Sminktippek - Hogyan sminkelj, ha száraz a bőröd?

2017.09.08.

Tapasztalatból mondom, a száraz bőr probléma :) Sokéves tapasztalataimat osztom most meg Veletek a száraz bőr sminkelésével kapcsolatban, illetve azokat a termékeket, amiket kipróbáltam és beváltak.

És most a száraz bőrről:

Mik jellemzi a száraz bőrt?

Fénytelen bőrkép, húzódó érzés. A szárazság adott esetben (főleg télen) foltokban mutatkozhat meg, hámlások és pikelyes részek lehetnek az arcon, ráadásul ennél a bőrtípusnál hamarabb jelennek meg a ráncocskák...

A száraz bőr nem azonos a vízhiányos bőrrel (bár a kettő együtt is gyakran jelentkezik). Vízhiányos bőr bármely bőrtípus esetén (akár zsíros bőrnél is) jelentkezhet.

Mire kell nagyon figyelni?

A tisztításra és ápolásra (mondjuk ez minden bőrtípusra igaz :)

UPDATE: A száraz bőr ápolásáról azóta már írtam egy részletes, aktuális termék kedvenceket tartalmazó cikket: Száraz, vízhiányos bőr ápolása+kedvenc termékeim

Néhány évvel ezelőtt még krémes lemosó volt az általános a száraz bőrűek számára, alkoholmentes tonikkal kiegészítve, azóta azonban megszülettek a micellás vízek, így nem kell lemondani a friss érzetet hagyó lemosókról. Bár ha erősebben sminkelünk, akkor a micellás víz a smink eltávolítására kevés lehet. Én Háromlépéses artisztítást végzek (sminklemosás, habzó lemosó, micellás víz- mindegyik bőrtípusnak megfelelően).

Néhány hasznos termék:

MAC  Pro Eye makeup remover- nevével ellentétben teljes arcra használható, hatékony lemosó. Ez az a termék, amire szinte minden vendégem megkérdezi, hogy mi ez, mert annyira jó érzés használni. Maradéktalanul eltávolítja a sminket, friss érzetet hagy maga után, de egyáltalán nem szárít. Bár az ára borsos és elég gyorsan fogy (én egy hónap alattt saját részre elfogyasztok egy flakont :(((


Bioderma Sensibio H2O lemosó - Írtam róla egy részletes cikket, amit elolvashatsz itt: Kipróbáltam: Biderma Snsobio H2O

Ezt a drágább árkategóriájú terméket szerintem akkor érdemes megvenni, ha valakinek nagyon érzékeny, a bőre és más terméket nem jó érzés használni.

A Garnier és a Bioderma lemosót pedig itt hasonlítottam össze: Melyik a jobb micellás víz? Garnier vs Bioderma


Amit ne hagy ki:

Szérum, szérum, szérum

Nálunk nem a legnépszerűbb termék, pedig csodákat művelhet, ha az arcápolás részeként használjunk. A szérumot még a krém alá kell felkenni. Sok speciális szérum van, a használatában is lehetnek különbségek, ezért mindig érdemes rákérdezni a boltban a részletekre.

Ami nekem bevált: (Ezek a termékek nem csak száraz bőrre használhatóak, ugyanúgy, mint a micellás vízek, csak kimondottan jó hatással vannak erre a bőrtípusra is)

Én csak akkor érzem igazán hidratáltnak a bőrömet, ha valamilyen szérumot is használok.

Estée Lauder Advanced Night repair: A nagy klasszikus, az első szérum, amit bevezettek (ha jól emlékszem a 60-as évek végén). Szinte minden bőrtípusra használható. Általánosan puhítja, hidratálja, regenerálja a bőrt.


Clinique repairwear laser serum: Ez a szérum már speciálisabb, kifejezetten a ráncokat "támadja meg" elég hatásosan. Ezért nekem ez a kedvencem. Az is különleges benne, hogy szemkörnyékre is alkalmazható. Bár elsősorban a ráncok kezelésére javasolják, ad plusz hidratálást is. Nekem bevált.


MAC Moisture Infusion: Nem a legnépszerűbb terméke a Mac-nek, de az egyik  legjobban hidratáló alap. Gyorsan felszívódik és legjobban hidratáló termék, amit valaha használtam, egyáltalán nem érzem utána, hogy húzodna a bőröm, ami nálam elég ritka. Az ára borsos, de elég sokáig elég lehet, mert nem kell belőle sok.

