Hogyan válaszd ki a tökéletes alapozót?

2019.12.06.

Az alapozó választás az egyik legnehezebb és legfontosabb dolog a sminkelés során. Ez a termék képezi a smink teljes alapját. Ha az alapozó nem tökéletes, akkor az egész makeup rosszabbnak tűnik. Hogyan találd meg a tökéletes alapozót? Erről írok ebben a cikkben.

Ha egy kozmetikai terméket nem érzünk tökéletesnek annak elsősorban két oka lehet. Az egyik, hogy nem a saját igényeinknek megfelelő terméket választottuk vagy rosszul használjuk. Ebben a cikkben az alapozókkal kapcsolatban mindkét témakörben igyekszem segíteni:)

Az alapozó típus kiválasztásánál három szempontot kell mindenképpen figyelembe venni. A bőrtípust, mekkora fedésre van szükség, milyen legyen az alapozó finise (matt vagy krémesebb, natúrabb hatású)?

Bőrtípus

Talán ez a legfontosabb, mert, ha nem a bőrtípusunknak megfelelő terméket használjuk akkor a végeredmény sem lesz tökéletes és viselni sem lesz kényelmes.

Minden alapozónál általában megadják, hogy milyen bőrtípusra ajánlott. Nagyon sok az ajánlás szerint minden bőrtípusra használható. Ez egy jó kiindulópont a választáshoz. Ha nagyon általánosítani szeretnék, az erősen matt hatású, olajmentes alapozókat inkább zsíros bőrre, a krémes hatású termékeket száraz vagy idősödő bőrre ajánlják.

A Notino weboldalán találtan bőrtípus szerinti válogatás. Azért is ezt említem meg, mert valóban széles a választék, árban és márkákban egyaránt.

A száraz bőrre alapozókat megtalálod itt:

Alapozók száraz bőrre

A zsíros bőrre valókat pedig itt:

Alapozók zsíros bőrre

Viszont sokszor nem egyforma típusú a bőr a teljes arcon (pl: vegyes bőrtípus esetén). Illetve a minden bőrtípusra ajánlott alapozókat is úgy kell használni, hogy számunkra a legjobb legyen. Itt lép be a bőrápolás és a bőr előkészítés a képbe. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a bőrkép, általában kevés egy alapozó...

Bőrápolás: Én személy szerint azok közé tartozom, akik szerint a bőr ápolása a legfontosabb. Nem értek egyet azzal a trenddel, amit ma gyakran tapasztalok, hogy el lehet hanyagolni a bőrápolást, majd egy erős alapozó eltakarja a hibákat. A szép bőrön a smink is szebb és az alapozó is. A megfelelő bőrápolási rutint érdemes kozmetikussal, vagy szükség esetén bőrgyógyásszal egyeztetni. 

Smink alá fontos, hogy olyan krém, szérum kerüljön, ami együttműködik a többi termékkel. Érdemes reggel is megtisztítani a bőrt, majd hidratálni. Én (minden bőrtípusra) preferálom erre a célra a nem zsíros. zselés állagú termékeket. Száraz, vízhiányos bőrre kaphatók erős hidratáló hatású zselék vagy hidratáló sprayk. Zsíros bőrre, pedig olyan olajmentes termékek, melyek a vízhiányt pótolják és mattítanak is egyben. Ez azért is fontos, mert száraz bőr esetén előfordulhat, hogy nem elegendő hidratálás esetén a bőr az alapozóból kezdi el beszívni a nedvességet, foltossá egyenletlenné válik, a száraz részeken pedig berepedezhet. Zsíros bőrnél pedig kiemelten fontos a hidratált, de matt felületet, hogy az alapozó ne csússzon el. 

Ehhez egy remek termék a La Roche Posay Effaclar Duo: Itt írtam róla részletesen: La Roche Posay Effaclar Duo / Vélemény

Szeretném megemlíteni, hogy a smink eltávolítása esténként a legfontosabb része a bőrápolásnak. Erről egy (nagyon) rövid videót is készítettem a Topsminkblog Youtube, amiben bemutatom a többlépéses arctisztítást és hidratálást: 

Primerek: A primerek segítenek kialakítani az igényeinknek megfelelő alapot. Széles palettán kaphatók szinte minden igényre. Vannak minden bőrtípusra használható primerek. Nagy általánosságban elmondható, hogy ezek a termékek a legtöbbször szilikon bázisúak (szilikon érzékenység esetén érdemes ellenőrizni), kiegyenlítik a bőrfelszínt, szép alapot adnak a sminknek. Érdemes kipróbálni primert, teljesen más a bőr összképe, mintha rögtön egy alapozó kerül a bőrre. 

Kaphatók speciális igényekre kapható primerek is . Ezeknek a használatával lehet elérni a valóban tökéletes bőrképet. Ilyen primerek többek között a pórusösszehúzó, optikai ráncfeltöltő, mattító előkészítő termékek. Lehet, hogy ez így kicsit bonyolultnak hangzik, de szaküzletekben legtöbbször tudnak segíteni a legalkalmasabb termékek kiválasztásában és ha egyszer megtaláltuk a legjobb kombinációt, azon nem is érdemes változtatni:)

Fedés

Alapozó esetén érdemes azt a fedést választani, amelyikre szükségünk volt. Évekig használtam indokolatlanul erős fedésű alapozót. Nagy általánosságban elmondható, hogy az erősebb fedés vastagabb réteget is jelent, míg a lágy fedésű alapozók vékonyabbak, természetesebb hatásúak.

