Ajakradír házilag - 3 összetevőből

2017.02.27.

Annak, hogy saját magam is készítek házilag, egyszerű összetevőkből kozmetikumokat több oka is van. A legfontosabb az, hogy amire nem szükséges nem adok ki pénzt.


Elöljáróban: Mostanában sokan nem pártolják a szemcsés radírokat. Ez a cikk a saját tapasztalataimat tartalmazza (a receptet neten találtam) és én ezt a radírt nagyon szeretem, soha semmi gondot nem okozott. Most 2020-ban már sokkal kevesebb házikencét használok, mint a cikk írásakor, azonban ezt a radírt a mai napig gyakran elkészítem.

Mert ugyan miért vennék mondjuk ajakradírt?

Hogy a sokadik alig használt, épphogy megkezdett kozmetikum álljon otthon ? (Bár nálam már nem sok ilyen van, mert tényleg nagyon meggondolom, hogy mit veszek meg :)

És hogy ha mégis kedvem támad ajakradírozni ?


Akkor készítek egyet pár perc alatt...



Update2021

Elindult a Topsmink Youtube csatornája és elkészítettem ennek az ajakradír receptnek a videós változatát:) A csatornán a Topsmink Blog stílusában készült, praktikus videókat találsz, kizárólag Beauty témában (nincsenek kihívások, vlogok stb, pont úgy, mint a blogon:) A csatornára feliratkozhatsz itt: Youtube/ Topsminkblog

Vannak olyan kozmetikumok amiket nagyon nehéz elkészíteni házilag (pl: fogkrém), van amelyiknek nagyon más a mechanizmusa, mint amit megszoktunk (pl: sampon - a házi ugye nem habzik), van amelyiknek a hatásfoka sokkal kisebb (pl: ránctalanító krémek) és vannak olyanok, amik (szerintem) vannak olyan jók , mint a boltiak.

Pl. A RADÍROK !!!


Miért érdemes radírozni a bőrápolás részeként?

Mert az elhalt hámsejtek eltávolítása fontos szerepet játszik a bőr megújulásában. A radírozott bőrfelület puhább és egyenletesebb. Gyakori radírozóanyagok a só és a cukor. Mivel mindkettő nagyobb szemcséjű, intenzív radírozó anyag, ezért érdemes őket kisebb felületen kipróbálni. Hogy tényleg csak az elhalt hámsejteket távolítsuk el, elég hetente egyszer radírozni.

A házi kozmetikának az is előnye, hogy különböző termékekhez hasonló összetevőket alkalmaz: mézet, cukrot, sót, olajakat, almaecetet, citromot, szódabikarbónát...

Ezek közül többről is írtam részletesen, hogyan használom. Ha érdekel olvasd el!

Almaecet - Hogyan használom? Melyiket érdemes megvenni?

Szódabikarbóna : Házi szépítő és tisztítószerként

Kókuszolaj: Minden, amit tudni kell

Tehát ajakradír...

A Pinteresten keresgéltem, ahol sok házireceptet találtam. A cukor és a méz szinte mindegyikben közös volt. Az a recept, amit én kipróbáltam még limelevet adott mindehhez. De voltak olyanok, amelyek a cukros-mézes keverékhez valamilyen olajat adtak (leggyakrabban olíva vagy kókuszolajat).

Tehát az összetevők:

1 evőkanál cukor 

1 evőkanál méz

1/2 lime



Miért?


A cukor radíroz

A lime magas C vitamin tartalmú, enyhe hámlasztó és fertőtlenítő anyag. Kipróbáltam a könnyebben beszerezhető citromlével is és úgy is tökéletesen működött.


A méz antibakteriális hatású és hidratál


Elkészítés:

Keverd össze és kész is. Ez a mennyiség jónéhány alkalomra elég, hűtőben eltartható. A limemal érdemes vigyázni. Az első alkalommal én egy elég lédús lime-ot használtam, és egy félnek a levétől szinte limonádét készítettem. Tehát érdemes először a cukrot és a mézet összekeverni és fokozatosan adni hozzá a lime-ot, hogy radír állagú legyen.



Én arcra is használtam ezt a receptet és szuper volt, de arra számítani kell, hogy erősebb szemcsés radírnak felel meg. Sok ellenérv merül fel a szemcsés radírokkal szemben, nekem arcon sem okozott gondot, de mindenki bőre másképp reagálhat...

Környezetttudatos szépségápolással kapcsolatban ezeket a cikkeket olvashatod a blogon:

Cruelty free termékek- Tények és tévhitek

Zero Waste szépségápolás

Spórolós tippek sminkfüggőknek

Teafaolaj- Hogyan használom?

Kókuszolaj: Minden, amit tudni kell

Szódabikarbóna: Hogyan használom?

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...:) Ha igen, klikk a képre és már olvashatod is...

vissza

Hozzászólások