapcsolatban, hogy valaki milyen alapozót használjon vagy hogyan sminkeljen, de ez így sajnos nem megy...)

Arról, hogy milyen a jó alap sminkkészlet, itt írtam:

Spórolási tippeket (hogy vásárolhastz olcsóbban kozmetikumokat, mire használhatod őket, ha kifogytak) itt adtam:

Szempont lehet a Zero Waste (én jobban szeretem a Low waste kifejezést, mert szerintem a mi környezetünkben akárhogy is nézzük a zero waste lehetetlen). Az hogy minél kevesebb szemetet termeljünk. Előnyben lehet részesÍteni a nem műanyag (papírcsomagolás, fém vagy üveg tégely) csomagolásokat. Nekem két cég ugrik be, akiknél látható, hogy fontos szempont a környezetbarát csomagolás: a Manna és a Lush. Érdemes tudni azokról a lehetőségekről, amikor a kozmetikai cégek visszaváltják a csomagolásokat (pl: Mac és Lush, mindkettő ad cserébe ajándékot:) Legutóbb a Notino rendelésnél találkoztam azzal a lehetőséggel, hogy környezetbarát változatban csomagoljana

k (ha jól emlékszez ez +350.- forintba került). Műanyag helyet papír csomagolás és töltőanyag került a dobozba. 

A zero waste alternatívákról ebben a cikkben írtam (itt döbbentem rá, hogy mennyi olyan terméket használok pl: eldobható borotva, ami gyermekkoromban még nem is létezett...)

Szempont lehet, hogy Cruelty Free (állatkÍsérlet mentes) termékeket vásároljunk. Európában már több éve tilos kozmetikai termékeket állatokon tesztelni, de (elsősorban a kínai szabályozás miatt) mégis sok cég érintett valamilyen módon. Erről írtam egy hosszú és alapos cikket, amire nagyon büszke vagyok, mert több hónapig kutattam a témában. Az biztos, hogy a Pinterestről letölthető listák nagy része nem sokat ér. Rengeteg kiskapu és szempont van (az anyacégek szerepe, az alapanyagok beszerzésének körülményei stb.) És fontos szempont az is, hogy manapság mindez sokkal inkább üzleti szempont, semmint etikai. Ha minderről részletesen olvasnál, akkor nézd meg ezt a cikkemet:

Cruelty free tények és tévhitek

A környezettudatos smink egyik gyakori eleme az, hogy bizonyos kometikumokat házilag készítenek. Nekem is volt egy nagyon lelkes időszakom, amikor sokat kisérleteztem házi receptekkel. Ezeknek az az előnye, hogy minden fenti szempontnak megfelel. Általában olcsóbb, mint a bolti (legalábbis egy adott mennyiségre levetítve, mert az alapanyagok egy része ugyan nem olcsó, de egy-egy recepthez aránylag kevés kell), emiatt kevés a szemét is és cruelty free szempontból is rendben van. Azt azonban el kell mondanom, hogy kipróbálva sok receptet, azért kompromisszumot kell kötni. Általában mint hatékonyságban, mint felhasználói élményben gyengébbek. Amik nálam jól műkődtek azok a hidratálók (elsősorban a különböző olajok), akát arcra, akár testre ill. a radírok. Az elmúlt években a szemcsés radírok szégyenpadra kerültek és most a +soha ne használd, mert tönkreteszi a bőrőd" kategóriában vannak. Én az erről írt cikkekben a saját tapasztalataimat osztottam meg, ami nekem bevált lehet, hogy másnak nem jó. Tehát a radírok között volt néhány ,ami szerettem (volt olyan is, amit nem). Azt már a kezdetektől láttam, hogy lesz néhány termék, amit nagyon nehéz házilag elkészíteni. Ezek a fogkrém, a dezodor és a sampon (a No Poo tapasztalataimat hamarosan megírom egy cikkben). Most, hogy már eltelt néhány év, ezeknek a tapasztalatoknak a tudatában szinte teljesen bolti kozmetikumpokat használok, egy-két recept van csak amit néha elkészítek.

Kozmetikum készítésnél nagyon fontos, hogy a legjobb minőségű alapanyogat használjuk. Pl kókuszolajból hidegen sajtolt, extra szűz változatot, aminek kókusz illata van (nem a főzéshez használhatót), almaecetből a szűretlen, természetes rejsztésűt, ami olyan állagú, mint egy rostos gyümölcslé és nincs is annira erős szaga, mint pl. a Chef almaecetnek.

Ebben a témában ezeket a cikkeket olvashatod a blogon:

Teafaolaj, hogyan használom

Kókuszolaj, minden, amit tudni kell

Szódabikarbóna, hogyan használom

Almaecet, hogyan használom

Ajakradír házilag 3 összetevőből

Lemosó radír házilag, zsíros bőrre