Update: Most egy költséghatékonyabb megoldást találtam. A L1oreal Hydra Genius folyékony hidratálót. Ennek az ára 4000.- Ft alatt van. Lehet használni magában is. Nekem úgy kevés, ezért szérumként használom, krém alá (várok egy kis időt a kettő között) és egyenlőre úgy tűnik, hogy bevált.

Itt írtam róla: L'oreal Paris Hydra Genius hidratáló

Újabb Update: Találtam egy remek kis hyaluronsavas szérumot, az árbarát kategóriából:: Értékelés, vélemény itt: Delia hialuronsavas szérum


Arcradír?

Az erős szemcsés radírok durvák lehetnek és felsérthetik a száraz arcbőrt. Nekem inkább a rendszeres tisztítás + tonik vált be, de mindenkinek meglehet a saját verziója...

Ebben a témában szerintem érdemes kozmetikus tanácsát kérni.

És a smink?

Bőr előkészítése:

Érdemes olyan terméket használni az arcbőrre és a szem környékére, ami hidratál, de könnyen felszívódik (az említett szérumok ilyenek, pl: A Moisture Infusion remekül használható alapnak). A zselés formulák erősen ajánlottak. A zsírosabb krémekre alapozó/ korrektor felvitele igen problémás lehet.

Bőséggel hidratálhatjuk a bőrt, idővel úgyis beszívja. Ha működik az alapozóval, akár össze is keverhetjük a kettőt.

Korrektor:

Ez egy problémás kérdés. Elvileg a krémes jobb, viszont idővel beülhet a ráncokba. A stabilabb korrektorok, meg eleve látszódhatnak.

Ha nem feltétlenül szükséges pl. a karikák miatt, akkor elég, ha a BB krémből rakunk egy kicsit. Ha indokolt a korrektor használat, akkor inkább a tartósabb formulát szoktam használni. Lehet, hogy egy kicsit látszik, de öt óra múlva sem lesz más a látvány...

Amit szeretek:

Maybelline Fit me korrektor:  

Update: A Catrice liquid Camouflage korrektor kicsit kevésbé fed, mint az előbb említettek, viszont nagyon természetes a hatása. Itt írtam róla: Kipróbáltam: Catrice alapozó és korrektor


Alapozó:

Kerülendő: vastag rétegű alapozó, matt finish, több réteg (korrektor+ alapozó+ púder)

Javasolható:

Hidratáló, könnyű textúrák.

Színezett hidratálók

Természetes hatású BB és CC krémek

A legnépszerűbb BB krémet ebben a cikkben teszteltem: Kipróbáltam: Garnier BB krém

A legnépszerűbb CC krémről pedig itt: Bourjois Perfect 123 CC krém teszt

Könnyű vízes bázisú alapozók (pl: MAC Face & Body) Erről az alapozóról itt írtam: MAC Face&Body alapozó

Hogyan tegyük fel?

Divatosak a nagyfejű fiber ecsetek, amivel körkörös mozdulatokkal kell dolgozni, de az enyhén pikkelyes száraz bőrnél érdemes inkább lapogató mozdulatokkal dolgozni, ezért a lapos, hagyományos alapozó ecset jól beválhat, de tiszta kézzel is feltehetjük az alapozót. A hagyományos sminkszivacsok a hidratáló alapozókból sokat magukba szívhatnak, viszont blenderekkel nagyon szép hatást érhetünk el.

Használjunk-e púdert?

Ha nem feltétlenül szükséges , akkor ne. Átfényesedni az alpozó valószínűleg nem fog, fixálásra transzparens, nagyon finom púdert tehetünk (ez az ami tégelyben van és fehér...)

Pl: Mac P+P transparent finishing powder



És ha a száj száraz felületű?

Bőséges hidratálás esténként, hetente radírozás. Én is elkészítettem házilag egy ajakradírt. A receptet elolvashatod itt

Matt texturák helyett inkább  krémes, fényes rúzsok vagy szájfények.

Ezzel a cikkel száraz bőr problémája kipipálva. Jöhet a következő :)

Száraz bőrre ajánlott termékek közül ezekről írtam a blogon:

L'occitane Shea vajas kézkrém

Mac Face&Body alapozó

Eredeti Konjac szivacs

Nuxe száraz olaj

Vichy M89 Probiotic szérum

Ezek a legjobb alap krémek

Alverde testvaj makadámdióval és karitévajjal

Cera Ve hidratáló krém

Sudocrem /őszinte vélemény

Itt is megtalálsz:

Youtube: @topsminkblog

Instagram: @topsminkblog

Facebook: @topsmink

Pinterest: @topsmink

Ezek a cikkek is érdekelhetnek...Ha igen akkor klikk a képre és már olvashatod is:)



.

.

vissza

Hozzászólások