Sminkecsetek - Hogyan tisztítsd a sminkes ecseteidet?

2017.08.28.

A kozmetikai ecsetek, sminkeszközök és makeup termékek a legerősebben fertőző tárgyak lehetnek a környezetünkben (olyan erős riválisok mellett, mint a pénz vagy a WC kagyló), ha nem megfelelően tisztítjuk őket.
De mégis hogyan tartsuk sminkeszközeinket higénikusan?

A sminkelésnél nagyon fontos a higénia, mert az egyik legfertőzöttebb eszközzé válhat, ha nem vigyázunk (ezért a bolti teszterekkel is érdemes óvatosan bánni). Arról, hogy a sminktermékeinket hogyan használjuk higénikusan és mikor érdemes megválni tőlük itt írtam: Meddig jók a sminktermékek?

Az sminkecsetek rengeteg bacit hordoznak (ugyanúgy , mint egyéb sminktermékek), hiszen találkozva a bőrünkkel ráragadnak koszocskák egyéb bacik, majd ezeket belevisszük a szemfestékbe/ pirosítóba, majd ha nem tisztíjuk ki legközelebb ezzel a réteggel találkozik a bőrünk és ez így megy egészen addig amíg ki nem tisztítjuk...

Ezzel szerintem alaposan megindokoltam, hogy ez miért fontos:)))

Arról, hogy milyen típusú ecsetek vannak már írtam. Az alapozó és pirosítóecsetekről itt írtam, a szemre használható sminkeszközökről pedig itt.

Három típusú tisztítás a legelterjettebb:

1. Gyógyszertári sebbenzin:

Előnyei: 

Mind közül ez szárad (párolog el) a leggyorsabban, sminkesek ezért is használják sokszor, mert percek múlva már lehet dolgozni vele.

Nagyon alaposan tisztít. Elsősorban krémes termékeknél (alapozó, rúzs) ultrahatékony, mással lényegesen nehezebb ezeket az anyagokat eltávolítani.

Viszonylag olcsó.

Hátrányai: 

Csak gyógyszertárban szerezhető be és egyszerre csak korlátozott mennyiséget adnak. Update: Már nem vásárolható recept nélkül, fel kell iratni :(

Arról, hogy mennyire teszi tönkre az ecseteket nagyon különbözőek a vélemények. Sokan azzal érvelnek, hogy a természetes szőrből készült ecsetek, olyanok mint a haj, ezért a benzines tisztítás olyan, mintha azzal mosnánk hajat. De sok helyen olvasni arról is, hogy egyáltalán nem árt az ecseteknek. Én kombinálom a benzines (ezzel minden sminkelés után) és a samponos/balzsamos átmosást (kb havonta egyszer), amitől tényleg nagyon selymesek lesznek az ecsetek. Az biztos, hogy vannak több, mint 5 éves, minőségi ecseteim, amik a mai napig tökéletes állapotban vannak.

Hogy használd?

Többféle képpen is lehet:

Vagy kis edénykében (amit másra nem használsz) önteni egy kicsit, majd papírtörlőn áthúzkodni

Vagy rögtön a papírtörlőt / vattakorongot átnedvesíteni a benzinnel és azon áthuzogatni.

Fontos: Az ecset ne ázzon a benzinben!

2. Hajsampon + hajbalzsam (opcionális)

Előnyei:

Olyan selymesek és puhák lesznek az ecsetek, mint soha előtte.

Általában van otthon sampon.

Hátrányai:

Nagyon-nagyon lassan szárad :((( Kb fél nap.

Hogy használd?

Mosdóba kis langyos víz, hozzá sampon, ecseteket belemártani, papírtörlőn huzogatni és ezt ismételgetni addig, amíg tiszta nem lesz. Ezek után törölközőn fektetve (hogy a ragasztáshoz ne jusson be víz) megszárítani. 

Az ecset ebben az esetben se ázzon!

3. Hivatalos sminkecset tisztító folyadék vagy sampon

Előnyök: 

Hivatalosan is ecsetekre van fejlesztve.

Hátrányok:

Szinte minden márkának van és nagyon különbözőek valamelyiket úgy kell használni, mint a benzint, valamelyik sampon típusú... Laura Lee egyik videójában mutatott olyat, ami másfél literes flakonban van és rögtön szárad, de amiket én próbáltam, azok nem ilyenek voltak. Amiket én használtam az a Mac ecsetmosója (közepesen tisztít és lassan szárad) ill. a DM spray ecsetmosója (ez talán egy picit jobban tisztított, gyorsabban száradt és olcsóbb). Mindekettőre jellemző volt, hogy nagyobb mennyiségú ecsetnél sokkal gyorsabban fogyott, mint a benzin. Update: azóta a Nyx ecset mosóját is próbáltam (ez spray). Hasonlóak a tapasztalataim, mint a másik kettővel.

Ez a legdrágább (1.500-tól 5.000.-ig)

Egyéb eszközök:

Ha még többet szeretnél költeni sminkecsetek kimosására, természetesen arra is van lehetőség.

Néhány éve jelentek meg az első kézfejre, újra húzható szilikonos ecsetmosó eszközök, melyek praktikusak, mert nem papírtörlőn kell huzigálni az ecsetet és környezettudatos is. Ezeket samponos vagy ecsetmosós samponos lemosáshoz lehet használni.

Van olcsóbb:

BF Cosmetics (Makuplaza) 620.- 

De a DM-nek is van, ha jól emlékszem 1 és 2 ezer forint között.

És van drágább:

Sigma asztali vagy kesztyűs 8.335 (!)/db szintén Makeuplaza

És ha mosdót sem szeretnéd használni arra is van megoldás:

Komplett ecsetmosó szett (mondjuk az állított szárítás nem a leghasznosabb):

Szintén BF Cosmetics 2.350.- szintén Makuplazan találtam

És elértünk a csúcstermékhez (külföldi blogereknél sláger) az ecsetmosó és szárító torony egyben (az oldalán van a tisztító rész). Itt legalább fejjel lefelé lógatva vannak az ecsetek, ahogy kell , az alsó rugalmas gyűrű tartja.

Van kicsi  (8.220.-) és nagy (29.995.-) 

Én szoktam rendelni a Makeuplazaról  és a tapasztalataimat is leírtam itt: Kipróbáltam- Smink rendelés Online/ Makeuplaza

Itt is megtalálsz:

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen klikk a képre és már olvashatod is:)

vissza

Hozzászólások