A két legnépszerűbb alapozóról itt írtam:

Catrice HD Liquid Coverage teszt és vélemény

Estée Lauder Double Wear Stay-in-place alapozó-Őszinte vélemény

Személy szerint annak a híve vagyok, hogy bőrhiba esetén nem érdemes a teljes arcra erős fedésű alapozót használni, hanem a bőrhibát érdemes elfedni és a szebb területekre elég vékonyabb rétegű alapozó, melyet korrektorral és púderrel egészíthetünk ki, a tökéletes bőrkép érdekében.

Kedvenc alapozó termékeimet ebben a videóban nézheted meg:

De hogyan fedjük el az egyes bőrhibákat?

Ez szinte személyre szabott és érdemes szakember segítségét kérni, de nagy általánosságban próbálok néhány tanácsot adni.

Bőrpirosság: Korrektor (lehetőleg sárgás árnyalat) vagy speciális primerek, szinkiütők (általában sárgás vagy zöldes árnyalatúak). Hogy miért ezek a színek arról a színelmélet cikkemben írtam: 5 tipp a profi sminkhez- Szín és formaelmélet

Pattanások: Amellett, hogy nagyon fontos ebben az esetben a bőr ápolása, az elfedéséhez legjobban a szilárd állagú (általában tégelyes) korrektorok a legmegfelelőbbek, helyileg (csak a pattanásokra) használva). Ebben az esetben érdemes előbb korrektorozni, majd az alapozó és általában érdemes púderezni is (még egy kis fedést ad, illetve mattítja és tartósabbá teszi az alapozót a zsíros bőrön).

Szem alatti karikák: Általában elég egy jól megválasztott folyékony korrektor, de ha makacs kékes-lilás-barnás karikák vannak, akkor érdemes speciális megoldást alkalmazni. Ebben az esetben a korrektor alá kerülhet még egy színkiütő termék, a karika színének megfelelően (már megint a színelmélet:). Én nagyon szeretem a Mac Bright Forecast  nevű termékét, ez egy barackos szín, nagyon jól működik sötétebb, barnább karikákon, de sötét arcon lévő foltokon is. Először a barackos korrektor kell feltenni, majd erre a bőrszínűnknek megfelelő korrektort. Ez a termék a barackon kívül még két színben kapható (egy rózsaszínes és egy sárgás) és kimondottan a színbeli semlegesítés a funkciója.

Szín

Vannak olyan alapozók, melyekből néhány szín kapható és jól igazodnak a bőrhöz és vannak, melyekből hatalmas színválaszték áll rendelkezésre. A vékonyabb alapozóknál lehet egy picit tévedni, az erős fedésűeknél azonban jó minél pontosabban eltalálni (vagy segítséget kérni).A bőr színe is évszakról évszakra változik, ezért lehetséges, hogy nyárra és télre más szín kell. Én annak a híve vagyok, hogy ha lehetséges próbáljuk fel vásárlás előtt az alapozót, vagy kérjünk mintát. Vagy legalább győződjünk meg róla, hogy rossz választás esetén van-e lehetőség cserére. A kézfejen tesztelt, az arc kis részére felkent alapozó egyáltalán nem biztos, hogy jó lesz. Érdemes teljes arcon, természetes fénynél is tesztelni, illetve megfigyelni az alapozó változásait (pl. oxidálódik-e?

Használat

Az összhatás nagyban függ attól, hogy milyen eszközzel tesszük fel. Erről már többször írtam, ezért csak nagyon vázlatosan.

Sima kozmetikai szivacs: Sokat magába szív az anyagból, inkább krémes alapozókhoz használható, nem profi eszköz.

Blenderek: Én nagyon szeretem őket használni. Könnyen elérhető vele a kívánt hatás. Ami nagyon fontos, a blendereket is kell tisztítani! (Szörnyű állapotokúakat láttam már életemben:) Pattanásos bőrnél kiemelten fontos, hogy mindig tiszta eszközzel dolgozzunk (bár ez minden bőrtípusnál alap kéne, hogy legyen...) Ez igaz arra az esetre is, amikor a púderhez vagy krémes alapozóhoz gyárilag van szivacs...

Ecsetek: Talán az egyik leghigénikusabb megoldás. Az alapozó ecsetekről már többször nagyon részletesen írtam. Minden az ecetekről: Alapozó és púderecsetek A különböző típusokkal, különböző fedés érhető el. Jó alapozó ecsetre érdemes komolyabban áldozni (egy profi ecset ára 8.000 és 15.000 ezer forint között van). Használat után az ecseteket is tisztítani kell, bár lényegesebben egyszerű mint a blendereket.

Remélem tudtam nyújtani egy kis segítséget, hogy Te is megtaláld a számodra legtökéletesebb alapozót:)

Alapozással kapcsolatban még ezeket a cikkeket találod a blogon:

Minden, amit az alapozásról tudni szeretnél

Highlighter kisokos: Minden, amit tudni kell

Kipróbáltam 5 MAC alapozót

Melyik a legjobb alapozó- Mac Fix Fluid vs. Estée Lauder Double Wear

Hogyan változtasd az alapozó fedését?

Minden az ecsetekről: Alapozó és púderecsetek

Sminktippek zsíros bőrre

12 korrektor trükk, amit mindenkinek ismernie kellene

Kipróbáltam-Rimmel Stay Matte púder

Hogyan sminkelj, ha száraz a bőröd?

Ne tűnj fáradtnak: Sminkelj jól!

20 sminkhiba amit valószínűleg elkövetsz


Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest@topsmink


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:) Ha igen, akkor klikk a képre és már olvashatod is...

vissza

Hozzászólások